Когато
видях рецептата ме заинтригува това, че са оформени като моркови. Просто,
оригинално, ефектно!
Това
са обикновени картофени кюфтета , който както си ги приготвя, с месна плънка,
която може да бъде от кайма или малки
късчета месо; може да се ползва всякакво месо. А защо пък не - една богата
зеленчукова плънка!
Продукти
500 г картофи
100 - 125 г кайма
1 глава кромид лук
1 яйце
1 лъжица масло
сол
брашно за овалване
олио
подправки за каймата - по избор –черен пипер; чубрица
и пр.
за оцветяване на олиото - малко куркума
за украса - листа от морков или стръкчета къдрав
магданоз
Приготвяне
За плънката - ситно нарязания
лук задушавам в сгорещената мазнина. Прибавям каймата, овкусявам със сол и подправки. Запържвам няколко минути да стане пръхкава, без течност.
Необелените,
добре измити картофи сварявам. За по-бързо използвам тенджерата под
налягане, върху решетката за пара. И в други публикации споменавам, че
използвам най-малките картофчета, които имам и по-трудно се белят за други
ястия с картофи.
Обелвам
ги докато са още горещи и веднага ги смачквам с преса или с решетъчния прибор
от кухненски набор.
След
като малко поизстинат прибавям сол на вкус, маслото и яйцето. Омесвам
тесто.
Тестото
е меко и работя се с леко навлажнени ръце. Гребвам с намокрена лъжица от
тестото, правя /сплесквам/ на ръката малка питка, слагам в средата от плънката
и завивам плътно картофената смес.
Оформям като морков. Овалвам в брашно. Потупвам, за да може брашното добре да се залепи и оставям около половин час да се поеме от влагата на
картофите.
За оцветяване – в 1 с. л. загрято олио поставям малко куркума, за да се
оцвети. След 1 – 2 минути махам от
огъня. Можеше да сложа повече куркума, за по-наситен цвят, но това беше пръв
опит!
В
оригиналната рецепта зразите се изпържват, аз ги изпекох.
В
тава поставям хартия за печене и леко намазнявам. Зразите намазвам с четка, потопена в оцветеното олио и подреждам върху хартията.
Пекат
се в предварително загрята фурна, на
умерена температура /180 градуса С/ до
златисто.
Поднасят
се украсени със стръкче от листата на моркова или къдрав магданоз.
-
От тези продукти приготвих 7 зрази. Станаха малко големи и трудни за оформяне.
Затова препоръчвам да се оформят 8 или още по-добре 12 броя.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!