Вкусна,
засищаща супа от турската кухня, леко пикантна от лютия пипер и както обичам –
гъста.
Много подходяща за тези студени дни.
Много подходяща за тези студени дни.
Както
при нашите супи и при тази има различни варианти. Комбинирах така продуктите и
начина на готвене, както е най-близко до нашия вкус.
Използвах
обикновена леща, защото нямах червена.
Продукти
1 ч. ч.
леща (червена)
¼
ч. ч. булгур
¼
ч. ч. ориз
6
ч. ч. вода
1
картоф
4
с. л. зехтин (олио)
1
глава кромид лук
1
морков
2
скилидки чесън
1 с. л. доматено пюре (или 1 ч. л. доматено пюре и 1 ч. л. лютеница)
1 с. л. доматено пюре (или 1 ч. л. доматено пюре и 1 ч. л. лютеница)
1
ч. л. червен пипер
черен
пипер
сол
1
ч. л. лют червен пипер
1
ч. л. сух джоджен
Приготвяне
Измитите
и отцедени леща, булгур и ориз се сваряват в 6 чаши вода. Когато са почти готови се
добавя настъргания на едро ренде картоф. Ври докато омекне и той.
В
олиото се задушават до омекване ситно
нарязания лук и рендосания на едро ренде морков. Прибавя се ситно нарязания
чесън и след 1 – 2 минути доматеното пюре (лютеница) или по 1 ч. л. от двете;
червения пипер, лютия червен пипер, черния пипер, джоджена и сол. Разбърква се, за да
се смеси и се добавя 1-2 черпака от водата на сварената леща .
( Използвах 1 с. л. от подправката на Maggi "Всичко в едно"
и с нея заместих червения, черния пипер
и част от солта. Тази
подправка е много добра комбинация и точно съотношение от най-често
използваните подправки в българската кухня - сол, черен пипер, червен
пипер и чубрица).
Цялата
смес се излива в супата. Пробва се на сол. Ако супата евентуално е гъста, се добавя гореща вода до предпочитаната гъстота.
Ври десетина минути на тих огън, за обединяване на вкусовете и ароматите. Готовата
супа може да се пасира. Предпочетох да я
оставя така.
При
поднасяне по желание се подправя с
лимонов сок.
1
ч. ч. = 200 мл
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!