Тези
сладки съм срещала под различни имена – „Шоколадови
трюфели”;” Шоколадови напукани снежни сладки”;” Бели бисквити Изненада”; Снежни коледни
шоко-сладки” и пр.
Навсякъде
са с шоколад и масло,с разтопяването им на водна баня, престои на тестото в
хладилника.
Преди време си записах рецептата на Вили Конова . Хареса ми, защото
ги е направила с какао и олио; тестото се разбърква с лъжица или шпатула; веднага се оформят и се пекат.
А след невероятните снимки на Люси не можах да
се сдържа и да не ги приготвя!
Моят
вариант:
1
ч. ч. = 200 мл
Продукти
3
яйца
1
ч. ч. захар
1
ч. л. ром
1
ванилия
140
мл олио
4
ч. ч. брашно (500 г)
50
г какао
10 г бакпулвер
пудра
захар за овалване
Приготвяне
Захарта
и яйцата се разбиват на пухкав крем. Прибавят се ванилията, рома и олиото.
Разбърква се и след това се добавя брашното,
пресято с бакпулвера и какаото. С бъркане се замесва меко тесто.
С
помощта на чаена лъжичка се откъсват малки парченца от тестото и се оформят
топчета с големината на орех. Овалват се в пудра захар и се нареждат на разстояние около 2,5 см едно от друго в тава,
постлана с хартия за печене.
Пекат
се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, докато сладките се напукат.
Това отнема около 8 – 10 минути (разбира се зависи от фурната). Аз ги държах около
12 минути и вътре не бяха влажни, а меки, но леко сухи. Идеални за чаша кафе,
прясно мляко или айрян!
Като
изстинат се съхраняват в затворен съд.
Излизат
около 50 сладки.
*Пудрата захар след изпичането не
личеше много, затова една част от сладките овалях отново в пудра захар, за
сладокусниците. По-късно прецених, че е било по-добре да ги поръся отгоре, а не
да ги овалвам;
Опитах
се да направя дупки в средата на няколко, като идеята ми беше по предложението
на Люси, след това да сложа череши от сладко. След изпичането нещо не ми се
понравиха кратерчетата в притиснатите сладки – бяха се издули и докато да реша
дали да отворя бурканче със сладко и да сложа
черешки или не, така си останаха!
На
други сложих парченце орехова ядка.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!