Ирма
така апетитно представи тази каша, че не можех да се отделя от екрана :)
И
това се оказа наистина лесно и вкусно пролетно ястие, с малко продукти, но
засищащо, каквото е и целта му!
Оригиналната
рецепта е ТУК . Имам съвсем малки изменения и естествено снимките ми са далеч от
нейните изкусителни и провокиращи снимки!
Ирма,
благодаря за споделената рецепта!
Продукти - за
3 порции
2 връзки пресен кромид лук
3 с. л. олио
щипка сол
сос Бешамел
0,5 к. ч.
олио
1 голяма с. л. масло (може и само с олио)
6 пълни с. л. брашно (по 2 на порция)
600 мл студена вода
250 г квасена сметана или кисело мляко
сол
лимонов сок (по желание)
допълнително
3 – 6 яйца (по 1- 2 на порция)
Приготвяне
Нарязаният
на не много ситно лук се поръсва със сол и се задушава в сгорещеното олио само
докато леко омекне. Разпределя се в индивидуални купички или се изсипва в тавичка.
За
соса - олиото и маслото се загряват, добавя се брашното и се пържи докато леко
пожълтее. Отстранява се от огъня и след 1 – 2 минути на тънка струя и при
непрекъснато разбъркване се налива студената вода. След като се сгъсти се
прибавя сол и сметаната /киселото мляко/ .
Сосът
се връща на огъня и се бърка непрекъснато докато кипне. Отстранява се и се подправя
с лимонов сок. (Аз добавих кисело мляко и след като опитах прецених, че не е
необходимо да се добавя лимонов сок. Добавката му е въпрос на вкус.)
Готовият
сос се разпределя по купичките.
Разбърква се,
за да се смеси с лука.
Във
всяка порция се поставя по 1 или 2 яйца.
Ако
се ползват гювечета или други съдове, например от йена стъкло, които не трябва
да се слагат в гореща фурна, се поставят в студена , включва се и ястието се
пече на 180 градуса С, докато яйцата се стегнат (забулят). Ако се ползва
тавичка, се поставя в предварително загрята фурна.
Ястието
се поднася топло, с препечен хляб.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!