петък, 29 март 2013 г.

Пролетна каша с пресен лук




Ирма така апетитно представи тази каша, че не можех да се отделя от екрана :)
И това се оказа наистина лесно и вкусно пролетно ястие, с малко продукти, но засищащо, каквото е и целта му!
Оригиналната рецепта е ТУК . Имам съвсем малки изменения и естествено снимките ми са далеч от нейните изкусителни и провокиращи снимки!
Ирма, благодаря за споделената  рецепта!

Продукти - за 3 порции
2 връзки пресен кромид лук
3 с. л. олио
щипка сол

сос Бешамел
0,5  к. ч. олио
1 голяма с. л. масло (може и само с олио)
6 пълни с. л. брашно (по 2 на порция)
600 мл студена вода
250 г квасена сметана или кисело мляко
сол  
лимонов сок (по желание)

допълнително
3 – 6 яйца (по 1- 2 на порция)

Приготвяне
Нарязаният на не много ситно лук се поръсва със сол и се задушава в сгорещеното олио само докато леко омекне. Разпределя се в индивидуални купички или се изсипва в тавичка.


За соса - олиото и маслото се загряват, добавя се брашното и се пържи докато леко пожълтее. Отстранява се от огъня и след 1 – 2 минути на тънка струя и при непрекъснато разбъркване се налива студената вода. След като се сгъсти се прибавя сол  и сметаната /киселото мляко/ .


Сосът се връща на огъня и се бърка непрекъснато докато кипне. Отстранява се и се подправя с лимонов сок. (Аз добавих кисело мляко и след като опитах прецених, че не е необходимо да се добавя лимонов сок. Добавката му е въпрос на вкус.)
 Готовият сос се разпределя по купичките.



Разбърква се,  за да се смеси с лука.



Във всяка порция се поставя по 1 или 2 яйца.



Ако се ползват гювечета или други съдове, например от йена стъкло, които не трябва да се слагат в гореща фурна, се поставят в студена , включва се и ястието се пече на 180 градуса С, докато яйцата се стегнат (забулят). Ако се ползва тавичка, се поставя в предварително загрята фурна.
 Ястието се поднася топло, с препечен хляб.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 26 март 2013 г.

Една година блог, 100 последователи и Гриста на баба Мери / Omas Grießschmarrn/


 Преди една година на днешната дата направих първата си публикация и по едно щастливо съвпадение, имам и стотен последовател!
Исках да имам блог, по-скоро място където да записвам  рецептите на ястия, приготвени по мой начин и които да онагледявам със снимки.
Доста се чудех дали да бъде личен, с достъп само от най-близките ми, но после реших, че може би някои от рецептите ще са интересни и за други хора :)
Беше ми трудно оформянето /не разбирам от английски език, много неща не ми бяха ясни/ и тук е мястото да благодаря на  Маги , която има търпението и желанието да ми помогне :).
Маги – СЪРДЕЧНО  БЛАГОДАРЯ!

Благодаря на всички, които посетиха и продължават да посещават моя блог и с коментарите и милите думи ме подкрепят и вдъхновяват да продължа!

Гриста на баба Мери  /Omas Grießschmarrn/


Това е най-правилното име на този семеен десерт! Не знаех че се казва Grießschmarrn / Грисшмаррн/. В това отношение съм искрено благодарна на  Венета /Вени/ , която ми помогна в уточнението.
 
Продукти – 1ч . ч. = 200мл
1 л прясно мляко
150  - 160 г /1 ч. ч./ грис
5-6 пълни с.л. захар /или на вкус/
щипка сол
3/4 ч.ч. олио /125 г масло/

компот от сини сливи

Приготвяне

Гриста се размива с малко от студеното мляко и солта и се влива на тънка струя в останалото кипящо, подсладено прясно мляко. Сместа се разбърква непрекъснато до получаване на гъста маса (трябва да стане по-гъсто от обикновеното мляко с грис, затова ако е необходимо, се добавя още малко грис). За да не загаря, използвам млековарка.


Маха се от огъня, добавя се олиото /маслото/, разбърква се добре и се изсипва в намаслена тавичка. 


Разстила се равномерно.


Поставя  се в предварително загрята силна фурна  и се пече до златисто кафяво при 180 ° C


С вилица или шпатула се разбърква /разкъсва на парчета/ и се връща отново във фурната да се запече. 

Така се разбърква и запича няколко пъти /5 – 6/ докато се изпече,  придобие златист  цвят и зърнеста структура /като много големи трохи/


Пече се до желаната степен на препичане.  
Ако стане по-златиста и се препече, след това тя става по-суха /така както е на снимката и както ние я обичаме/.


Поднася се с компот от сини сливи.

И една нова снимка от  25. 09. 2014 г, не толкова препечена грис



 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 24 март 2013 г.

Картофена лютеница със сухи червени чушки




Много харесваме тази лютеница! Особено ако  е леко люта!
Срещала съм подобни рецепти под името „лютика”. Но за нас си е „картофена лютеница”.
20. 03.2018 г


Продукти
500 г картофи
10 – 15  сушени червени чушки
1 - 2 глави кромид лук /стръкове пресен или праз/
100 мл /0,5 ч. ч./ зехтин или олио
оцет
сол

Приготвяне
Картофите се сваряват необелени /варя ги на пара в тенджера под налягане/ Още горещи се обелват и смачкват с преса за картофи, с решетъчния уред  или с вилица.
Измитите чушки също се сваряват, почистват се от семето, след което се изстисква месестата част  и се нарязва на ситно.
Смесват се картофите с чушките, добавя се ситно нарязания  лук, олиото и се овкусява с оцет и сол.
Олиото може и да е повече – както казваше майка ми – тази лютеница „пие” доста олио :) Който не обича вкусът на сурово олио, може леко да го препече.
Сместа се разбърква добре и се поднася.
       Докато отговарях на коментара на Здравчето, се сетих за още един разпространен вариант на тази лютеница - лукът се запържва в сгорещеното олио и след това се смесва с чушките и картофите.


20. 03. 2018 г



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 21 март 2013 г.

Свинско със сурова туршия в тенджера под налягане


Още един начин да се оползотвори суровата туршия, особено за тези които обичат месцето ! 
 
Продукти
600-700 г шарено свинско месо
2-3 глави лук (или праз лук)
около 1 кг зеленчуци от сурова туршия - кисело зеле, чушки, домати, моркови
1 суха червена чушка
1 дафинов лист
1 с. л. червен пипер
чубрица, сол
4 – 5 с. л. олио

за други варианти - картофи или ориз

Приготвяне

Месото се нарязва на порции и се запържва в тенджерата под налягане в сгорещената мазнина.
Прибавят се ситно нарязаните лук и зеленчуци от суровата туршия, дафиновия лист и леко изпечената и начупена суха чушка (по желание може да е люта). Поръсва се с червения пипер и чубрицата. Налива се топла вода, колкото да покрие ястието и се затваря капака на тенджерата.
Ври около 30 минути, след което се прехвърля в тава, маха се дафиновия лист, пробва се на сол и се пече до  зачервяване.
Може да се направи и по друг начин - когато се сложи да се пече, се прибавя 1/2 ч.ч. ориз или 2 - 3 нарязани на кубчета картофа. В такъв случай, ако е необходимо се долива малко топла вода.
Може да се сготви и с друг вид  месо или колбас.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Пържена сурова туршия



Понякога се опитвам да се сетя, какво се готвеше у дома преди много, много години, когато бях малка ?!:)
Повечето се ядяха постни гозби, но какви – не си спомням . Месо се ядеше обикновено в неделя и по празници.
По този повод скоро се сетих за тази рецепта, с която ме гости свекърва ми, като млада булка :) Като всяко ново и непознато нещо, приех я с недоверие - как така ще се пържи сурова туршия, но се оказа  бързо и вкусно ястие, особено ако има някоя люта чушка!
Въобще в селата има запазени много такива рецепти – простички, вкусни, плод на фантазията на домакинята от оскъдното  да успее да нахрани  домочадието!


Продукти
3 - 4 глави кромид лук /или праз лук/
0,5  ч.ч. олио
сурова туршия - зеле, чушки, зелени домати, моркови, карфиол

Приготвяне
Едро нарязаният лук се задушава в сгорещеното олио.
Прибавят се нарязаните зеленчуци, малко вода и се пържи до готовност. Това е!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!