неделя, 28 февруари 2016 г.

Пилешки дробчета с юфка




Дъщерята е записала преди много време тази рецепта от някъде. Доста лаконична, 3 – 4 реда, без  никакви количества на продуктите. Отдавна не бях я правила и скоро ми попадна листчето пред погледа. Знам че ни хареса, беше нещо различно от най-често приготвяните рецепти с дробчета. Този път си записах  начина на приготвяне и количеството на продуктите, които използвах.

Продукти за 2 порции
200 г юфка
250 – 300 г пилешки черен дроб
1 глава кромид лук
2 с. л. олио
4 с. л.  готварска сметана ( може да се замести с майонеза или майонезено-чеснов сос)
соев сос (уни сос)
1 яйце

Приготвяне
Почистените и добре измити дробчета се заливат с вряща вода или се поставят в малко вряща вода за 1 – 2 минути,  само да побелеят и леко се стегнат. Изваждат се от водата и се оставят да поизсъхнат.
В това време  лукът се нарязва на ситно или на полумесеци.
Юфката се слага да ври, съгласно упътването на опаковката.
Дробчетата се запържват за 4-5 минути в загрятото олио. Вадят се и в същата мазнина се пържи лука. Връщат се дробчетата. Овкусява се със соев сос, прибавя се сметаната и разбитото яйце. Разбърква се и се пържи малко, докато яйцето стегне.
Поднася се, като тази смес се сипва върху горещата, леко отцедена юфка. 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 24 февруари 2016 г.

Яхния от пиле със сушени сини сливи




Продукти
Около 800 г пилешко месо
250 г сушени сини сливи
0,5 ч. ч. олио
2 – 3 глави кромид лук /или праз лук/
1 ч. л. захар
1 с. л. доматено пюре
1 с. л. препечено брашно
сол

Приготвяне
Сините сливи се измиват и  накисват предварително в студена вода. Ако са с костилки им е необходимо повече време, ако са без костилки достатъчно е и около половин час.
Нарязаното на порции месо се сварява.
Ситно нарязания лук се задушава в сгорещеното олио. Когато омекне се добавят  сините сливи и се заливат от бульона, леко да ги покрие. Като кипнат се прибавят сол на вкус и захарта. Когато омекнат, се добавя доматеното пюре, размито заедно с брашното в  малко студена вода и свареното месо. Ври още десетина минути.

Ястието може да се приготви и по друг начин – запържва се първо месото,  изважда се и се запържва лука. Връща се месото, добавя се топла вода и сол на вкус. Когато поомекне месото, се добавят сливите и захарта, а когато и те омекнат, се прибавят  размитото  доматено пюре и брашно.  



 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 23 февруари 2016 г.

Яхния с праз лук и сирене (извара)




Не зная защо, но когато чета или някои сподели подобна рецепта, си представям  върналата се от къра стопанка, изморена, но длъжна да подсигури храна за домочадието. И измислила една простичка, но вкусна гозбица с продукти, които са ѝ под ръка. Димящият тиганът на средата на софрата, коматите хляб, веселата глъч на гладния народ - и всички са доволни!
За тези, които не са с големи претенции – опитайте. Вкусно е!

Продукти  за 2 порции
150 - 200 г сирене (извара или смес от двете)
1 – 2 стръка праз
2- 3 с.л. олио
1 ч.ч. топла вода
сол
копър

Приготвяне
Празът се реже на малки кръгчета. Запържва се в олиото за няколко минути. Прибавя се ситно натрошеното сирене, разбърква се 1 – 2 минути и се добавя водата. Овкусява се със сол, ако е необходимо, особено ако се ползва безсолна извара. Похлупва се с капак и се задушава, докато част от течността се изпари.
Може да се остави по-сухо или с повече сос за тези, които обичат да топят.
Яхнията се овкусява с копър и се поднася топла.
Приготвена с извара
Със сирене


Адаптирано от  Източник

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 21 февруари 2016 г.

Кекс с извара,сухи плодове и ядки




Обичам изварата и като погледнах да видя дали нямам подобна публикация, установих че до сега имам 20 рецепти с извара – ястия, десерти, тестени. Още една не е излишна!
Сухите плодове и орехите обогатяват вкуса на кекса. За сутрешна или следобедна закуска с кафе, мляко или чай!
Продукти
250  г извара
250 г брашно
3 – 4 яйца
100 г масло
180 г  захар
60 г орехи
60 г стафиди (или други сухи плодове)
1 бакпулвер
1 ванилия


Мекото  масло се разбива на пухкав крем с 2/3 от захарта.
При непрекъснато  разбъркване  се добавят един по един жълтъците;  след това постепенно  - ванилията; пасираната извара; брашното, смесено и пресято с бакпулвера; оваляните в малко брашно стафиди и орехи, нарязани на едро. Всичко се смесва до хомогенна смес.
Прибавя се белтъка, разбит на твърд сняг с останалото количество захар (1/3). Сместа се разбърква леко с шпатула в посока отгоре надолу  и се изсипва във форма за кекс с диаметър 25 см, намазана с масло и поръсена с брашно.
Пече се в умерена фурна  - 180 градуса С.
Изстиналият кекс се поръсва с пудра захар или се залива с глазура.

* 1 ч. ч. = 200 мл
 Адаптирано от Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 17 февруари 2016 г.

Пиле със сушени сини сливи и булгур




В повечето случаи използвам булгура в постни ястия.  Харесваме ореховия му вкус, това че засища, но е с по-малко калории и достойно може да замести ориза във всички ястия.
Не по-малко е вкусен и в предложената комбинация със сини сливи и пилешко месо.
Продукти
600-700 г пилешко месо
3-4 с.л. олио
2-3 глави лук ( праз лук; пресен лук)
200-250 г сушени сини сливи
1 с.л. доматено пюре
5-6 с.л. булгур
1/2 ч.л. захар
сол

Приготвяне
Измитите сини сливи се накисват в студена вода още вечерта или няколко часа преди да се сложат в ястието (ако са с костилки, ако са без костилки не е необходимо предварително накисване).
Нарязаното на порции месо се посолява и се запържва в сгорещеното олио докато леко се зачерви. Изважда се.
В мазнината се поставя ситно нарязания лук. След като и той се запържи, се връща месото, налива се топла вода  колкото да покрие месото и се посолява. Ври на тих огън, докато месото се полусвари (почти свари, ако се ползват сливи без костилки).
Добавят се сините сливи. Когато месото и сливите омекнат, се прибавят булгура, размитото в малко вода доматено пюре, захарта и ако е необходимо, още вода (съотношението булгур:течност трябва да е според упътването на опаковката, обикновено е 1:2). Проверява се на сол.
Ври на тих огън, докато булгурът набъбне.




Може да се приготви и с повече сос, да е като яхния и месото да се обезкости и да се нареже на парчета
 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!