И
за този сос не бих казала че е рецепта, а една идея. Хрумна ми преди 3 години, когато бяхме затрупани с домати. На
рафтовете в мазето имаше всякакви доматени консерви (още имаме от тях!) и ми беше
писнало, а доматите не свършваха!
Има
много интересни рецепти за доматен сос и някои от тях съм правила.
Но
имайки предвид разнопосочните вкусове на домочадието, този сос се оказа за нас
универсален за употреба. Приготвям го в
най- простия му вид – без никакви добавки, освен сол и то в по-малко количество,
и евентуално захар за убиване киселинността на домата.
В
зависимост за какво го използваме след това, съответно преди употреба го
овкусяваме с необходимите подправки.
Употребявам
го в ястия вместо доматено пюре; за паста; пици; заливка на пълнени зеленчуци – чушки, тиквички, патладжани; яхнии с кюфтета; риба…
Въобще
там, за където се изисква доматен сос.
Продукти
Домати
Сол
Захар
Добре
измитите узрели домати, в зависимост от
големината, се нарязват на 4 – 6
парчета. Рендосват се на едрото ренде, за да се отдели ципата. Изсипват се по
възможност в по-широк съд (тава) и се варят на силен огън докато започнат да се
сгъстяват. Силата на огъня се намалява и тук вече трябва да се следи и често
разбърква, за да не загори.
Когато
сместа се сгъсти до желаната гъстота (обикновено 1/3 от първоначалния обем) ,
10-тина минути преди да се махне от огъня се добавя солта и захарта.
Доматеният
сос се налива в сухи бурканчета, затварят се с капачките и се стерилизират 20 –
25 минути. Още горещи се изваждат от водата и се обръщат върху капачките.
Като
изстинат напълно се прибират за съхранение.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Твоят сос наистина е универсален, Ина :) Подправките могат да се прибавят после, според случая. Страхотен цвят на истинските :) домашни домати.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни и хубав да ти е септември!
Пепа, много се чудех дали въобще да публикувам идеята, защото е нещо много просто, но практичността на соса ме накара да споделя.
ИзтриванеА доматите наистина са домашни - пресни и вкусни!
Успешна нова седмица и дано да е вече по-прохладно!
И у дома е много любим този сос. Обикновено още по Коледа е свършил:)
ОтговорИзтриванеОще някой на моя акъл! :)
ИзтриванеТили, нали знаеш колко хора като мен попиваме като гъбки от теб. Така че всяка идея е добре дошла! А такива, простички и универсални рецепти, са най-ценни!
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни. :)
Гери, след този коментар наистина се радвам че споделих идеята!
ИзтриванеПрегръдки!
Не е дошло времето ми да си правя сосове навреме, но този си го записвам.
ОтговорИзтриванеМарта, ще му дойде времето и се надявам да ти е в полза!
ИзтриванеПоздрави!
Направо с черпачето ще си гребна, още топъл даже:)
ОтговорИзтриванеВеси, винаги ще се намери къде да се приложи!
ИзтриванеПоздрави!