Много харесвам това ястие, защото в него се
съчетава богатството от ароматите и вкусовете на есенните зеленчуци. И това, което винаги ми допада и използвам в
ястията си – импровизация на видове и количества!
Въпреки че носи името „Есен”, защото сега има
най-голямо разнообразие от зеленчуци,
може да се приготви през цялата година, като се използват пресни и/или замразени или консервирани зеленчуци.
Продукти
1 ч.ч. булгур (елда)
1 глава лук
(или праз лук, или смес от двата вида)
2 чушки
2 домата
1 морков
парче корен от целина или стрък
1 малка тиквичка
1 малък патладжан
200 г зеленчуци по избор на количество и вид –
зеле; гъби; грах; царевица; карфиол; броколи; зелен фасул;
4- 5 скилидки чесън
4 с.л. олио
сол
листа от целина или магданоз
Приготвяне
Патладжанът се обелва, нарязва на кубчета,
посолява и се оставя настрана за около половин час. Изплаква се много добре, за
да се премахне горчивината и поетата сол.
Останалите зеленчуци се нарязват по желание - на
кръгчета; ивички; кубчета или рендосват на едро ренде.
В олиото се задушават ситно нарязания лук, морков
и целина (ако се ползват дръжки – ситно нарязани), след това се прибавят останалите избрани
зеленчуци.
Като се задушат, се добавят нарязаните или
настъргани на ренде домати, счуканият чесън, булгурът, 2.5-3 чаши топла вода и
сол на вкус.
Ястието ври на тих огън, докато водата се изпари и
булгурът набъбне. Може да остане с повече сос, като яхния
или да се прехвърли в
тава и пече в умерена фурна на 180
градуса С.
При поднасяне се поръсва със ситно нарязан
магданоз или целина.
Булгурът може да се замести с бял ориз; кафяв ориз; елда;
И една доста стара снимка с елда |
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, чудесно ястие! Вкусно, ароматно, питателно... Какво да иска повече човек? :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Благодаря, Гери! С това богатство от зеленчуци наистина е вкусно!
ИзтриванеХубав есенен ден и на теб!
Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Радвам се че ви харесва.
ИзтриванеПоздрави!
Прекрасно есенно зеленчуково ястие Тили.Есента е богата и ни предлага много и различни заленчуци.А с булгур те са в прекрасно съчетание.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Елена, опитвала съм и с бял ориз, кафяв ориз. Но най-често го приготвям с булгур.
ИзтриванеПриятен ден!
Тили, пресъздала си есента в чинията си:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Сега поне може да се експериментира с всякакви зеленчуци!
ИзтриванеПоздрави!