От
семейните рецепти. Майка ми оформяше патладжана по този начин. Приготвен в
повече порции, използвахме яйца за плънката и панирахме с яйца. Само че го пържехме.
Когато
аз започнах да готвя, нещо не ми се отдаваше с пърженето от към издутата част
на патладжана. Все ми се струваше, че нещо не се доизпържва както трябва. И на
помощ дойде варианта с печенето. По-лесно и също така вкусно.
Продукти за 2
порции
400
г патладжан
150
г извара (сирене)
1
голямо яйце (2 малки)
сол
брашно
галета
зехтин (олио) за поръсване
За
доматения сос
500
- 700 г домати
1
ч. л. захар
сол
2
– 3 скилидки чесън
1
ч. л. зехтин (олио)
босилек;
магданоз;
Приготвяне
Патладжаните
се обелват и разрязват по дължина на 2 половини.
Всяка
половина също се разрязва на две – от широката страна към дръжката се изрязва
лента с дебелина около половин см, като
не се разрязва до край.
От
срещуположната, по-дебела и издута част, внимателно се издълбава сърцевината.
Патладжаните
се посоляват и оставят за 20 – 30 минути да се отдели горчивия сок. Измиват се
обилно с вода и се подсушават.
Белтъкът
се разбива леко.
Жълтъкът
се прибавя към предварително посолената на вкус извара или намачканото сирене.
Патладжанените
половинки се пълнят със сместа.
Овалват
се в брашно, след това в белтъка и накрая - в галетата. Нареждат се върху хартия за печене
и се поръсват с мазнината.
Пекат
се в предварително загрята на 220 градуса С, с вентилатор до омекване и
зачервяване.
Доматите
за соса се разрязват на 4 – 6 части и се рендосват на едро ренде, за да се
отдели ципата. Врат докато се сгъстят. Овкусява се със сол, добавя се зехтинът
(олиото) и намачканият (пасиран) чесън. След 2 – 3 минути готовият сос се отстранява от огъня.
И тук, като баба,
дето все дава съвети (макар и да не я питат!) :) – количеството на доматите
варира във зависимост от сорта – ако са с по-малко месеста част, с повече сок,
трябва да са в по-голямо количество, та като изври течността да остане нещо. Да не се наложи, като при мен, правенето на още сос! :).
Бюрекът
се поднася залят с доматения сос и поръсен със ситно нарязан босилек или
магданоз.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!