Пай,
пирог, кростата, тарта, – различни имена
за сладкиш с хрупкав маслен блат и сочен, ароматен пълнеж. Само че за нас това
е любимия сладкиш на майка ми и у дома е
„ябълковата торта на бабата”.
С
нея отбелязвам четвъртата годишнина от създаването на кулинарния ми блог.
Годините се изнизаха неусетно. На приливи и отливи, къде по-сполучливо, къде
не, но се надявам че всеки е намерил
нещо полезно в публикациите.
Благодаря
на всички, които са посетили блога, на всички, които с коментарите си и с
позитивната си енергия са ме подкрепяли и вдъхновили да продължа!
Поднасям
ви с любов по парченце от мамината
торта!
Продукти
За тестото
250
г брашно (2 ч. ч.)
200
г масло
2
бр. яйца
2
с. л. захар
щипка
сол
За плънката:
1
– 1,200 кг ябълки
100
г захар или на вкус
1
ч.л. канела
100
г орехови ядки, нарязани на едро
пудра
захар за поръсване
*
1 ч. ч. = 200 мл
* тортена форма с подвижно дъно с диаметър 22 см
Приготвяне
Първо
се приготвя плънката, като обелените и почистени ябълки се настъргват на едро
ренде и се задушават до омекване със захарта. Ако ябълките са кисели може да се
добави захар. Пробвайте по ваш вкус. Прибавя се канелата и орехите. Разбърква
се. Оставя се да изстине напълно.
От
пресятото брашно, захарта, солта, студеното и нарязано на парченца масло се
оформя ронливо маслено тесто, да стане на трохи. Използвам нож за да надробя и
смеся всичко и след това разтривам бързо с пръсти, за да не се затопли много
маслото. Прибавят се леко разбитите яйца и се омесва бързо, по-скоро тестото се
събира, за да се оформи на топка.
Завива
се в прозрачно фолио и се оставя в
хладилника за 30 минути или повече минути, за да стегне.
2/3 от охладеното тесто се поставя в тортената
форма, върху хартия за печене. Разпределя
се равномерно по дъното, като се
притиска и задига към стената на формата, за да се получи кант (борд)
с височина около 1,5 см.
Ябълковата
плънка се разпределя равномерно върху
тестото в тортената форма.
Останалата
1/3 от тестото се оформя на фитил с дебелина около 1 см. Режат се
парчета, които се редят върху пълнежа на разстояние около 2 см (или тестото се
разточва и се изрязват ленти). Върху тези парчета кръстосано се редят други.
Оформя се „решетка”. Ако от тестото останат парчета, от тях може да се изрежат
някакви фигурки и допълнително да се украси.
Сладкишът
се пече в предварително загрята умерена
фурна, на 180 градуса С, до зачервяване. Охлажда се върху скара.
След като изстине, решетката се намазва със сироп от сладко или сладкишът частично или целия се поръсва с пудра захар.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!