Страници

петък, 18 януари 2019 г.

Орехови кравайчета (рогчета) без яйца и набухвател


И това е рецепта от старите тетрадки.



Имам подобни Ванилени кифлички ,  но тези са още по-крехки, пръхкави, топящи се в устата!

Продукти 
140 г масло
70 г пудра захар
180 г брашно
70 г смлени орехови ядки

150-200 г пудра захар за овалване
2 пакетчета ванилия (0,4 г)

Дозата е за 24-25 бр, за 1 тава с размери 35/35 см.

Приготвяне
В подходяща купа много мекото (но не разтопено) масло се разбива с пудрата захар на крем. Прибавя се пресятото брашно и смлените орехи. С лъжица или шпатула се омесва тесто. Прехвърля се върху леко набрашнен  плот и се събира на топка, без да се меси повече. Увива се в свежо фолио или найлон и се оставя в хладилника  или на хладно поне за 1 час.

Охладеното тесто се оформя на тънко (около 3-4 см)  руло и се нарязва  на 24–25 еднакво големи парченца, които се завиват на рогчета (на дъга)  с дължина около 7 см. 
Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене (5 реда, по 5 кифлички). При печене леко се надуват.
Пекат се в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С, за 12-13 минути.Трябва да останат почти бели.
Още горещи много внимателно (защото са изключително крехки) се овалват в смесената с ванилиите пудра захар. 
Може да се направят няколко дни преди поднасянето. Напълно изстинали се съхраняват в метална кутия.




Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 6 януари 2019 г.

Хляб с течна сметана





Изостанала течна сметана, която трябва да се употреби докато не ѝ изтече срока на годност и малко останало мляко. Реших вместо за нещо сладко да ги оползотворя за направата на хляб. Сполучлива комбинация за пухкав хляб на конци!

Продукти
1 кг брашно
200 г течна сметана Pilos 30 %
300 мл прясно мляко
200 мл вода
14 г суха мая
4 с. л. олио
2 ч. л. сол
4 ч. л. захар

2 правоъгълни форми за кекс с размери 35 см/9 см/5,5 см

Приготвяне
Продуктите са със стайна температура, а прясното мляко и водата – леко затоплени.
Брашното предварително се пресява 3 пъти.
Половината от него се смесва със сухата мая и захарта. В средата се прави кладенче и се прибавят сметаната, прясното мляко, олиото и водата, с разтворената в нея сол. Разбърква се хубаво няколко минути с бъркалките за тесто на миксера. Постепенно се прибавя от останалото брашно. След като започне трудно да се разбърква с миксера, тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се доомесва докато стане меко, гладко и еластично. Накрая се удря стотина пъти върху плота.
Поставя се в намаслена купа и се покрива с капак или кърпа. Втасва на топло докато удвои обема си.
Втасалото тесто се прехвърля върху леко набрашнен плот и се разделя на 2 равни части. Всяка част се разделя на 3, които се оставят покрити за 10-тина минути, за да починат. След това се оформят на фитили с дължина около 40 см. Сплитат се на плитка, като за по-равномерното сплитане най-добре е то да  започне от средата на фитилите, първо към единия край, след това пак от средата към другия край.
Оформената плитка се поставя в кексовата форма, предварително застлана с хартия за печене.
По същият начин се оформя и другата половина от тестото.
Така оформените хлебчета се покриват и оставят на топло да втасат. Намазват се с олио и се пекат едновременно в предварително загрята фурна на около 170 градуса ( съобразете се с вашата фурна!).
Изпечените хлебчета, след като леко се охладят, се прехвърлят върху скара и се покриват с кърпа.

Приятен апетит!




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

сряда, 2 януари 2019 г.

Предястие "Елхички" от варени яйца




Идея за лесно и ефектно предястие за коледните и новогодишни  празници!

Продукти
по половин сварено яйце на човек
плънка по избор, в случая – руска салата
пресен копър
зърна нар
суров морков

Приготвяне
Желателно е да се използват по-големи яйца. Твърдо сварените яйца се обелват. Изрязват се по малко от двата края, за да стоят след това по-стабилно и се разрязват на 2 половини в широката част.
Жълтъците се изваждат и може да се употребят с други продукти за плънка (например със сирене;кашкавал или друго твърдо сирене;майонеза;чесън;червена печена чушка;горчица; консерва риба;колбас и пр.). 
Аз използвах руска салата.
Белтъчните половинки се напълват с по 2–3 ч. л. плънка – трябва да има височина, имитираща височината на елхичката. Върху плънката, от върха към основата се поставят клончета копър, да висят като клоните на елха.
За „украса“ се забождат по 3-4 зърна нар.
Отгоре, в средата,  се поставя звездичка, изрязана от суров морков. Най-лесно е да се направи предварително шаблон от тънък картон на звездичката и по него с остър нож да се изреже от кръгчето морков.
Оригинално и вкусно!


Приятен апетит!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!