Страници

понеделник, 15 май 2023 г.

Копривена яхния със сирене и забулени яйца



Простичка и вкусна пролетна гозбица!

 

Продукти

300 г прясна коприва

3 стръка пресен лук

2 скилидки чесън  (1 стрък пресен)

5 с. л. олио

2 ч. л. червен пипер 

2 -3 с. л. брашно

сол на вкус

200 г сирене

4 бр. яйца

пресен девесил (копър; магданоз)

 

Приготвяне

Почистената коприва се измива хубаво в няколко води и се поставя в купа. Залива се с гореща вода и оставя за 2-3 минути да омекне. След това се изцежда и нарязва на дребно (понеже по принцип се старая да избягвам продължителната топлинна обработка на зеленийте, я нарязах сурова).

В тенджера се налива половин чаша студена вода ( 50-60 мл. ) и олиото. Прибавят се нарязаните на дребно лук и чесън. Затваря се с капак и се загрява. Задушават се 5 минути, докато изври водата и остане на мазнина. Тогава се поръсва с червения пипер и брашното, разбърква се и се добавя нарязаната коприва (използвах и малко останали доматено и пиперково пюрета).

Налива се 0,5 л гореща вода, и ястието се задушава за 10-15 минути под капак на слаб огън - на 2-ра или 3-та степен от 9 възможни.  Трябва да се получи плътен, гъст сос.

Когато копривата е готова се добавя натрошеното сирене. Пробва се на сол и ако е необходимо се посолява.

С опаковата страна на супена лъжица се правят вдлъбнатини и в тях от ниско се счупва по 1 яйце. Не се бъркат. Слага  се капак и се готви на тих огън за 3-4 минути или повече, докато се забулят, в зависимост от това  как ги искаме – рохки или по-твърди.



При поднасяне се поръсва със ситно нарязана зелена подправка.

Приятен апетит!

 

 Източник    

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 14 май 2023 г.

Пухкави мекици с кисело мляко и сода бикарбонат




Това са най-често приготвяните мекици у дома. Обикновено приготвям тестото късно вечерта, оставям покрито на хладно и сутринта пържа.

 

Продукти

400 г  кисело мляко

1 пълна ч. л. сода бикарбонат

1 равна ч. л. сол

около 50 мл хладка вода

1 – 2 бр. яйца

1 с. л. олио

около 650 – 700 г брашно

 

1 с. л. олио за намазване на тестото и купата, в която ще стои

олио за пържене

 

дълбок съд с d 16-18 см

 

Приготвяне

Продуктите е желателно да са на стайна температура.

Приготвя се тесен дълбок съд, с диаметър 16-18 см. Налива се около 2-3 пръста олио. Така при пърженето мекиците плуват в олиото, като не се опират в дъното и стават пухкави.

Брашното се пресява 1 – 2 пъти.

В купа се разбърква с кухненска тел киселото мляко и содата докато шупне. Прибавя се водата, с която е изплакната кофичката от млякото, яйцето, солта и олиото и се разбърква. Постепенно, на няколко пъти се добавя брашно.  Като стане трудно да се разбърква с телта, се продължава с лъжица или шпатула, след което се прехвърля върху набрашнен плот и с постепенно добавяне на още брашно се омесва меко, леко лепнещо тесто.

Прехвърля се в намаслена купа, като отгоре също се намаслява. Покрива се със стреч фолио, найлон или кърпа и се оставя да почива поне 30 минути. За мен е най-удобно да го приготвя късно вечерта и на сутринта да пържа.

На сутринта отпочиналото тесто се разделя на 2-3 части, разточва се върху намаслен плот на кора с дебелина около 0,5 см. и се изрязват форми по желание – кръгли с чаша; на ленти и след това на квадрати; на правоъгълници; на ромбове.  Или с намаслена супена лъжица се гребва от него и с намазнени ръце се разтяга и оформя на кръг.

Загрява се олиото, като температурата трябва да е умерена – ако е много силна и олиото е много горещо, мекиците ще се изпържат бързо, отвън ще изгорят, а вътре ще останат сурови. Ако пък не е загрято добре, то мекиците ще поемат много мазнина. Правя проба, като пускам малко парченце тесто в загрятото олио -  то трябва да изплува на повърхността, което показва че олиото е загрято добре.

Мекиците се пържат до златисто по 1 бр., ако са разтегнати на ръка или по няколко, ако са изрязани на формички, но трябва да има свободно място между тях, за да ги облее горещото олио от всички страни и равномерно да ги опържи.

Изпържените мекици се изваждат с щипка, вилица или решетъчна лъжица. Отцеждат се и поставят върху кухненска хартия или  салфетка да поеме излишната мазнина.



Поднасят се поръсени с пудра захар; или с мед; сладко; конфитюр; плод; сирене или с айрян; плодов сок; компот  и пр., както ви харесва.  Единият ми внук например ги обича с домати и сирене!

 


Приятен апетит! 




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 11 май 2023 г.

Лобода със забулени яйца, сирене и кашкавал, запечени на парти грил




Дойде време на любимата ми лобода, набрана от градината! Ястието става и с коприва, лапад и киселец, но те вече станаха големи и груби. В оригиналната рецепта се използва спанак. Чудесно пролетно ястие!

Приготвих го с малко изменения, по мой вкус, с по-малко налични продукти, като за 2 порции, но давам количеството по оригиналната рецепта.

Продукти

Около 450-500 г листа от лобода (пресен спанак)

1 малка глава кромид лук

60 мл готварска сметана

200 г бяло саламурено сирене

100 г кашкавал за настъргване

4 яйца

25 г масло

1 с. л. олио

сол, ако е необходимо

по желание - пресен магданоз; копър; джоджен;

 

Приготвяне

Лука (аз използвах 2 стръка пресен лук и малко от стрък пресен чесън. Може да се използва и праз лук)  се нарязва на ситно, лободата – на фини ивички. Сиренето се намачква с вилица, кашкавала се настъргва на едро ренде.

В по-голям тиган се загряват олиото и маслото. Слага се лука и лободата  да се задушат за няколко минути и да намалее обема на лободата. Разбърква се няколко пъти.

Добавя  се  сиренето и се задушава под капак 5 минути. Налива се сметаната и се разбърква. Тук прибавих и по малко ситно нарязани магданоз, джоджен и копър. Ако е необходимо се посолява, но трябва да се има в предвид, че след това отгоре ще има кашкавал.

Сместа се прехвърля в тавичка. Правят се със супена лъжица 4 вдлъбнатини, в които се счупват от ниско яйцата. Около тях се поръсва с настърган кашкавал.

Пече се в предварително загрята умерена фурна на 180 градуса за до 20 минути, да се забулят яйцата. Може и по-малко, ако искате да са леко рохки.

За моята малка тавичка не си заслужаваше да паля фурната, затова измислих друго – сложих капак върху тавичката и я оставих на слаб огън върху котлона да почнат леко да се забулят яйцата. След това преместих в парти грил и запекох до исканата твърдост на яйцата и запичане на кашкавала.

При сервиране поръсих яйцата с малко лют кайенски червен пипер и ситно нарязан копър.

Вместо в тавичка ястието може да се приготви в индивидуални гювечета.

 


Източник

 

Приятен апетит!

 

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 9 май 2023 г.

Зеленчукова супа с праз лук, картофи и моркови



Продукти

300 - 350 г картофи

150-200 г  праз лук

100 г моркови

1 с.л. брашно

3 с.л. олио

сол

магданоз, копър

 

по желание за пасираната супа -  100 мл течна готварска сметана и крутони

 

Приготвяне

Зеленчуците се измиват добре, картофите и морковите се обелват и отново измиват.

Картофите се нарязват на кубчета, морковите също на по-малки кубчета или кръгчета, праза – на ситно. Прибавят се към 1,2 л вряща, подсолена вода и се варят до готовност.

В това време брашното се запържва в олиото до златисто. Отстранява се от огъня. Като леко поизстине се прибавя от течността, като бързо и непрекъснато се разбърква с телена бъркалка, за да не се образуват топчици тесто, след което се прибавя към супата. Ври още няколко минути. Поръсва се със ситно нарязан магданоз  или копър (може да се ползват и замразени или евентуално сухи ).



С тези продукти може да се приготви и крем супа, като тогава зеленчуците се нарязват на едро и като се сварят се пасират. По желание може да се добави готварска сметана и крутони.

 


Приятен апетит!

 



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 4 май 2023 г.

Арпа фиде (критараки) със зеленчуци - постно и с пилешко месо







Започнах разчистване на килера, хладилника и фризера и  импровизирах с налични продукти. J

Замразените продукти естествено може да се заменят с пресни.

 

Продукти за 2 порции

75 г арпа фиде (критараки) ( малка чашка за кафе от 80 мл)

250 - 300 г пилешко обезкостено бутче

1 стрък праз лук (може няколко стръка пресен или неголяма глава стар кромид лук)

1 стрък пресен чесън (скилидки стар)

1 малък морков настърган на едро ренде (използвах замразен)

около 100 г нарязана на кубчета тиквичка, замразена

0,5 чаша (от 200 мл) замразен грах

стрък прясна целина

1 с. л. доматен сос (или доматено пюре)

1 с. л. пиперково пюре

2 с. л. олио

сол

копър

магданоз

 

Приготвяне

Пилешкото бутче се сварява със сол  в тенджера под налягане (може и в обикновена тенджера). Изважда се месото и се прецежда бульона.

В олиото се задушават ситно нарязаните праз лук и пресен чесън. След това се добавят замразените моркови, тиквички, грах, ситно нарязаната дръжка на целината. Като се размръзнат, се прибавя арпа фидето (критараки), 4 кафени чашки от бульона (300-320 мл) и ако е необходимо - сол.

След като ястието заври, се вари на слаб огън до пълната готовност на арпа фидето. Прибавят се  доматения сос и пиперковото пюре и след 10-тина минути се отстранява от огъня.

Поръсва се със ситно нарязани копър и магданоз (използвах пресен магданоз и замразен копър).

Това е постния вариант.



За варианта с пилешкото месо - то се добавя  нарязано на хапки заедно с доматения сос и пиперковото пюре.

 


Приятен апетит!

 

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!