неделя, 6 септември 2015 г.

Доматен сос




И за този сос не бих казала че е рецепта, а една идея. Хрумна ми преди  3 години, когато бяхме затрупани с домати. На рафтовете в мазето имаше всякакви доматени консерви (още имаме от тях!) и ми беше писнало, а доматите не свършваха!
Има много интересни рецепти за доматен сос и някои от тях съм правила.
Но имайки предвид разнопосочните вкусове на домочадието, този сос се оказа за нас универсален за употреба. Приготвям  го в най- простия му вид – без никакви добавки, освен сол и то в по-малко количество, и евентуално захар за убиване киселинността на домата.
В зависимост за какво го използваме след това, съответно преди употреба го овкусяваме с необходимите подправки.
Употребявам го в ястия  вместо доматено пюре; за паста; пици; заливка на пълнени зеленчуци – чушки, тиквички, патладжани;  яхнии с кюфтета; риба…
Въобще там, за където се изисква доматен сос.

Продукти
Домати
Сол
Захар

Добре измитите  узрели домати, в зависимост от големината,  се нарязват на 4 – 6 парчета. Рендосват се на едрото ренде, за да се отдели ципата. Изсипват се по възможност в по-широк съд (тава) и се варят на силен огън докато започнат да се сгъстяват. Силата на огъня се намалява и тук вече трябва да се следи и често разбърква, за да не загори.
Когато сместа се сгъсти до желаната гъстота (обикновено 1/3 от първоначалния обем) , 10-тина минути преди да се махне от огъня се добавя солта и захарта.

Доматеният сос се налива в сухи бурканчета, затварят се с капачките и се стерилизират 20 – 25 минути. Още горещи се изваждат от водата и се обръщат върху капачките.
Като изстинат напълно се прибират за съхранение.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Твоят сос наистина е универсален, Ина :) Подправките могат да се прибавят после, според случая. Страхотен цвят на истинските :) домашни домати.
    Поздрави сърдечни и хубав да ти е септември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, много се чудех дали въобще да публикувам идеята, защото е нещо много просто, но практичността на соса ме накара да споделя.
      А доматите наистина са домашни - пресни и вкусни!
      Успешна нова седмица и дано да е вече по-прохладно!

      Изтриване
  2. И у дома е много любим този сос. Обикновено още по Коледа е свършил:)

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, нали знаеш колко хора като мен попиваме като гъбки от теб. Така че всяка идея е добре дошла! А такива, простички и универсални рецепти, са най-ценни!
    Поздрави най-сърдечни. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, след този коментар наистина се радвам че споделих идеята!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Не е дошло времето ми да си правя сосове навреме, но този си го записвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, ще му дойде времето и се надявам да ти е в полза!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Направо с черпачето ще си гребна, още топъл даже:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, винаги ще се намери къде да се приложи!
      Поздрави!

      Изтриване