И последна публикация за месец януари!
Страници
▼
четвъртък, 31 януари 2013 г.
Фото мигове януари 2013 г
През този месец направих няколко снимки. Нищо особено, но реших да ги запазя :)
И последна публикация за месец януари!
И последна публикация за месец януари!
сряда, 30 януари 2013 г.
Риба с чесън и кашкавал
Продукти
600
– 800 г филе от риба
брашно
за паниране
3-4
скилидки чесън
кашкавал
(топено сирене или друг вид сирене)
олио
за пържене
За
марината:
1
голяма глава лук
2
с.л. соев сос
сол,
черен пипер, копър (девисил или подправка за риба)
1
дафинов лист
сокът
на 1/2 лимон
може
малко бяло вино
Приготвяне
Рибата
се нарязва на порции, лукът се нарязва на полумесеци. Всички съставки за
маринатата се размесват. Рибата се маринова не по-малко от 1 час.
След
това се отцежда добре, овалва се в брашно и се пържи от двете страни до
златиста коричка. 2-3 минути преди да стане напълно готова, на всяка порция се
слага пасиран чесън и веднага отгоре парче или настърган кашкавал (сирене).
Огънят се намалява до минимум, покрива се тигана с капак и се изчаква сиренето
да се разтопи.
Това
е оригиналната рецепта.
Но
аз правя и друг вариант – пека рибата.
Набрашнената риба се нарежда в намаслена тавичка. Отгоре всяко парче се намазва с олио.
Пече
се до зачервяване. Няколко минути преди
да се изключи фурната, рибата се намазва с пасирания чесън и отгоре се нарежда
кашкавал на парчета или рендосан, или друго
сирене. Запича се.
Още
един вариант – пасираният чесън се смесва с намачкано сирене и се нарежда
върху парчетата риба. Запича се.
Източник:
точен линк не мога да дам, отдавна имам рецептата преведена и записана, но е от
сайта на Ирина Кутова.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Баница с 12 фини кори
Това
е баницата, която направих за Бабин ден.
Стара
рецепта, от времето когато си точехме корите за баница. Нямаше готови, като сега.
По едно време на пазара се появиха
софийски кори - тънки, нежни, особено подходящи за баклава. На пакета
така и пишеше - "Фини кори".
Рецептата
беше известна под това име и затова го запазих.
Баницата може да се направи навита или
налагана.
Замених содата с 1 ч. л. бакпулвер, който
смесих с брашното. Стана много пухкава и вкусна баница.
Продукти
12
фини кори за баница
4
яйца
300
г сирене
1
непълна ч.ч. брашно (100 – 120 г)
1
ч.ч. кисело мляко
1
равна ч.л. сода бикарбонат /бакпулвер/
¾
ч. ч. олио
масло
или маргарин
Приготвяне
Прави
се смес от разбитите яйца, натрошеното сирене, брашното и киселото мляко, с
разтворената в него сода. Ако се използва бакпулвер, той се смесва с брашното. Ориентировъчно
сместа се разделя на 7 части – 6 за плънка и 1 за намазване отгоре. Горе-долу
по 3- 4 с. л. на кора
Поръсва
се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, която също се поръсва с
олио и равномерно се разстила част от яйчената смес.
Корите
се навиват на руло и се поставят в намазана тава ( правоъгълна или кръгла – за вита баница).
Отгоре
се намазват с останалата яйчена смес.
Оставят се около половин час да омекнат
хубаво. Поръсват се останалото олио и се нареждат парченца масло или маргарин.
Баницата
се пече в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса С.
Още
гореща, се напръсква леко с вода, завива се с хартия и след това с плътна
кърпа, за да се задуши и да остане мека.
Или
тавата внимателно се обръща с дъното нагоре и се закрепва на ръбовете на 3 купи
или чаши. Покрива се с кърпа и се оставя
да поизстине.
А това е подаръка, който получих за Бабин ден. Случайно съвпадна със снимката на профила ми във Фейсбука :)
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
петък, 25 януари 2013 г.
Плънка с ориз, стафиди и орехи
Тази плънка използвам главно за постни ястия. Харесвам
леко сладникавият вкус. Често я нападаме преди да напълним съответните
зеленчуци и определено намаляваме количеството й :)
Пълнените сухи чушки и зелеви сарми са задължителни на
Бъдни вечер. Снимките са от тогава, но съм ги забутала по папките и чак сега им
дойде времето !:)
Продукти
0,5
ч.ч. олио
2
- 3 глави лук
1
ч.ч. ориз
сол
черен
пипер
по
50 г стафиди и орехи
Приготвяне
В
сгорещеното олио се задушава ситно нарязаният лук. Прибавя се оризът и се запържва / използвам
бланширан ориз ,той най се харесва у
дома/. Добавят се стафидите и 1,5 ч.ч. топла
вода. Подправя се със сол и черен пипер.
Ври
на тих огън, докато оризът поеме водата.
Прибавят
се едро счуканите орехи и сместа се разбърква добре.
С
нея се пълнят чушки (пресни, от туршия или сухи - предварително накиснати, за
да поомекнат), потопява се отвора в
брашно, за да се запечата или се завиват сарми - от зелеви листа, лозови листа,
листа от липа, листа от лобода - в
зависимост от сезона.
Подреждат
се в тенджера, покриват се с чиния. Налива се топла, подсолена вода /или смес от зелев сок и
вода/. Ври до готовност на ориза.
Ястието
може да се приготви и на фурна, като чушките или сармите се нареждат в тава,
налива се подсолена вода /или смес от зелев сок и вода/ , отгоре се поръсват с
олио и се пекат.
С
тази плънка пълня и пиле. След това запичам във фурната.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
понеделник, 21 януари 2013 г.
Честит Бабин Ден !
На
тези, които празнуват днес
ЧЕСТИТ БАБИН
ДЕН !
Да
бъдем вечно млади, здрави, щастливи, мили и нежни и още дълги години да
се раздаваме и радваме деца, внуци и
правнуци!
И
както подобава на празник, да се почерпим
С
баница
И
с един бърз сладкиш, приготвен от останалият ми блат от кекса "Изненада" и крем
по подобие на крема от Ябълков десерт без печене .
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Да
ви е сладко!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!