|
Коледа декември 2015 г |
Харесваме богатият вкус на капамата и възможността за
импровизации.
За
съжаление единият ми внук не обича зеле. Това ме провокира да търся някакъв
начин с по-малко зеле да приготвя вариант на ястието. Така се появи и тази
рецепта. Беше "одобрена" от него, като разбира се, се отстраниха и
малкото зелеви листа! :)
Продукти
няколко
по-големи листа от кисела зелка
250
г свинско месо
250
г телешко месо
4
бр. пилешки бутчета /обезкостяват се/
250
г кайма
200-250
г кървавица (наденица, кренвирш)
пушени
гърди, сланина, топено сирене, гъби - по
желание
1
глава лук
2-3
скилидки чесън
4
с.л. ориз
смлян
черен пипер, червен пипер, кимион, чубрица
1
дафинов лист, 2 зърна бахар, съцветие сух копър
3-4
с.л. олио (мас)
1/2
ч.ч. вино
зелев
сок
сол
Приготвяне
Месото
се нарязва на хапки. Овкусява се с малко сол, черен и червен пипер, кимион,
счукан чесън и чубрица. Престоява в хладилника поне един час в покрит съд.
Каймата
се размива с 1-2 с.л. вода (за да не стане след това на бучки) и се смесва със
ситно нарязания лук и ориза.
Съединяват
се двете смеси, половината от
виното и всичко се смесва хубаво, за да се разпределят равномерно съставките.
На дъното на намаслен по-дълбок съд (гювеч, тенджера от йенско стъкло, или друг
подходящ съд) се слага лист от кисела зелка. Отгоре се поставят дафиновия лист, бахара, копъра или се слагат по -късно, върху наденицата. По стените на съда се нареждат
останалите листа, като леко се застъпват и краищата им остават да стърчат
навън, за да може после да се използват за завиване на ястието.
Пълни
се с приготвената смес от месата и каймата. Отгоре се нареждат кръгчета от
кървавицата (наденицата).
Завива
се със зелевите листа, да стане като голяма сарма.
Смесва
се зелев сок и вода (пробва се на вкус), добавя се останалото количество вино и
се налива в съда, почти да покрие ястието. Отгоре се намазва с мазнината.
Захлупва се с капак и се слага в студена фурна. След като заври, се пече на
около 200 С.
При сервирането се реже на триъгълни
парчета, като торта.
Ястието може да се приготви и в малки гювечета, за индивидуално сервиране.
С
готовата плънка може да се навият сарми.
Поставят се в гювеч или тава и се процедира по горния начин.
|
Коледа 2015 г |
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!