Страници

четвъртък, 26 април 2012 г.

Зеленчукови крокети със сирене / извара/

Харесвам картофените крокети, а тази рецепта ме заинтригува с това, че няма яйца в съставките. Беше ми интересно дали няма да се разпаднат. В оригиналната рецепта сместа се разделя на 8 части. Започнах да пържа първите 2 крокета. Но са доста големи и първият леко се начупи. Нормално е и да поеме повече мазнина, затова останалите котлети реших да изпека. Всичко мина безпроблемно. Запечени ни харесаха много повече.

 
Продукти:
600 г картофи
150 г моркови / 2 големи моркова/
 50 г грах от консерва / 3 с. л./
100 г  сирене или извара
сол
подправки: на вкус – естрагон; копър; черен пипер; индийско орехче;
За овалване: 75 г фини овесени ядки (пшеничени или овесени трици, счукано ленено семе /или смес от тях/;  галета)
олио за пържене
ниско маслена майонеза
1 – 2 скилидки чесън
салата, туршия
/Вместо грах и моркови може да се използват замразени смесени зеленчуци/

Приготвяне
 
Добре измитите необелени картофи и почистените моркови се сваряват / варя  ги на пара в тенджера под налягане/. Докато са още горещи, картофите се обелват и веднага се смачкват с преса или с решетъчния прибор от кухненски набор. Морковите също може да се намачкат или да се нарежат на много ситни кубчета. След като изстинат се омесват добре с грахта и изварата /сиренето/ .
Сместа се овкусява с подправки по избор и ако е необходимо, със сол. Сместа се  разделя на 12 части.  Всяка  част хубаво се притиска, за да се спои и се оформя на цилиндър /като голямо кебапче/. Внимателно се овалват   в сухата панировка. Оставят се така да престоят поне 30 минути, за да може панировката да поеме от влагата на сместа. Запържват се в сгорещено олио за 5 минути до златисто, като от време на време се обръщат за равномерно  зачервяване.
Поднасят се с ниско маслена майонеза, подправена с пресован чесън и салата, според сезона.
* Недостатък на пърженето е, че пада от панировката и загаря. За по-здравословно изпекох по-голямата част от крокетите в тава, постлана с леко намаслена хартия за печене. Отгоре ги намаслих , като натопявах четка в олио и с леки, потупващи движения нанасях, за да не падне панировката. Изпекох ги в предварително загрята умерена фурна до златисто. 


 Източник
 
При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

Пиле с лобода или спанак

 



Продукти
800 г – 1 кг пиле
2 – 3 с. л. олио
1 връзка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 с.л. доматено пюре или 2 – 3 бр. домати
1 с.л. препечено брашно /1 с. л. брашно/
1 ч.л. червен пипер
800 г - 1 кг лобода (спанак)
джоджен
кисело мляко

Приготвяне

І вариант - Добре измитото пиле се нарязва на порции и сварява. Ситно нарязаният лук и чесън /оставят се малко зелени листа/ се задушават леко в 1 с. л. олио и 2 с. л. от пилешкия бульон.
Прибавя се добре почистената, измита и нарязана на едро лобода (спанак) и също се задушава. Поръсва се с червения пипер и се добавят  доматеното пюре (или пасираните или нарязани на дребно домати), размито заедно с препеченото брашно в малко студена вода и свареното месо и ако е необходимо, малко от бульона.
Ястието се доварява 5 – 10 минути на тих огън.

ІІ вариант – Добре измитото пиле се нарязва на порции, подсушава се и се изпържва равномерно от всички страни в сгорещеното олио. Изважда се и в същата мазнина леко се задушава ситно нарязания лук. Поръсва се брашното и след като съвсем леко покафенее се добавя доматеното пюре (доматите) и накрая червения пипер. Залива се с малко горещ бульон и се добавя месото. Ври на тих огън.
Почистената, измита и нарязана лобода (спанак) се прибавя към ястието, след като месото вече е омекнало. Ври още 5 - 10 минути.

Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан джоджен и листа от пресен чесън.

Ястието приготвих по първия вариант.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Пангасиус в суха панировка, печен на фурна

 
Продукти
800 г – 1 кг пангасиус
Сол
Подправка за риба /девисил/
Лимонов сок

За панировката:
Смес от пшенично брашно, царевично брашно, пшеничени трици, овесени трици, счукано ленено семе, белено слънчево семе, галета

Приготвяне



Рибата се размразява и леко подсушава. Поръсва се със сол, лимонов сок, подправка за риба или  девисил.
Овалва се в сухата панировка и се оставя  известно време да я поеме .


Поставя се в  намаслена тавичка / или върху хартия за печене/ . Отгоре не се поръсва с мазнина. Рибата е достатъчно мазна.
Пече се на 160 – 180 градуса.


Поднася се с подходяща за сезона салата /туршия/ и гарнитура.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Мързеливи чушки със сирене на фурна


 Продукти

5 – 6 замразени чушки 
сирене
яйце
домати от консерва 400 мл
2 скилидки чесън
копър
2 с. л. олио 

Приготвяне

Това ястие е пълна импровизация  с прочистване на хладилника и резултат от предотвратен провал в кухнята!
Бяха  останали в камерата  последните 4 – 5 замразени червени чушки и реших да ги напълня със смес от сирене и яйце.
Натроших сиренето, смесих го с яйцето и ситно нарязан копър.


Чушките не бяха  се размразили напълно и реших да направя доматения сос. С ръчния пасатор намачках доматите и сложих на огъня да се изваряват. Когато сосът беше почти готов, прибавих 1 с. л олио и наситнения чесън. След 5 минути отстраних от огъня.
За съжаление ме чакаше изненада – сместа от сиренето /купено на „промоция”/ и яйцето беше станала толкова рядка, че беше изключено да напълня чушките!
Колебаех се между 2 варианта. Единият бе да нарежа чушките на парченца, да ги смеся със сиренето и още едно яйце и да ги изпека.
По-удачен ми се стори този, който направих и не съжалявам.


Разполових чушките. Половината наредих  в намаслена тавичка, покрих със сместа /течността !/ от сирене и яйце. 

Отгоре наредих останалата половина от чушките и поръсих с  олио. 


Сложих тавичката в предварително загрята фурна, на 180 градуса и пекох до готовност.
Сервирах с доматен сос. 
И от тази импровизация се получи едно леко и вкусно ястие!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Прорасъл лук = Зелен лук

 




Това не е рецепта, а една идея.
Предполагам във всеки дом, особено в този сезон, се  мотае някоя глава прорасъл лук. Не я изхвърляйте! От нея ще стане чудесен пресен лук – подходящ и за готвене, и за салата!
Ако са малко на брой, поставете всяка глава лук в малко бурканче /чаша, купичка/ с вода, така, че само корените да опират във водата. 


Ако са повече , както е при мен, наредете ги изправени една до друга в тава и сипете съвсем малко вода – 1 - 2 мм. Преглеждайте всеки ден и допълвайте, ако е необходимо, с още вода.

След около 2 седмици ще имате пресен зелен лук!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 22 април 2012 г.

Кекс със сусамки на Йоли


Страхотен кекс! Както всичко предложено и направено от Йоли! Направих го с киви. Единственият „недостатък” е, че е много малък и  свърши много бързо :) 

Продукти:

3 яйца
100 г захар
180 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
125 г разтопено масло
1 ванилия
щипка сол

150 г ананас (пресен или от консерва) (киви)
100 г сусамки /фастъковки, кокоски/


 

Приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват с миксер  на  крем. Прибавя се брашното, пресято с бакпулвера, солта и ванилията. Маслото се сипва на тънка струя, при непрекъснато разбъркване. Добавят се нарязаните на  парченца ананас /киви/ и начупените сусамки. Разбърква се внимателно с лъжица и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С, за 30 – 40 минути. Пробва се за готовност с дървено шишче. Изстива върху решетка. Като изстине, кексът се поръсва с пудра захар и може да се украси с набодени тук – там сусамки.
* Идеята за ползване на киви е на Вили Конева, но може да се ползват и други плодове.
* Получава се малък кекс - ползвах правоъгълна кексова форма с размери 24 х 9 см.
  При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

ИЗКУСТВЕНО   ГЮВЕДЖЕ



Тази рецепта я приготви Мира Радева, социоложка,  в предаването „На кафе при Гала”.
Бърза, здравословна. Тъкмо след последния дъжд лехата е потънала в лобода, киселец, пресни лук и подправки и се възползвах, за да я направя.


 Продукти

1 връзка пресен червен лук
1 връзка пресен чесън
2 връзки зеленийки /лобода, киселец, лапад, коприва, спанак/
2 – 4 яйца
100 – 120 г сирене
2 – 3 с. л. олио /зехтин/
сол
пресен джоджен, копър
по желание – червен пипер или шарена сол

Приготвяне

 
Нарязаните червен лук и чесън се задушават за 3 – 4  минути в сгорещеното олио. 


Прибавят се добре почистените и измити цели листа на зеленийките /ако са много големи може да се накъсат на едро/.
Задушават се 2 – 3 минути само колкото да поизменят леко цвета си и да слегнат. Сместа се овкусява със сол. Добавят се нарязаните джоджен и копър. 


Отгоре се поставят плочки сирене и отстрани се счукват яйцата. 


Похлупва се с капак и се изчаква яйцата да се „забулят”.


При поднасяне може да се поръси с червен пипер или шарена сол.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

 ПОРТОКАЛОВО-ЛИМОНОВ   СЛАДКИШ   С   БАДЕМИ   И  ЗЕХТИН

За мен този сладкиш беше едно предизвикателство - сладкиш и зехтин! Мислех да заменя зехтина с масло, но реших да се доверя на авторката, една чудесна кулинарка и фотографка. И не сгреших! Получи се един лесен, лек и ароматен десерт!
Публикувам рецептата за сладкиша с любезното съгласие на авторката. Люси, сърдечно  БЛАГОДАРЯ!


Продукти:

3 яйца
1 ч. ч. захар
¼ ч. ч. прясно мляко
½ ч. ч.  екстра върджин зехтин
настърганата кора и сокът от половин лимон и половин портокал
1 и ½ ч брашно
10 г бакпулвер
1 щипка сол
40 г филирани бадеми
За поръсване:
30 г пудра захар
настъргана лимонова и портокалова кора

Приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем / да удвои или утрои обема си/. Смесете млякото, зехтина и сока от цитрусите. Смесете брашното с бакпулвера и солта в друг съд. Започнете да прибавяте към разбитите яйца по малко от двете смеси, като разбърквате с телена бъркалка. Накрая добавете в тестото настърганата цитрусова кора и филираните бадеми /смесени с последната част от брашното/.
Изсипете в намазана с масло и посипана с брашно форма с откопчаващи се стени
с диаметър 22 см. Изпечете в загрята до 180 С фурна за около 20-25 мин, като проверите за готовност с дървен шиш.
Оставете сладкиша да изстине, извадете от формата. Преди да сервирате, поръсете с пудра захар и декорирайте с настъргани лимонови и портокалови кори. 

Източник 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

ТОРТА   С   ГОТОВИ   КОРИ   И   НИШЕСТЕН   КРЕМ

Тази торта направих за Осми март. Лесна, вкусна, позната отдавна на кулинарите.


Продукти:
400 г готови тъмни блатове / 3 блата/
1 л прясно мляко
захар на вкус
60 г крем ванилия за домашна бисквитена торта „Радиком”
48 г сладкарски крем с аромат на сметана ” Dr.Qetker
настърган на едро ренде шоколад
целувки

Приготвяне:
Тортата може да се направи със  светли блатове и тъмен крем; с кръгли  или квадратни блатове. Аз имах под ръка квадратни блатове, но изрязах кръгове с d 24 см, колкото е дъното на форма за торта с подвижен кант. Използвах и отрязаните парчета и така станаха 4  блата.
Кремовете приготвих съгласно упътването на опаковките, като прибавих 150 мл вода към млякото, за да ми стигне за двата крема. Крем ванилия използвах за пълнеж, сладкарският – за украса.
В сглобената форма за торта поставих един цял блат, пласт от 1/3 крем ванилия, подредих  изрязаните парчета от блатовете, 1/3 крем, вторият цял блат, 1/3 крем, третият цял блат. Блатовете не съм напоявала, защото кремът за бисквитена торта е по-рядък.
Оставих тортата  в хладилник, за да стегне. След това махнах подвижния кант. Отгоре и отстрани намазах със сладкарския крем, поръсих с шоколада и украсих с целувките.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
 КОЗУНАКЪТ   НА   МАМА

Тази рецепта намерих преди много време в бележките на майка ми и по нея приготвям козунаците. Стара, изпробвана в годините рецепта.

1 ч. .ч = 200 мл

Продукти
1 кг брашно
4 – 5 яйца + 1 белтък /в зависимост от големината/
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
0,5 ч. ч. мас /масло, маргарин/
0,5 ч. ч. олио
42 г прясна мая
1 – 2  пакетчета ванилия
кората на 1 лимон
1 ч. л. ром
За намазване:
1 жълтък, 1 ч. л. прясно мляко или няколко капки олио
За поръсване:
едра кристална захар; орехови ядки /бадеми/
Плънки:
-сушени плодове  или микс – стафиди, кайсии, фурми, смокини
- смлени орехови ядки, захар, какао, прясно мляко – да стане на гъста смес    /любимата ни плънка!/
- течен шоколад
- мармалад /конфитюр – най-често от цитрусови корички/

Приготвяне

Маята с 2 с. л. брашно и малко хладко прясно мляко се разтваря до получаването на смес с гъстотата на палачинково тесто. Оставя се да втаса на топло.
Яйцата се разбъркват с останалото прясно мляко и захарта , докато тя се разтвори напълно. Добавя се ванилията, настърганата лимонова кора и рома.


В пресятото 3 пъти брашно се прави кладенче, в което се поставя омекналата мас, закваската и яйчената смес. Замесва се меко тесто, като се работи непрекъснато с намазнени ръце и се добавя по малко от олиото, докато тестото поеме цялото количество и започне да прави мехури.
Готовото тесто се поставя в намаслен дълбок съд, намазва се с олио, покрива се с кърпа и се оставя на топло място да втаса / да увеличи двойно обема си/.
Работи се с  топли продукти, на топло.
Тавите, в които ще се пекат козунаците се намазват с мас /така  тестото не залепва/.
Според това как ще се оформят козунаците, се откъсват парчета от тестото, оформят се с намаслени ръце и се поставят в  тавите. Покриват се с кърпа и се оставят за повторно втасване.
Втасалите козунаци се намазват с разбития с прясно мляко или олио жълтък. Поръсват се с едра кристална захар. По желание може да се набодат орехови ядки или бадеми.
Пекат се на 150 градуса С.
Изпечените козунаци се поставят върху решетка, покриват се с кърпа и се оставят да изстинат.
Козунаците оформям по различен начин:

-разделям отделеното тесто на 3 части. Разтеглям и оформям  на дълги правоъгълници. Плънките са различни за всеки правоъгълник. Навивам всеки на руло, усуквам / за да се оформят „конци”/ и сплитам на плитка. Поставям в правоъгълна или кръгла тава.


- Отделеното тесто разтеглям на дълъг правоъгълник. Поставям плънка. Навивам на руло, усуквам и поставям в правоъгълна или кръгла тава или в кексова форма.


  - Разделям тестото на 9 парчета. Разтеглям малки питки, слагам плънка, оформям на топки и подреждам в  кръгла тава.
- Омесвам тестото със сухи плодове, оформям на руло, усуквам, поставям в
правоъгълна или кръгла тава или в кексова форма.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
 СОЛЕНКИТЕ   НА   БАБА   -  рецепта на   Йоли


Чудех се какво ли ще излезе, като няма набухвател в тестото, но се получиха чудесни крехки, пръхкави соленки,  които  се топят в устата! За съжаление не останаха за следващия ден, за да видя какви ще станат като престоят. И не ни стигнаха - около 24, 25 броя /1 квадратна тава от старите ел. печки/. Изядоха се на раз :). Тестото е подходящо и с друга, сладка плънка.

Продукти
250 г  мас
1 жълтък
6 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
3 – 3,5  ч. ч. брашно    
Плънка
2 белтъка
250 г  сирене
За намазване
1 жълтък , прясно мляко /олио/
За поръсване: сусам, мак или други семена 
Приготвяне
Добре омекналата мас се разбърква с 1 жълтък и солта. Прибавя се млякото и пресятото брашно и се омесва меко, еластично тесто. 
За плънката се смесват натрошеното сирене и белтъците.
Тестото се разточва на тънка кора върху набрашнен плот. Изрязват се форми по желание / на квадрати или правоъгълници – за пурички; на триъгълници – за кифлички; на кръгчета – за мидички/, поставя се по 1 ч. л. плънка и се завиват. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се двукратно с разбитото с няколко капки олио или прясно мляко яйце, по желание се поръсват със семена  и се изпичат в предварително загрята на 180* фурна до порозовяване.
* Измених оригиналната рецепта, като намалих яйцата общо на 2 и формата на соленките – навих на кифлички. Следващият път бързах, смесих продуктите и оформих по друг начин. Както и да се направят, с това тесто стават превъзходни!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
  КОНФИТЮР   ОТ   ПОРТОКАЛОВИ   И   /ИЛИ/   ЛИМОНОВИ   КОРИ

Продукти
кори от цитрусови плодове
захар
вода

Приготвяне
Цитрусовите плодове се измиват много добре преди употреба. Обелват се. Корите се заливат със студена вода и се варят десетина минути. Отцеждат се и процедурата се повтаря още 2 пъти. След като изстинат, се нарязват на ситни парченца (може и да се смелят).
От захарта и водата се прави сироп - съотношението е 1:1 (например 1 чаша захар, 1 чаша вода). Слагат се в кипящия сироп, като в зависимост от количеството на корите се увеличава и количеството захарен сироп. Той трябва да ги покрие. Ври на силен огън няколко минути и след това на умерен огън още 10-15 минути. Престоява в сиропа 1- 2 часа (може и повече) и след това се доварява до готовност.
Готовият конфитюр се налива в затоплени бурканчета и се затваря с капачки. По желание може да се стерилизира 5 минути.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
 КЮФТЕТА   /КОТЛЕТИ/   ОТ   РИБА   И   КАРТОФИ  НА   ФУРНА

Това беше поредният ми експеримент с риба пангасиус и излезе сполучлив.

Продукти
500 г филе от пангасиус
1 – 2 картофа
1 яйце
готова подправка за риба или девесил
сол
по 1  ч. л. галета, пшенични  и овесени трици, смляно ленено семе, слънчогледово семе
За овалване: царевичен грис /или брашно/
1 – 2 с. л. олио

Приготвяне
Рибата се размразява, подсушава и смиля  в  месомелачка. Прибавят се суровите картофи, настъргани на ситно ренде и останалите продукти.
От сместа се оформят кюфтета или котлети, овалват се  в царевичния грис и се подреждат в тава с намаслена хартия за печене. Престояват поне половин час, за да може панировката да поеме влагата от рибата и картофите. Отгоре се намазват с четка, потопена в олио.
Пекат се в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса до равномерно зачервяване.
Поднасят се със салата или млечно-чеснов сос.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
 ПИНГВИНИ   ОТ   ЯЙЦА


Продукти

9  големи маслини без костилки
6  сварени яйца
12  малки морковчета
клечки за зъби
зелена салата

Приготвяне
Всички части на пингвините се прикрепват с клечки за зъби.
Направете главичките на пингвините от маслини и ги прикрепете  към върха на всяко яйце.
Направете клюнове от моркови.
Разрежете моркова на две, за да направите крачетата.
От четвъртинки от маслините направете ръчичките.
Сервирайте със зелена салата.
* Тъй като нямах малки морковчета, използвах големи, като съответно ги обработих.

Източник: сп. DONA, март 2010 година

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

ПОРТОКАЛИ   С   КРЕМ




 И това е стар семеен десерт! Преди години трудно се снабдявахме с портокали /нещо непознато за сегашните млади/ и обикновено се правеше за Нова година и с каймак, събиран и съхраняван на студено.



Продукти:

3 портокала

150 г захар

1 - 2 ч.л. ром /коняк/

250 г сметана /течна или заквасена//каймак/



Приготвяне:


Добре измитите портокали се обелват и нарязват на малки парченца.

Захарта се смесва със заквасената сметана или разбива с течната сметана на крем /ако сметаната е подсладена, не се прибавя захар, или се добавя на вкус/.  Прибавя се ромът и портокаловите парченца. Всичко леко се обърква, изсипва се в стъклени чаши /купи/ и се слага в хладилник да се охлади.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!