Познати
като „Сръбски кифлички“. Правя ги често, защото са с едно втасване, а и
плънката може да бъда както сладка, така и солена, затова ги нарекох
„Универсални“. С това тесто и различна плънка, едновременно мога да задоволя капризите на
всеки поотделно. J
Продукти
40
г прясна мая (14 г суха)
250
мл прясно мляко
250
мл вода
1
кг брашно
1
с.л. захар
1
ч.л. сол
50
мл олио
1
белтък (в
оригиналната рецепта е без него)
2
с.л. мас (масло) - за намазване на корите
За намазване
1
жълтък
1
ч. л. прясно мляко
няколко
капки олио
Приготвяне
Варианти
за плънка:
Солена плънка: сирене;
смес от сирене и яйце; кашкавал; колбас; варено или печено месо и пр.
Сладка плънка: сладко; конфитюр;
шоколад; локум; халва; задушени ябълки с канела и захар; смес от смлени орехи с
малко захар и прясно мляко, и пр.
За
поръсване на кифличките:
-
със солена плънка - морска или едра готварска сол; ким; червен пипер…
-
със сладка плънка - захар, може смесена с малко канела или какао;
сусамово семе; маково семе; ленено семе; орехи…
Приготвяне
Брашното
се пресява 3 пъти.
Маята
се разтваря в хладка смес от 50 мл прясно мляко и 50 мл вода (може да се ползва
и суха мая, количество за 1 кг брашно, обикновено 14 г). Добавят се 3-4 с.л. брашно. Получената рядка кашица се
оставя на топло да втаса.
Пресява
се 800 г брашно със солта (останалите 200 г са за доизмесване
и за поръсване на плота при оформянето на кифличките). Прибавят се втасалата мая, 50 мл олио, 200 мл прясно
мляко, 200 мл вода, 1 с.л. захар и белтъка.
Замесва
се гладко и меко тесто и се оставя покрито на топло място да удвои обема си.
Когато
тестото втаса, се меси отново малко и се оформя на топка, която се нарязва на 8
равни части. Всяка част се оформя на топка и се разточва на кора с дебелина 5 мм.
Вземат
се 4 кори и двете с.л. мас (масло) се разпределят равномерно върху тях.
Останалите 4 кори се поставят върху намазаните. От новополучените 4
купчинки отново се разточват кори.
Всяка
се разделя на 8 триъгълника и в широката част се поставя по 1 ч.л. плънка.
Загъват се в долния край, както е показано на снимките и се навиват като леко се удължава с
издърпване острият край на триъгълника. (Точно с този начин на оформяне ме
впечатлиха тези кифлички).
Получават
се общо 32 кифлички(за
2 тави от фурната – по 16 бр.). Нареждат
се на разстояние една от друга в тава с хартия за печене и се намазват със сместа от
жълтък, прясно мляко и олио.
Поръсват
се в зависимост от това с каква плънка са. Не се оставят да втасат.
На
моята печка ги пека в предварително загрята фурна на 180 С, около 25 минути –
до златисто.
*** Последният път,
когато ги правих, използвах половината доза продукти, с изключение на олиото –
запазих количеството 50 мл. Кифличките станаха по-пухкави и меки, не толкова на
пластове. И двата варианта ни харесват.
Източник
- http://palachinkablog.com/serbian-kiflice/
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванемного ефектни кифлички са се получили.Правя подобни - солени и сладки и наистина са чудесни.
Поздрави и лека седмица !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеСпорна седмица и на теб!
Чудесна рецепта, Тили, обичам такъв вид универсално тесто,
ОтговорИзтриванеи кифличките ти са станали разкошни...
Благодаря и се радвам, че отново пишеш...
Благодаря, Диана! Аз също предпочитам такива теста, защото едновременно може да се приготвят и сладки и солени изделия.
ИзтриванеИмам проблеми със зрението, ходя по изследвания и понамалявам писането. Благодаря ти за вниманието!
Чудни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Веси!
ИзтриванеУспешна нова седмица!