четвъртък, 13 септември 2018 г.

Конфитюр от настъргани ябълки



Продукти
1 кг ябълки
400 – 500 г захар (или на вкус)
1 л вода
1 ч. л. лимонена киселина

по желание – зърна карамфил, парченце от пръчка канела;

Приготвяне
От водата и захарта се приготвя сироп. След като поври 10-тина минути се отстранява от огъня и над него се настъргват на едро ренде предварително измитите, обелени и почистени от семенниците ябълки. След като заври се прибавят карамфилът(или канелата).
Конфитюрът ври докато плодовете станат прозрачни и сиропът се сгъсти. Периодично с решетъчна лъжица се обира образувалата се при варенето пяна. Накрая се прибавя лимонената киселина и след 4 - 5 минути се отстранява от огъня.
Конфитюрът се насипва горещ в предварително измити, подсушени и затоплени буркани, които веднага се затварят херметически и се обръщат с капачките надолу до пълно изстиване, след което се прибират за съхранение.
* Количеството захар варира в зависимост от сладостта на плода и от предпочитанията.

* Може да се стерилизират за 5 минути.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Отговори
    1. Веси, тази година само една ябълка роди, но пък толкова много, че се чудя вече какво да ги правя, освен съхранени за зимата! :)

      Изтриване