понеделник, 6 октомври 2014 г.

Мариновани камби




Рецептата видях при   Здравчето.Имах малко камби и реших да я пробвам. Направих съвсем леки изменения. Изключително вкусна туршия, ако се затваря в буркани, както и вкусна салата за директна употреба!
 
Продукти
1 кг камби
скилидки чесън
по желание – листа от целина
За маринатата
150 мл оцет
150 мл олио
150 мл вода
120 - 130 г захар
1 кафеена лъжичка сол
1 дафинов лист
5 – 6 зърна черен пипер
По желание – 2 зърна бахар

Приготвяне
Два пъти правя тази туршия.  Първият път опитно и като видях че след 3 седмици бурканите на мръднаха, повторих. Това количество на продуктите ми става точно за 4 конфитюрени бурканчета. Вторият път прибавих бахар в маринатата и понеже обичаме чесън в такава туршия, увеличих количеството от  4 скилидки на 12.
Първо се приготвят бурканите. Измиват се много добре. Преди да се напълнят с туршията, те и капачките трябва да се загреят до много горещо. Това става по два начина:

- поставят  се в съд с вода, която да ги покрие  и тя  се загрява почти до завиране; вадят се със щипка, излива се горещата вода и се пълнят с камбите;
- подсушени, се поставят във фурната върху решетката и се затоплят до горещо;
* При работа с бурканите трябва да се ползват дебели ръкавици, защото са горещи и парят.
* За по-бързо затваряне на напълнените буркани е за предпочитане да се ползват буркани с капачки на винт.

Измитите камби се разрязват на две, почистват се от дръжката и семето и след това се разрязват  по дяловете на по-едри или дребни части.
В дълбок съд се смесват съставките за маринатата и след като  тя заври се прибавят камбите.  
  
Отначало камбите не се покриват от маринатата, но когато тя заври, те започват да омекват, спадат и потъват в нея. Тук вече трябва да се следи камбите да не се варят много – не повече от 15 минути. Трябва да останат леко хрупкави. При мен първият път ги варих повече, може би около 10 минути, а вторите  бяха престояли повече време, след като бяха набрани и бяха позавехнали, така че 5 – 6 минути им бяха напълно достатъчни. 1 – 2 минути преди да се махнат от огъня се прибавят обелените скилидки чесън и евентуално листа от целина.В горещите буркани се сипват горещите камби и се заливат с вряла марината, разпределена по равно във всеки буркан. Веднага се поставят горещите капачки и бурканите  се затварят. Обръщат се с дъното нагоре и така престояват едно денонощие, след което се прибират за съхранение.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Много обичам мариновани камби! Сигурна съм, че са страшно вкусни, Тили, така и изглеждат. Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери, много са вкусни! Имам още малко камби, последно обрани, чакам малко да се зачервят и пак ще направя една доза!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусни са тези камби! Поздрави за чудесното изпълнение и снимки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оценката, Габи!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  4. Много ги обичаме, страхотни са станали!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траяна, щом си ги правила, знаеш вкуса им!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Изглеждат перфектно камбите, Тилия! Не съм приготвяла до сeга по този начин, правя ги печени във фурната, но тази година ще се доверя на твоята рецепта, много ми хареса :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, опитай, няма да се разочароваш!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. И аз се нареждам сред обичащите мариновани камби! Любима туршийка е вкъщи в студените дни! Чудни снимки и изпълнение, Инче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! И аз я кътам за студените дни, когато няма да има пресни чушки по пазара (е, ще има, но както им казваме в къщи - изкуствени, без никакъв вкус, само за украса!)

      Изтриване
  7. Правих по тази рецепта, и със и без стерилизиране. Страхотни са. Но повече ни харесаха тези със стерилизиране. Бланширам само 1 минута и слагам в бурканите, стерилизирам 10 минути. Може и без бланширане, но се събират по-малко в буркан.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анна, радвам се че споделяш опита си. Такива допълнения винаги са полезни и добре дошли в блога ми. Благодаря ти!
      Приятни почивни дни!

      Изтриване