петък, 11 септември 2015 г.

Стерилизирано прясно зеле




Идеята сподели приятелка и ми дойде тъкмо навреме, защото и зеле много не се яде от другите членове на семейството, освен от време на време на салата. Особено ако зелката е голяма, остатъкът след някой ден се хвърля. Прясното зеле го обичам постно и така запазено ще ми е много удобно след това за готвене. Кисело стерилизирам  http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2012/03/blog-post_6574.html
, както и листа за сарми - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2012/03/blog-post_8027.html

Продукти
прясно зеле
сол
По желание – домати; моркови; магданоз, целина; чушки;

Приготвяне
Зелето се почиства, измива, нарязва на 4 части и се изрязва кочана. Нарязва се на ивички или кубчета, като за готвене и се претрива със сол (не слагам много сол, предпочитам да добавя при готвенето). Разбърква се добре. Престоява 10 – 15 минути, за да се овкуси и леко да слегне. Плътно се натъпква в бурканите, за да не остане въздух .

 Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират 30 минути. Още горещи се обръщат с капачките надолу. След като изстинат се прибират на хладно за съхранение.
Може да се добавят нарязани обелени домати или настъргани; моркови – на кръгчета или рендосани на едро ренде; нарязани чушки; магданоз или целина;




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

13 коментара:

  1. Чудничко е Инче! А дали се запазва хрупкавината на зелето?
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, предполагам те интересува дали ще може да се ползва за салата. В момента не мога да ти отговоря, като отворя първия буркан ще споделя. За готвене съм сигурна че ще е добре.
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
    2. Габи, за салата не става, за готвене е много добро!

      Изтриване
  2. Чудесна и вкусна рецепта, Тили!

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, за първи път чувам за стерилизиране на прясно зеле. Идеята е чудесна, но аз нямам условия в апартамента да стерилизирам. Ако се сдобия поне с някоя огромна тенджера - бих опитала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и аз за пръв път чух и веднага реших да се възползвам от предложението.
      Ако обичате прясно зеле не е необходимо да се стерилизира. Целогодишно има по пазара. Аз по принуда го правя, като няма кой друг да яде у дома! :). Пък и продуктите ми бяха домашни, не от пазара.
      Хубава неделна вечер!

      Изтриване
    2. Аз също живея в апартамент, но правя даже стотици буркани годишно! Туршии, лютеници, сладка, месо, готвени смесени зеленчуци и пр. Нужна е наистина голяма тенджера за стерилизация и за готвене. Аз имам една лека алуминена незагаряща с диаметър 34 см и една с 32 см. Разбира се и съответните капаци. Едно голямо квадратно парче хасе, което се пере само с оцет и сол на ръка. Достатъчно холямо да обхване всички буркани и се зявърже горе на възел да не тракат при варенето. В тендж. при стерилизация се слага малко оцет на око, колкото да се разтваря варовика на водата и не побелява дъното. Също са нужни големи купи легенчета за хранителни, голям гевгир и дълги дървени лъжици. Не хвърляй купените буркани, събирай ги и се снабди с достатъчно капачки. Успех!♥️

      Изтриване
  4. Това е интересно. Чакам да кажеш като отвориш какъв е вкусът и да се залавяме;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, само да минат празничните дни и ще отворя бурканче. Още повече, че искам да направя още няколко, но може би само със зеле, без домати.

      Изтриване
  5. Чудни бурканчета за зимните дни. Поздрави,Тили!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте интересува ме не е ли малко времето за стерилизация на бурканите притеснява ме да не се издуят. Споделете вашият опит в рецептата иначе поздрави направих я дано няма изненади;-)
    Стефка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за толкова късния отговор! Времето за стерилизация не е малко. Преди около 2 седмици отворих последния, забутан по рафтовете буркан и го сготвих. Тази година отново направих няколко бурканчета,без домати.
      Надявам се, че няма неприятни изненади! :)
      Поздрави!

      Изтриване