петък, 18 септември 2015 г.

Булгур със зеленчуци „Есен”





Много харесвам това ястие, защото в него се съчетава богатството от ароматите и вкусовете на есенните зеленчуци.  И това, което винаги ми допада и използвам в ястията си – импровизация на видове и количества!
Въпреки че носи името „Есен”, защото сега има най-голямо разнообразие от зеленчуци,  може да се приготви през цялата година, като се използват пресни и/или замразени  или консервирани зеленчуци.

Продукти
1 ч.ч. булгур (елда)
1 глава лук  (или праз лук, или смес от двата вида)
2 чушки
2 домата
1 морков
парче корен от целина или стрък
1 малка тиквичка
1 малък патладжан
200 г зеленчуци по избор на количество и вид – зеле; гъби; грах; царевица; карфиол; броколи; зелен фасул;
4- 5 скилидки чесън
4 с.л. олио
сол
листа от целина или магданоз 

Приготвяне
Патладжанът се обелва, нарязва на кубчета, посолява и се оставя настрана за около половин час. Изплаква се много добре, за да се премахне горчивината и поетата сол.
Останалите зеленчуци се нарязват по желание - на кръгчета; ивички; кубчета или рендосват на едро ренде.
В олиото се задушават ситно нарязания лук, морков и целина (ако се ползват дръжки – ситно нарязани),  след това се прибавят останалите избрани зеленчуци.
Като се задушат, се добавят нарязаните или настъргани на ренде домати, счуканият чесън, булгурът, 2.5-3 чаши топла вода и сол на вкус.
Ястието ври на тих огън, докато водата се изпари и булгурът набъбне. Може да остане с повече сос, като яхния 

или да се прехвърли в тава и  пече в умерена фурна на 180 градуса С.

При поднасяне се поръсва със ситно нарязан магданоз или целина.
Булгурът може да се замести с бял ориз; кафяв ориз; елда; 


И една доста стара снимка с елда

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Тили, чудесно ястие! Вкусно, ароматно, питателно... Какво да иска повече човек? :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! С това богатство от зеленчуци наистина е вкусно!
      Хубав есенен ден и на теб!

      Изтриване
  2. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно есенно зеленчуково ястие Тили.Есента е богата и ни предлага много и различни заленчуци.А с булгур те са в прекрасно съчетание.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, опитвала съм и с бял ориз, кафяв ориз. Но най-често го приготвям с булгур.
      Приятен ден!

      Изтриване
  4. Тили, пресъздала си есента в чинията си:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Сега поне може да се експериментира с всякакви зеленчуци!
      Поздрави!

      Изтриване