неделя, 29 май 2016 г.

Еклери и профитероли




След двумесечно отсъствие, поради проблеми с компютъра и зрението отново съм на линия.  Натрупаха се рецепти и снимки, които очакват обработка и ще ги публикувам, независимо, че някои от тях не са за този сезон.
Това е поредният обещан на внука десерт от старите тетрадки. Лакомство, което  много бързо изчезва! В последните два месеца го правих 3 пъти.


Продукти (1 ч. ч. = 200 мл вместимост)
(Използвам съотношението на  течност:брашно: мазнина  = 1:1:0,5 (т.е. 1 чаша течност:1 чаша брашно:0,5 чаша мазнина)

1 ч. ч. вода (прясно мляко или смес от двете)
100 г олио (или масло)
1 ч. ч. брашно - 125-130  г
щипка сол
4-5 бр. яйца  (зависи от размера)



Приготвяне
В тенджера се слагат  заедно водата и мазнината.  Загряват се докато заврат и ако се ползва масло, то да се разтопи.
Във врящата смес се изсипва наведнъж цялото количество брашно. Намалява се силата на огъня  и се разбърква  3 – 5 минути енергично и непрекъснато с дървена шпатула (лъжица),  докато тестото стане на гладка, еднородна топка, без следи от брашно в нея и се отдели от дъното и стената на съда.
Маха се от огъня и се оставя да се поохлади, но да остане топло.
Прибавят се едно по едно яйцата (или леко се разбиват и се прибавят на порции). Разбърква се непрекъснато, като се ползват бъркалките за тесто на миксера  на ниски обороти или дървената шпатула (лъжица). Аз предпочитам втория начин, по-лесно усещам консистенцията на тестото.
В началото тестото става на парчета. Бърка се докато яйцето напълно се поеме от тестото и то стане отново на топка. След това се добавя следващото яйце.  С прибавянето на яйцата трябва да се внимава. В зависимост от големината им, може да се употребят всичките или да се прибави част от последното. Накрая трябва да се получи гладко, лъскаво и гъсто тесто, което след като се шприцова, да не се разлива.
За оформянето се използва шприц или лъжица(чаена или супена ,  в зависимост от това колко големи искаме да бъдат профитеролите)
Върху хартия за печене, на разстояние, защото се надуват като се пекат, се  оформят желаните форми – за еклерите ленти(пръчки) с дължина 6 – 7 см, а за профитеролите – топки.
Пекат  се в предварително загрята на 200°C фурна за около 25 – 30 минути. Вратата на фурната през това време НЕ се отваря.
На сегашната ми фурна тавата поставих на 2-ро ниво (отдолу-нагоре), при 5 възможни нива.
Пекат се до златисто. Трябва да са добре изпечени, в противен случай може да спаднат.
Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат.
Пълнят  се с избрания пълнеж  с помощта на пош с подходящ накрайник  или се прави малък разрез отстрани и се пълнят с помощта на чаена лъжичка, след което разрезът  леко се притиска, за да се затвори.
Могат да се поръсят с пудра захар, или да се украсят с разтопен шоколад или някакъв топинг. И неукрасени се хапват с удоволствие!


* - ако тестото е приготвено с вода, еклерите са малко по-твърди, по-крехки, хрупкави. С прясно мляко или смес са по-меки.
- кремовете за пълнеж са най-разнообразни.  На който какъвто му харесва. Аз в два от случаите съм използвала съвсем обикновен млечен крем с 500 мл. мляко, 5 с. л с връх смес от брашно и нишесте, захар на вкус, 1 ванилия.; в един – суха сметана, приготвена според упътването на опаковката и череши от конфитюр.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

28 коментара:

  1. Прекрасни са Тили, много любими и в нашето семейство! Радвам се, че се появи и че с теб и компютъра ти всичко е наред!

    ОтговорИзтриване
  2. Инче, радвам се, че отново си сред нас и ни поднасяш един от най-вкусните десерти!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Добре дошла отново и дано всичко е наред със зрението вече! Ако случайно внука ти не се гордее достатъчно с теб да му покажеш коментара ми. Прекрасни снимки!

    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Стамене! Зрението тепърва ще оправям, пусти страх. :)
      Довечера, като се върне внука от смяна ще му покажа коментара. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Липсваше, Инче! Определено отсъствието ти беше забелязано, както и триумфалното ти завръщане!
    Прелестни профитеролии!
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      При толкова много и интересни кулинарни блогове въобще не съм си и помислила, че ще липсвам. Радвам се, че все пак съм оставила някаква следа.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Чудесни са, Ина! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни наистина ! Чак се вдъхновявам да ги пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кайти! Естествено съм доволна, щом може да те вдъхновя да ги приготвиш :)

      Изтриване
  7. Много любими десерти, от най-любимите и винаги актуални :)
    С удоволствие бих се почерпила няколко пъти, защото си ги приготвила перфектно, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, при такова богатство на рецепти позабравихме старите, та да подсетя!
      Благодаря за оценката!

      Изтриване
  8. Радвам се да видя твоя рецепта отново. Да си ми жива и здрава. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Радвам се на такива пожелания! :)

      Изтриване
  9. :) И при мен еклери:))) Явно се оформя някакъв ретро сезон:) При Траянчето толумбички:))) Радвам се да те видя тук, Тили! Чудесни са ти еклерите, майсторска работа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много харесах предложението ти за карамелена глазура. И някъде другаде видях еклери, но не си спомням при кой. Явно доста хора ги харесваме! :)

      Изтриване
  10. Тили,
    радвам се,че отново си в чудесна форма, представяш чудесна рецепта, която знам още от баба ми.Тя правеше страхотни еклери навремето.Глазираше ги със стопени бонбони лакта.А аз правя и солени еклери , страхотни стават.Най - важно е фурната да не се отваря докато не изстинат напълно.
    За зрението сигурно знаеш,че най - големият враг е солта и алкохола.Те влияят на миниатюрните кръвоносни съдове и влошават състоянието им.А ако се прави някаква операция на очите трябва тежко да не се вдига.
    Пожелавам ти успешно подобряване на зрението и чудесни нови рецепти.Блогът ти е богат на старинни рецепти от българската кухня, което е чудесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Елена - бабите приготвят много вкусни неща!:) Радвам се че старите рецепти се харесват.
      Алкохол не употребявам, солта е в нормални, даже по-ниски количество. Егенето си казва думата.
      Благодаря ти за благопожеланията!

      Изтриване
  11. Тили, ама, че апетитни еклери си сложила на масата. Така ми се иска да си грабна от всеки вид! Прекрасни са, мила! Бъди жива и здрава, пък ние ще чакаме обещаните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! С удоволствие бих почерпила!

      Изтриване
  12. Много сладко и апетитно завръщане, Инче! :) Пожелавам ти скорошно възстановяване на зрението! Ей такива рецепти обичам - бабините или мамините, които покрай модерните рецепти минават на втори план и малко се забравят. Много са красиви твоите еклери и съветите в рецептата са много полезни. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията и оценката, Светле!
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Тили, радвам се, че си отново тук, дано проблемите са зад гърба ти!Еклерите са фантастични, а ти си бабата мечта за всеки внук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихна ме рано, Веси! Благодаря ти! :)

      Изтриване
  14. Много любим мой десерт, вечна класика:) Добре дошла:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Богомила! Наистина е класика и е любим десерт.
      Поздрави!

      Изтриване