неделя, 27 март 2016 г.

Ябълковата торта на бабата и 4 години блог




Пай, пирог, кростата, тарта,  – различни имена за сладкиш с хрупкав маслен блат и сочен, ароматен пълнеж. Само че за нас това е любимия сладкиш  на майка ми и у дома е  „ябълковата торта на бабата”.
С нея отбелязвам четвъртата годишнина от създаването на кулинарния ми блог. Годините се изнизаха неусетно. На приливи и отливи, къде по-сполучливо, къде не, но се надявам  че всеки е намерил нещо полезно в публикациите.
Благодаря на всички, които са посетили блога, на всички, които с коментарите си и с позитивната си енергия са ме подкрепяли и вдъхновили да продължа!
Поднасям  ви с любов по парченце от мамината торта!

Продукти
       За тестото
250 г брашно (2 ч. ч.)          
200 г масло   
2 бр. яйца
2 с. л. захар
щипка сол
      За плънката:
1 – 1,200  кг ябълки
100 г  захар или на вкус
1 ч.л. канела
100 г  орехови ядки, нарязани на едро
пудра захар за поръсване

* 1 ч. ч. = 200 мл
*  тортена форма с подвижно дъно  с диаметър 22 см

Приготвяне
Първо се приготвя плънката, като обелените и почистени ябълки се настъргват на едро ренде и се задушават до омекване със захарта. Ако ябълките са кисели може да се добави захар. Пробвайте по ваш вкус. Прибавя се канелата и орехите. Разбърква се. Оставя се да изстине напълно.

От пресятото брашно, захарта, солта, студеното и нарязано на парченца масло се оформя ронливо маслено тесто, да стане на трохи. Използвам нож за да надробя и смеся всичко и след това разтривам бързо с пръсти, за да не се затопли много маслото. Прибавят се леко разбитите яйца и се омесва бързо, по-скоро тестото се събира, за да се оформи на топка.  
Завива се  в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 минути или повече минути, за да стегне.
2/3 от охладеното тесто се поставя в тортената форма, върху хартия за печене. Разпределя  се  равномерно по дъното, като се притиска  и задига  към стената на формата, за да се получи кант (борд) с височина около 1,5 см.
Ябълковата плънка  се разпределя равномерно върху тестото в тортената форма.
Останалата  1/3  от тестото се оформя  на фитил с дебелина около 1 см. Режат се парчета, които се редят върху пълнежа на разстояние около 2 см (или тестото се разточва и се изрязват ленти). Върху тези парчета кръстосано се редят други. Оформя се „решетка”. Ако от тестото останат парчета, от тях може да се изрежат някакви фигурки и допълнително да се украси.

Сладкишът  се пече в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса С, до зачервяване. Охлажда се върху скара.

След като изстине,  решетката се намазва със сироп от сладко  или сладкишът частично или целия се поръсва с пудра захар.                                   




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

34 коментара:

  1. Честити 4 годинки,Инче!
    Тортата ти е толкова сочна и ароматна,че нямаше как да я подмина!Още много години на прекрасния ти блог пожелавам,респективно и на теб!Весело празнуване :)

    ОтговорИзтриване
  2. Инче, честит празник на блога ти!
    Чудесно и вкусно място е за мен!
    А тортата е чудесна!
    Прегръдка и още дълго да ни радваш!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита блогогодинка, Инче!
    Прекрасно място, където с удоволствие се отбивам!
    Пожелавам ти много здраве и да продължаваш да ни радваш с хубавите си и полезни публикации!
    Прегръдки, слънчев ден и много усмивки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честити 4 блогогодинки, Инче! Още мнооого по 4 да направиш и да ни радваш с вкусотиите си. Тарта, пай, или торта - всякак съм сигурна, че е била ужасно вкусна!
    Поздрави и много хубав ден на теб да е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията, Пепа!

      Изтриване
  5. Едно от местата, които посещавам от момента на създаването. Изпитвам някаква силна симпатия към теб, Инче и смея да кажа, че си ми слабост. Пожелавам дълголетие - и на теб, и на това прекрасно място! Не спирай да ни вдъхновяваш! Тортата изглежда изключително! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Чувствата са взаимни! :)Ти си една от първите, коментирали в блога и подкрепили ме!

      Изтриване
  6. Честит празник, Ина :) блогът ти е чудесно място, любимо за мен. А рецептата си записвам и ще направя при първа възможност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори! Надявам се да ви хареса.

      Изтриване
  7. Вземам си парченце, защото съм сигурна колко е вкусна Инче!
    Честита благогодинка, да си в добро здраве още дълги години, за да се радваме на твоето присъствие и тук! Знаеш, че с удоволствие наминавам от тук, и винаги научавам нещичко. Възхищавам ти се искрено!
    Прегръдки мила Инче!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Взаимно се учим! :)

      Изтриване
  8. Честити 4 години на блога, Инче! Как бързо и неусетно минава това време...Пожелавам ти дълголетие и нестихващо вдъхновение и енергия да вписваш любимите рецепти и да ги представяш по този неустоим начин. :)
    Чудесна торта си приготвила, обичам всякакви сладкиши с ябълки.
    Хубава седмица и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Така е - времето минава неусетно!

      Изтриване
  9. Ох ... този сладкиш е разкошен Тили!
    Честити 4 блого годинки с пожелание за мнооого по 4, за здраве на теб и не стихващо вдъхновение за рецепти споделени с всички нас! Твоят блог е любимо място от където черпя вдъхновение и самата аз, макар и рядко да оставям вече коментари ... но не бих пропуснала да те поздравя за подобен повод :)
    Прегръдка от мен и Роки ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Прегръдки за теб и сладкия Роки!

      Изтриване
  10. Честит рожден ден на хубавото ти местенце, Тили! Продължавай да твориш вкусотийки и да ни радваш с красиви и вдъхновяващи снимки.
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Тили,
    да ти са честити 4 блогогодинки, прекрасен е сладкиша, много подходящ точно за тази цел.Времето неусетно минава, но лично аз съм много впечатлена от твоите рецепти най - вече от старата ни българска кухня, които страшно много ми допадат.Пожелавам ти здраве и успехи за напред с нови, интересни и иновативни кулинарни идеи.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена! Иска ми се да запазя стари рецепти,наред с новите! :)

      Изтриване
  12. Честит блогогодинка и от мен, мила Тили!
    Още много пъти по толкова!
    Все сладки години, споделени с много почитатели и приятели!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. На всичкото отгоре и е толкова красив. поздрави, Тилия за всичко, което правиш през тези 4 години.

    ОтговорИзтриване
  14. Тили...така ми е уютно при теб...Отново предлагаш рецепта, която е наситена с усещане за едни отминали времена, но същевременно поднесена и снимана така модерно и красиво...
    Жива и здрава бъди, Тили, радвай и близките си и нас с таланта, с младежкия дух и с модерното мислене, поздравления за всичко това!
    Ще ми позволиш да те прегърна:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите пожелания,Веси!
      Прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  15. Честита блогогодинка, Инче! Нека още много пъти по толкова да ни посрещаш тук с вкусните си рецепти! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  16. Честит празник на това прекрасно местенце! Продължавай да го зареждаш с невероятни рецепти, удоволствие е човек да посети толкова уютно място. Прелестна е ябълковата торта на бабата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      А тортата е от австрийските рецепти на майка ми! :)

      Изтриване
  17. Честита годишнина,Инче!Тук всеки ще намери по нещо за своя вкус,защото палитрата е богата,както и твоят кулинарен опит!Винаги интересни и гарантирано вкусни рецепти!Тортата е тотален разкош,толкова красиво си я оформила,като за празник!С пожелание за неспирно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! За оценката и пожеланията!

      Изтриване