понеделник, 14 март 2016 г.

Критараки (арпа фиде) с кюфтенца (колбас)



Попадала  съм на рецепти с арпа фиде, но не и на пастата. Затова веднага си закупих един пакет, щом го видях в един от близките магазини. Добре, но се оказа гръцко производство, надписи на гръцки, няма никакво упътване на български език, само разбрах че се вари 12-14 минути.


 Естествено на помощ се търси Гугъл и случайно попаднах на долната рецепта.
Обикновено пастата се вари отделно и тогава се смесва или поднася с други продукти и сосове. А тук пастата се добавя и вари заедно с продуктите и това ме заинтригува.
Идеята в рецептата е да се приготви бърза вечеря с малки вкусни кюфтенца, като се ползва месото от наденица, от което да се оформят кюфтенцата. Да, но аз рядко купувам колбаси и купих неподходяща наденица, от която не можеше да се изстиска каймата и се наложи да сготвя колбас с критараки!
Ето оригиналната рецепта
Продукти
600 г италиански свински колбаси  (наденица)
2 с.л. зехтин
75 г нарязан бекон
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
400 г risoni или orzo тестени изделия
400 г  домати (ползвах от консерва)
1 с.л. доматено пюре
1 чаша (250 мл) червено вино
500 мл гореща вода

ситно нарязан магданоз
настърган пармезан,

Приготвяне
Изстисква се месото от наденицата и от него се оформят 20 топчета с големината на орех.
(Понеже при мен това не можеше да стане, поради избор на неподходяща наденица, нарязах колбаса на кръгчета с дебелина около 1,5 см, след това всяко кръгче на 4 и ги запържих. Може да се ползва и кайма, като съответно се приготви като за кюфтета – лук, яйце, подправки, хляб).
Загрява се олиото в дълбок тиган на средна температура и се пържат кюфтенцата, като се обръщат, в продължение на 3-4 минути, до златисто. Изваждат се и се оставят настрани.
В тигана се изпържват  парчетата бекон, да станат леко хрупкави, прибавят се лука и чесъна и се готви още 2 – 3 минути, докато леко омекнат.
Добавя се пастата, разбърква се, след това се прибавят нарязаните домати, доматеното пюре, виното и водата. След като заври се връщат кюфтенцата и се вари на много слаб огън докато пастата се свари и течността се поеме. 

При сервиране се поръсва с магданоз и пармезан.



 Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Тили,
    арпа - фидето го използвам за салати и гарнитури.Но освен тази рецепта ми допадна и кексът с крема - сирене и тиква, кюфтенцата със сини сливи.Самонабухващото брашно е това, в което има набухвател.Мария е предложила обаче и рецепта как сами да го направим.Интересни и много вкусни са всички предложени от теб рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, и салата съм запланувала да направя в най-скоро време. Радвам се че намираш интересни рецепти в блога. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Тили, много интересна идея и рецепта - ще трябва да се опита! Благодаря, че я сподели! Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля! Затова я и споделям.
      Успешна седмица, Люси!

      Изтриване
  3. Хм, съчетанието би се одобрило у дома. Благодаря, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво по-добро за готвачката от това , всички да харесват едно и също ястие! :)
      Хубава вечер, Марта!

      Изтриване