Попадала
съм на рецепти с арпа фиде, но не и на
пастата. Затова веднага си закупих един пакет, щом го видях в един от близките
магазини. Добре, но се оказа гръцко производство, надписи на гръцки, няма никакво
упътване на български език, само разбрах че се вари 12-14 минути.
Естествено на
помощ се търси Гугъл и случайно попаднах на долната рецепта.
Обикновено
пастата се вари отделно и тогава се смесва или поднася с други продукти и
сосове. А тук пастата се добавя и вари заедно с продуктите и това ме
заинтригува.
Идеята
в рецептата е да се приготви бърза вечеря с малки вкусни кюфтенца, като се ползва
месото от наденица, от което да се оформят кюфтенцата. Да, но аз рядко купувам
колбаси и купих неподходяща наденица, от която не можеше да се изстиска каймата
и се наложи да сготвя колбас с критараки!
Ето
оригиналната рецепта
Продукти
600 г италиански свински колбаси (наденица)
2 с.л. зехтин
75 г нарязан бекон
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
400 г risoni или orzo тестени изделия
400 г домати (ползвах от консерва)
1 с.л. доматено пюре
1 чаша (250 мл) червено вино
500
мл гореща вода
ситно нарязан магданоз
настърган пармезан,
Приготвяне
Изстисква се месото от наденицата и от него
се оформят 20 топчета с големината на орех.
(Понеже при мен това не можеше да стане,
поради избор на неподходяща наденица, нарязах колбаса на кръгчета с дебелина
около 1,5 см, след това всяко кръгче на 4 и ги запържих. Може да се ползва и
кайма, като съответно се приготви като за кюфтета – лук, яйце, подправки, хляб).
Загрява се олиото в дълбок тиган на средна
температура и се пържат кюфтенцата, като се обръщат, в продължение на 3-4
минути, до златисто. Изваждат се и се оставят настрани.
В тигана се изпържват парчетата бекон, да станат леко хрупкави, прибавят
се лука и чесъна и се готви още 2 – 3 минути, докато леко омекнат.
Добавя се пастата, разбърква се, след това
се прибавят нарязаните домати, доматеното пюре, виното и водата. След като
заври се връщат кюфтенцата и се вари на много слаб огън докато пастата се свари
и течността се поеме.
При сервиране се поръсва с магданоз и
пармезан.
Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванеарпа - фидето го използвам за салати и гарнитури.Но освен тази рецепта ми допадна и кексът с крема - сирене и тиква, кюфтенцата със сини сливи.Самонабухващото брашно е това, в което има набухвател.Мария е предложила обаче и рецепта как сами да го направим.Интересни и много вкусни са всички предложени от теб рецепти.
Поздрави !
Елена, и салата съм запланувала да направя в най-скоро време. Радвам се че намираш интересни рецепти в блога. :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, много интересна идея и рецепта - ще трябва да се опита! Благодаря, че я сподели! Усмихната седмица!
ОтговорИзтриванеМоля! Затова я и споделям.
ИзтриванеУспешна седмица, Люси!
Хм, съчетанието би се одобрило у дома. Благодаря, Тилия!
ОтговорИзтриванеКакво по-добро за готвачката от това , всички да харесват едно и също ястие! :)
ИзтриванеХубава вечер, Марта!