Наскоро
ми беше отправена сериозна критика от внука , че отдавна не съм приготвяла
курабии, гъсенички, еклери, фунийки… Аз пък се сетих за още куп други стари
рецепти.
И
така, започнах!
Тези
курабии имат различни наименования – бабини, обикновени, войнишки… Различни варианти
в количествата на продуктите. Сега предлагам този.
Продукти
200
г мас
1,5 ч. ч. захар
4
яйца
1
ч. ч. кисело мляко
1
ч. л. сода бикарбонат
1,5
ч. л. (0,5 пакетче) амонячна сода
850 - 900 г брашно
1
ванилия
1
лимонова есенция (настъргана лимонова кора)
* 1 ч. ч. от 200 мл
Приготвяне
Маста
и захарта се разбиват до побеляване (с миксер; телена бъркалка или лъжица).
Прибавят се едно по едно яйцата при постоянно бъркане. Бие се, докато бухне
сместа и се разтопи захарта.
След
това се прибавя киселото мляко, с разтворената в него сода бикарбонат и
амонячната сода, разтворена в 1 ч. л. оцет. Разбърква се с лъжица или шпатула.
Прибавя
се постепенно от брашното и се бърка,
докато се получи умерено твърдо тесто. За да станат сполучливи курабиите,
тестото не се меси с ръка, а се бърка само с лъжицата или шпатулата. Прехвърля
се на плота и без много натискане и
месене се оформя на топка. Завива се със стреч фолио или найлон и се оставя за малко в хладилника или на
студено. От него се взима на части и се оформят топчета с големината на яйце. Поръсват
се с едра кристална захар. Аз имах 1 останал в хладилника белтък, леко го разбих,
потопих ги в него и след това в захарта. Може да се намажат и с жълтък.
Нареждат
се в тава, върху хартия за печене, на разстояние, защото доста се надуват при
печене. При мен се получиха в тавата към печката 25 бр. (5 реда по 5 бр.). Общо
60 курабии.
Пекат
се в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса С, до леко златисто. Около 12 – 15 минути. Трябва
да се внимава да не се препекат, защото ще станат твърди.
Като
изстинат добре, могат да се съхраняват в добре затворен съд. /ако останат! :)
/.
* Същата рецепта може да се изпълни с олио. В такъв
случай приготвянето започва с разбиване на яйцата и захарта до побеляване, като
постоянно се капва от олиото. Може да се използва масло, но най-сполучливи са с
мас.
От
същото тесто може да се приготви руло, което се пълни с мармалад или сладко.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много любими, Инче, и с кафенцето направо разкош! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Кой с каквото обича, Христинка!
ИзтриванеПоздрави!
това са курабиите - истински. С мас, амонячна сода :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки си им направила, Инче! Идва им времето, у нас Великден без курабии не минава, жалко, че през останалото време рядко се сещам. Но пък си имам добър ученически спомен с тях.
Поздрави и хубава нова седмица на теб!
Пепа, от старите тефтери! :) И мен ме подсетиха за тях.
ИзтриванеСпорна седмица и на теб!
Вкусни и носещи приятни спомени.
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица.
Много приятни спомени! :)
ИзтриванеХубаво начало на седмицата, Габи!
Честита пролет, мила Тили! И баба ми прави тези курабии, а от кога чакам да ми даде и рецептата! Трябва да правя сравнения тука ;) Поздрави и усмивки, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси! Честита да е и на теб!
ИзтриванеЩе се радвам да прочета и рецептата на твоята баба.
Поздрави!
Ах, колко мило ми стана като ги видях! Уют и сладост има тук, Тили! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Радвам се, че съм предизвикала приятни усещания!
ИзтриванеПоздрави!
Браво на детето и на мен ми е домъчняло много за такива вкусотии с познат и вечно любим вкус :) С удоволствие ще следя какво още ще му приготвиш, Инче!
ОтговорИзтриванеКурабиите са точно както ги обичам, с мнооого захар :)
Поздрави!
Танче, "детето" е вече на 25 г, но се радвам че ме досети за тези стари и обичани на времето рецепти.
ИзтриванеПоздрави!
Любим спомен и у дома са тези курабии,Инче!Майка ми не правеше много разновидности десерти,но тези курабии обичаше да прави често.Твоите са бижу с кафенцето и дъхавите теменужки!Щастливи пролетни дни!
ОтговорИзтриванеРоси, може би най-често правените курабии преди време. Засищат, добра закуска с чаша прясно или кисело мляко.
ИзтриванеБлагодаря ти, радвам се че снимките ти харесват!
Поздрави!
Тили, браво, че подсещаш (или по-скоро внука ти) за тези стари рецепти. Аз лично не съм ги правила, мама ги прави, но и тя не е скоро. Мисля, че не слага амонячна сода, трябва да я питам:)
ОтговорИзтриванеЧестита пролет!
Веси, аз затова и пиша че това е един от вариантите. Слагат и по 2 амонячни соди; или само със сода; или със сода и бакпулвер. В най-старите рецепти пише сода и кремотартар, който явно не се намира по пазара сега.
ИзтриванеА мамината рецепта е най-сигурна, така че я ползвай! :)
Поздрави!
Прекрасни са!Направих ги и вече са само спомен.Поздрави!
ОтговорИзтриванеНанита, радвам се че надникна в блога ми и предложението ми ти е дало идея за тези курабии, които наистина бързо свършват!
ИзтриванеУсмихнат ден!