Сладкишът
видях наскоро при Мария Митева . При нея е с името „Кейк (сладкиш)- „чудо“. И както тя
пише – сладкишът се приготвя бързо, тестото е обикновено, но топингът е
прекрасно допълнение - приготвен с кокосови
стърготини и орехи, ухаещ на масло.
Аз винаги използвам чаша с обем 200 мл, но този път реших точно да
спазя всички мерки по рецептата, предложена от Мария.
Резултатът е пухкав сладкиш с хрупкав топинг.
Дословно преписвам рецептата на Мария.
Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
Вместо ванилова
паста (vanilla paste) може да се ползват
зрънцата на 1-2 шушулки ванилия, ванилова шушулка стрита на прах или синтетична
ванилия.
Кокосовите стърготини, които съм ползвала в случая са от
по-ситните (обикновените). Имайте предвид, че ако са по-едри теглото може да е
различно, затова е добре да се замерят с чаша.
Вместо орехи може да се ползват бадеми, лешници или други ядки
според предпочитанията.
Тава с размери 22 х 30 см.
Продукти за тестото:
320 г (2 чаени
чаши) самонабухващо брашно (self-rising flour)
1 щипка сол
2 чаени лъжици
бакпулвер
240 г (1 чаена
чаша) захар
250 мл (1 чаена
чаша) прясно мляко
70 г = 83 мл.
(1/3 чаена чаша) олио
50 г (1 средно
голямо) яйце
1 чаена лъжица ванилова паста (vanilla paste)
+ олио за намазване
на тавата
+ брашно за наръсване
на тавата
За топинга:
70 г (1/3 чаена
чаша) разтопено масло
120 г (½ чаена
чаша) захар
62 г (¼ чаена
чаша) прясно мляко
½ чаена лъжица ванилова паста (vanilla paste)
60 г (1 чаена чаша)
орехи, нарязани на парчета
1 чаена чаша (57 г)
кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Фурната се пуска да загрява на 175ºС, работеща с горен и долен
реотан, без вентилатор. Скарата се слага на второ ниво (едно ниво под
средното). Брашното се смесва с бакпулвера и солта. В купата на миксера се
смесват останалите продукти за тестото. Разбъркват се за кратко с перката (само колкото да се смесят). След това се
добавя брашнената смес. Разбърква се до хомогенност.
Полученото тесто се излива в предварително подготвената тава –
намазана с олио и наръсена с брашно. Пече се за 30 минути в предварително
затоплената фурна. Готовността може да се провери с клечка.
Докато
десерта се пече се приготвя топинга:
Разтопеното масло се смесва със захарта, ваниловата паста и прясното мляко.
Разбърква се. Орехите и кокосовите
стърготини се добавят в последния момент (когато сладкиша вече се е
изпекъл). Всичко се разбърква хубаво – получава се гъста смес.
Сладкишът се изважда от фурната, която се пуска на програма
грил или само на горен реотан температурата се наглася на 180ºС. Топингът
се разпределя равномерно по повърхността на целия десерт
и тавата се връща във
фурната за 13-14 минути или докато повърхността на десерта се зачерви приятно.
Когато изстине напълно, може да се нареже на парчета и да бъде
сервиран.
Съхранява се на стайна температура под капак или покрит с прозрачно
домакинско фолио.
Може да го поднесете с топка ванилов или бананов сладолед, въпреки
че и сам по себе си е прекрасен!
* Или с
кафе; мляко; чай.
**
-
единственото различно е че използвах 1 пакетче ванилия, понеже нямам ванилова
паста;
-
самонабухващо брашно приготвих като смесих 300 г брашно, 3 ч. л. (12 г) бакпулвер,
0,5 ч. л. сол и 2 с. л. царевично нишесте. Сместа пресях.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, не съм те забравила , мила.Редовно следя блога и групите, но не коментирам/легнала/.Гласувах за теб в Блоговодител в една от категориите.Желая ти успех!
ОтговорИзтриванеВили, много се радвам, че си писала! Благодаря ти!
ИзтриванеЖелая ти ЗДРАВЕ!
Прегръдка!
много ми харесва десертът и бих искала да го приготвя. не разбрах само за орехите и стърготините - добавят се след тези 13-14 финални минути и не се пекат, така ли?
ОтговорИзтриванеДокато тестото се пече се приготвя топингът, но без да се добавят орехите и кокосовите стърготини.
ИзтриванеКато се опече тестото, се изважда от фурната. Тогава се прибавят към топинга орехите и стърготините, смесва се и тази смес се разпределя равномерно върху горещия блат и тавата се връща във фурната за 13-14 минути.
Здравей Тили.Чудничка рецепта но искам да оточня в самонабухващото брашно има 3чл бакпулвер а надоло в рецептата още 2чл бакпулвер правилно ли съм разбрала общо 5 чл бакпулвер.И да запитам от ваниловата паста ли е този леко кафеникав цвят.Поздрави Миглена
ИзтриванеМиглена, на мен също това ми направи впечатление, че количеството на бакпулвера е доста и запитах Мария Митева. Отговорът ѝ е: "Не е необичайно рецептите със самонабухващо брашно да съдържат допълнително набухвател.
ИзтриванеРецептата е точна и всичко ще се получи добре,ако бъде изпълнена, както е дадена."
Относно кафеникавия цвят. Не съм се замисляла. Ванилова паста не съм употребила, защото нямам, а пакетче ванилия. Сега, като се върнах в публикацията на Мария, видях че и нейният сладкиш е с такъв цвят. Предполагам че е от повечето сода, която се съдържа в бакпулвера. Но на вкуса не се отразява.
Успех в направата!
Тили, страхотен ти е станал сладкиша!!!
ОтговорИзтриванеМного шзкесителни снимки!!!
Да ви е сладко!!!
Благодаря, Мария! Успехът е в резултат на твоята подробна рецепта и снимките, които я придружават! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, чудесен е и твоя десерт. А в сервиза ми останаха очите!
ОтговорИзтриванеМного си добра и в готвенето, и в снимките, и в публикациите въобще, шапка ти свалям! Интересно ми е с какъв апарат снимаш?
Веси, сервизът го донесох преди много години от екскурзия до тогавашния СССР. Типични за тях цветове.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милите думи!
Започнах с фотоапарат AGFA DC за 99 лв,но се развали и трябваше да платя за поправката цена за колкото го купих! Докато проучвах към какво да се насоча, внукът ме изненада с подарък PANASONIC DMC-FS50 (е, аз си му върнах парите,де!). Малко по-добър е от предишния. Бях се много настроила за един малко по-скъп, на промоция, с частично ръчни настройки,но ми се размина! :)