сряда, 23 март 2016 г.

Полумесеци или сладкиш „Хризантема”



Спомняте ли си за тези полумесеци?  Отново от старата тетрадка. Лесен за приготвяне и вкусен десерт. Наричахме го още и „сладкиш „Хризантема”, заради  начина на оформяне при поднасяне.


Продукти 
5 яйца
1,5 ч. ч. захар
1,5 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
0,5 . ч. олио
50 г едро нарязани орехови ядки
по желание – ванилия; настъргана лимонова или портокалова кора или есенция
2-3 с.л. пудра захар за поръсване

*  1 ч. ч. от 200 мл

Приготвяне
С миксер се разбиват яйцата и захарта, докато сместа побелее, сгъсти се, удвои обема си и захарта се разтопи. Прибавя се олиото при непрекъснато разбиване. Като се усвои се добавя пресятото с бакпулвера и солта брашно. Разбърква се на ниска степен на миксера или с шпатула. Добавя се избраната миризма.
Сместа се  изсипва в намазана с олио и набрашнена (или застлана с хартия за печене)  тава с диаметър 28 см. Поръсва се с ореховите ядки.

Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, около 30 минути. Проверка по познатия начин – с дървено шишче, забодено в средата на сладкиша.

След като се опече и  изстине,  от блата се изрязват полумесеци с помощта на стъклена, тънкостенна чаша.

Може да се поръси с пудра захар, но е достатъчно сладък, а и на нас ни харесва да личат  и да се усещат ореховите ядки.
Препоръчително е блатът да се нареже преди поднасяне, защото бързо изсъхва. Това, което остане е най-добре да се покрие със стреч фолио или подносът да се сложи в найлонов плик.
Този сладкиш може да се нареже на квадратни или правоъгълни парчета, на ромбоиди.
Разрязвала съм блата на две и съм слагала пълнеж  от  мармалад или конфитюр.  Става по-сочен десерт. След това се нарязва на форми по желание.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Помня ги, помня... а твоите снимки така оживяват, че все едно са пред мен! Честит празник, с пожелания за здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  2. Ха, Тили, много благодаря, че ме подсещаш. Изглежда мама е правила на дъщеря ми, като малка този десерт и тя се беше сетила наскоро за него.
    Тъкмо сега ще питам мама за рецептата и ще сравня с твоята. Аз не съм го приготвяла.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, взаимно се подсещаме!Покрай многото нови рецепти да не забравяме и старите, изпитани във времето.
      Слънчев ден!

      Изтриване