Спомняте
ли си за тези полумесеци? Отново от
старата тетрадка. Лесен за приготвяне и вкусен десерт. Наричахме го още и „сладкиш
„Хризантема”, заради начина на оформяне при поднасяне.
Продукти
5
яйца
1,5
ч. ч. захар
1,5
ч. ч. брашно
1
бакпулвер
щипка
сол
0,5
. ч. олио
50
г едро нарязани орехови ядки
по
желание – ванилия; настъргана лимонова или портокалова кора или есенция
2-3
с.л. пудра захар за поръсване
* 1 ч. ч. от 200 мл
Приготвяне
С
миксер се разбиват яйцата и захарта, докато сместа побелее, сгъсти се, удвои
обема си и захарта се разтопи. Прибавя се олиото при непрекъснато разбиване.
Като се усвои се добавя пресятото с бакпулвера и солта брашно. Разбърква се на
ниска степен на миксера или с шпатула. Добавя се избраната миризма.
Сместа
се изсипва в намазана с олио и
набрашнена (или застлана с хартия за печене)
тава с диаметър 28 см. Поръсва се с ореховите ядки.
Пече
се в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, около 30 минути. Проверка
по познатия начин – с дървено шишче, забодено в средата на сладкиша.
След
като се опече и изстине, от блата се изрязват полумесеци с помощта на
стъклена, тънкостенна чаша.
Може
да се поръси с пудра захар, но е достатъчно сладък, а и на нас ни харесва да
личат и да се усещат ореховите ядки.
Препоръчително
е блатът да се нареже преди поднасяне, защото бързо изсъхва. Това, което остане
е най-добре да се покрие със стреч фолио или подносът да се сложи в найлонов
плик.
Този
сладкиш може да се нареже на квадратни или правоъгълни парчета, на ромбоиди.
Разрязвала
съм блата на две и съм слагала пълнеж
от мармалад или конфитюр. Става по-сочен десерт. След това се нарязва на
форми по желание.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Помня ги, помня... а твоите снимки така оживяват, че все едно са пред мен! Честит празник, с пожелания за здраве и благоденствие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Честит и на теб!
ИзтриванеХа, Тили, много благодаря, че ме подсещаш. Изглежда мама е правила на дъщеря ми, като малка този десерт и тя се беше сетила наскоро за него.
ОтговорИзтриванеТъкмо сега ще питам мама за рецептата и ще сравня с твоята. Аз не съм го приготвяла.
Веси, взаимно се подсещаме!Покрай многото нови рецепти да не забравяме и старите, изпитани във времето.
ИзтриванеСлънчев ден!