понеделник, 7 март 2016 г.

Супа със зеленийки и сирене




Към колекцията от пролетни супи добавям още един вариант.

Продукти
Около 400 г зеленийки (в случая лапад и малко киселец)
3-4 с.л. олио
1 глава лук (пресен лук или праз)
1 морков
1 стрък чесън (или 2-3 скилидки стар)
1/3 ч.ч. ориз (фиде или булгур)
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
сол
черен пипер
джоджен
150 г сирене
По желание - сухо люто чушле

Приготвяне
Почистените и измити зеленийки, лука и чесъна се нарязват на ситно, морковът се рендосва на едро ренде.
Лютото чушле се препича и се поставя да ври с другите зеленчуци или се натрошава на ситно и с него се поръсва супата при сервиране.
В сгорещеното олио се задушават лука и моркова. Накрая се добавя ситно нарязания чесън и след 2-3 минути – зеленийките. Задушават се  малко, колкото да спадне на обем и се залива с литър гореща вода.
Като заври се посолява и се добавя ориз, фиде или както аз използвах - булгур.Щом се свари булгура, супата се отстранява от огъня, маха се капака и се оставя малко да поизстине, докато се прави застройката.
Разбива  се жълтъка с киселото мляко. На тънка струйка се добавя от течността на супата, като непрекъснато се разбива. Застройката се връща пак на струйка в супата, като се разбърква.
При сервиране се поръсва със ситно нарязан джоджен, по желание със смлян черен пипер и с натрошено сирене.

1 ч. ч. = 200 мл

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Супер супичка! Много ми допадат подобен род супи!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, обикновено това е първото, което приготвяме рано напролет! :)
      Успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Дааа ... и тук ухае на Пролет :)
    Това със сиренето ми допадна Тили, само вероятно ще пробвам с други зеленийки, че лапад и киселец за мен са големи въпросителни??? А много ги харесвам :)
    Поздрави миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, може да ползваш спанак, него поне го има целогодишно. Аз започвам с лапад и киселец, после коприва, след нея - лобода. Може да се ползва и магданоз, за любителите му. :)
      Честит Осми март!

      Изтриване
  3. Честит празник, Ина! Вече си е време за зеленко и тази супичка напомня за него:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Честит и на теб!
      Така е - време си е за зеленко! :)

      Изтриване