Към
колекцията от пролетни супи добавям още един вариант.
Продукти
Около
400 г зеленийки (в случая лапад и малко киселец)
3-4
с.л. олио
1
глава лук (пресен лук или праз)
1
морков
1
стрък чесън (или 2-3 скилидки стар)
1/3
ч.ч. ориз (фиде или булгур)
1
жълтък
3
с.л. кисело мляко
сол
черен
пипер
джоджен
150
г сирене
По
желание - сухо люто чушле
Приготвяне
Почистените и измити зеленийки, лука и чесъна
се нарязват на ситно, морковът се рендосва на едро ренде.
Лютото
чушле се препича и се поставя да ври с другите зеленчуци или се натрошава на
ситно и с него се поръсва супата при сервиране.
В
сгорещеното олио се задушават лука и моркова. Накрая се добавя ситно нарязания
чесън и след 2-3 минути – зеленийките. Задушават се малко, колкото да спадне на обем и се залива с
литър гореща вода.
Като
заври се посолява и се добавя ориз, фиде или както аз използвах - булгур.Щом се
свари булгура, супата се отстранява от огъня, маха се капака и се оставя малко
да поизстине, докато се прави застройката.
Разбива се жълтъка с киселото мляко. На тънка струйка
се добавя от течността на супата, като непрекъснато се разбива. Застройката се
връща пак на струйка в супата, като се разбърква.
При сервиране се поръсва със ситно нарязан
джоджен, по желание със смлян черен пипер и с натрошено сирене.
1
ч. ч. = 200 мл
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Супер супичка! Много ми допадат подобен род супи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната седмица!
Габи, обикновено това е първото, което приготвяме рано напролет! :)
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!
Дааа ... и тук ухае на Пролет :)
ОтговорИзтриванеТова със сиренето ми допадна Тили, само вероятно ще пробвам с други зеленийки, че лапад и киселец за мен са големи въпросителни??? А много ги харесвам :)
Поздрави миличка!
Дани, може да ползваш спанак, него поне го има целогодишно. Аз започвам с лапад и киселец, после коприва, след нея - лобода. Може да се ползва и магданоз, за любителите му. :)
ИзтриванеЧестит Осми март!
Честит празник, Ина! Вече си е време за зеленко и тази супичка напомня за него:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Честит и на теб!
ИзтриванеТака е - време си е за зеленко! :)