Още едно интересно предложение за яхния със
сини сливи. След като съм готвила сини сливи в постен вариант и с месо, защо
пък да не пробвам и с кайма. :)
Продукти:
500 г кайма (в оригиналната рецепта е телешка)
1 глава кромид лук
1 яйце
2 филии бял хляб (без корите)
по желание - 20 г ориз
кимион, бахар, черен пипер или други
подправки на вкус
по 1 пълна с. л. брашно и нишесте за овалване
10—15 сушени сини сливи
200 г вино
60 г краве масло (олио)
1 с. л. доматено пюре
1 връзка корени за супа
щипка канела
щипка захар
сол
(1 глава лук за соса)
Приготвяне
Корените за супа се сваряват в подсолена
вода.
Сините сливи се накисват във вода, след което се изваждат
костилките им. Ако се използват такива без костилка само се изплакват.
Каймата се смесва с настъргания лук,
накиснатия във вода и изцеден хляб, ориза, подправя се с по 1 щипка кимион,
черен пипер, бахар, или избраните подправки, посолява се, ако е необходимо и се
оставя да отлежи в хладилника 30 мин.
От сместа се оформят малки питки, в средата
на които се поставя по 1 слива (понеже сливите са продълговати се притискат леко да придобият кръгла форма) и се приготвят кюфтета. Овалват се в смес от
брашното и нишестето.
В част от бульона от корените се разтваря
доматеното пюре и с него се заливат кюфтетата, прибавят се претритият зеленчук,
маслото (олиото), виното, канелата и захарта. Ако е необходимо се добавя още от
бульона.
Друг вариант е преди това в маслото (олиото) да
се задуши 1 глава ситно нарязан лук и към него да се добави бульон и другите
съставки.
Ястието вари на тих огън около 30 мин.
Може да се поднесе с гарнитура задушен ориз
(булгур), картофено пюре или паста.
Адаптирано от Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Знам, че си голям почитател на сините сливи с ястия, аз също, но тази идея не би ми хрумнала без теб. благодаря, Тилия!
ОтговорИзтриванеМарта, идеята не е моя. И мен ме впечатли, затова приготвих ястието. В една от кулинарните групи споделиха за яхния със сини сливи и кюфтета. И това ще се готви! :)
ИзтриванеПоздрави!
Това и на мен не би ми хрумнало никога! Добре, че си ти, че да ни даваш подобни идейки със сини сливи!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи, нали сме за това - да си споделяме идеи!
ИзтриванеПоздрави!
Аз видях в черешката на тортата някой прави кюфтета, като сложи вътре сини сливи, смлени и ги пече на скара. Стана ми интересно, и ето сега , и ти предлагаш нещо подобно.
ОтговорИзтриванеУ дома сигурно вече ще ме изгонят, ако им приготвя това, обаче:)))
Но ще рискувам някой ден:))
Веси, недей ме подкокоросва! :) Не ги гледам, но ми не пречи като пека кюфтета в 1-2 да сложа сини сливи и да пробвам.
ИзтриванеНе сте свикнали, затова може и да те изгонят. :) По-малкият внук много неща не яде, но покрай приятелката си прояде. Та не губя надежда!