Като
че ли се позабрави това традиционно в миналото ястие. И ако преди е трябвало
доста време и усилия да се приготви, сега става много бързо. За вкуса в миналото
и сега не коментирам!
Продукти за 1 порция
200
мл вода
30
г царевичен грис (2 препълнени с. л.)
щипка
сол
мазнина
– масло; мас; олио;
сирене
червен
пипер
прясно
мляко
захар
пръжки
(бекон)
Приготвяне
На
всеки пакет с царевичен грис има упътване и евентуално рецепта.
Тук
искам да споделя 3 начина, по които го приготвям, както и как най-често се
поднася в нашия, Монтански край.
1.
Най-често срещания - водата се кипва, слагат се солта, ръси се по малко от
царевичния грис и с бъркане се замесва качамакът.
2.
В част от определеното количество вода (студена) се размива царевичния грис и
след това на струйка се сипва във останалата вряща и подсолена вода;
3.
Този начин скоро го научих и за мен е най-сполучлив – царевичния грис се ръси в
леко започналата да се затопля вода (да не е гореща). Разликата от първия начин
е, че и да падне малко повече грис, не става на бучки, а се размива.
И при трите начина започне ли се добавя
царевичния грис, започва и непрекъснатото бъркане. Използвам дървена бъркалка.
Огънят се намалява на слаб, иначе започва да „бълбука” и може горещите пръски
да ни изгорят ръцете. Бърка се докато се сгъсти и се продължава още около 15 – 20 минути, докато започне да се отделя
от съда и бъркалката да оставя следа по дъното.
Сервира
се горещ. И най-често срещаните варианти за поднасяне при нас:
-
към горещия качамак се добавя масло и сирене и се разбърква;
-
отгоре се поръсва сирене;
-
залива се с препържено масло (мас, олио) към което се добавя за десетина
секунди червен пипер;
-
поръсва се със сирене и отгоре се залива с препържена с червен пипер мазнина;
-
поръсва се със захар и се полива с препържена мазнина;
-
залива се с подсладено прясно мляко или се поръсва със захар и се добавя
млякото;
-
с пръжки (или изпържени парчета бекон);
Който
и начин да се избере, все е вкусно!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, чудесни чинийки си напълнила с едно от любимите ми бързи ястия! Никога не съм опитвала с подсладено прясно мляко, и вероятно няма и да опитам....:) Обожавам със сирене, масло и люта едро счукана люта чушка.
ОтговорИзтриванеБети, научих от теб още един вариант с тази люта чушка! :) Ще пробвам.
ИзтриванеВкусовете са различни, затова има и толкова варианти за поднасяне. Срещала съм с яйца; с кисело мляко; пържен; на скара; печен, с ястия...
Лека вечер!
Вкусът на моето детство. Баба как го правеше...никога няма да забравя този вкус. И ми даваше точилката да обера полепналия качамак, за да "се сучат момчетията по тебе" )))
ОтговорИзтриванеДа, вкусът е неповторим, щом баба го е приготвяла! Интересно поверие, не съм го срещала! :)
ИзтриванеХубава вечер, Алби!
Много го обичам със сирене! С мляко звучи интересно.
ОтговорИзтриванеСъс сирене като че ли е най-често срещано. Опитай и с прясно мляко. Вместо захар може и с мед.
ИзтриванеПриятна вечер, Лу!
Тили,
ОтговорИзтриваненаистина се позабрави качамакът, а преди години е бил традиционна храна.Става с много неща да се гарнира, но с мляко е наистина изненада за мен.Чудесен е.
Поздрави !
Елена, явно в различните райони по различен начин се поднася.
ИзтриванеСпокойна вечер!
Тили, и мен върна във времето! При баба, на село...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ,че ни припомняш тези безценни рецепти, които са простички ,но са останали в сърцата ни!
Натали, радвам се че съм събудила мили спомени!
ИзтриванеПоздрави!
Чуден, вкусен, с аромат на уют и топлина! Честит празник, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катенце!
ИзтриванеДа...баба...с точилката бърка, а дядо държи здраво тенджерата...
ОтговорИзтриванеС пръжки го обичам аз, и сирене, и с двете заедно!
Аха, още една като мен, която смесва различните продукти! Аз пък най го обичам със сирене и запърженото масло и отгоре с подсладено мляко! Вкус, какво да го правиш! :)))
ИзтриванеС това израстнахме. Много е вкусно! Цвета
ОтговорИзтриванеМного хора са израснали с качамак. Аз не съм, но си го харесвам!
ИзтриванеЦвета, благодаря че надникна в блога!