неделя, 20 март 2016 г.

Курабии





Наскоро ми беше отправена сериозна критика от внука , че отдавна не съм приготвяла курабии, гъсенички, еклери, фунийки… Аз пък се сетих за още куп други стари рецепти.
И така, започнах!
Тези курабии имат различни наименования – бабини, обикновени, войнишки… Различни варианти в количествата на продуктите. Сега предлагам този.
Продукти
200 г мас
1,5  ч. ч. захар
4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1,5 ч. л. (0,5 пакетче) амонячна сода
850 - 900 г брашно
1 ванилия
1 лимонова есенция (настъргана лимонова кора)

* 1 ч. ч. от 200 мл

Приготвяне
Маста и захарта се разбиват до побеляване (с миксер; телена бъркалка или лъжица). Прибавят се едно по едно яйцата при постоянно бъркане. Бие се, докато бухне сместа и се разтопи захарта.
След това се прибавя киселото мляко, с разтворената в него сода бикарбонат и амонячната сода, разтворена в 1 ч. л. оцет. Разбърква се с лъжица или шпатула.
Прибавя се постепенно от  брашното и се бърка, докато се получи умерено твърдо тесто. За да станат сполучливи курабиите, тестото не се меси с ръка, а се бърка само с лъжицата или шпатулата. Прехвърля се на плота и без много  натискане и месене се оформя на топка. Завива се със стреч фолио или найлон  и се оставя за малко в хладилника или на студено. От него се взима на части и се оформят топчета с големината на яйце. Поръсват се с едра кристална захар. Аз имах 1 останал в хладилника белтък, леко го разбих, потопих ги в него и след това в захарта. Може да се намажат и с жълтък.
Нареждат се в тава, върху хартия за печене, на разстояние, защото доста се надуват при печене. При мен се получиха в тавата към печката 25 бр. (5 реда по 5 бр.). Общо 60 курабии.
Пекат се в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса С,  до леко златисто. Около 12 – 15 минути. Трябва да се внимава да не се препекат, защото ще станат твърди.
Като изстинат добре, могат да се съхраняват в добре затворен съд. /ако останат! :) /.
* Същата рецепта може да се изпълни с олио. В такъв случай приготвянето започва с разбиване на яйцата и захарта до побеляване, като постоянно се капва от олиото. Може да се използва масло, но най-сполучливи са с мас.
От същото тесто може да се приготви руло, което се пълни с мармалад или сладко.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

18 коментара:

  1. Много любими, Инче, и с кафенцето направо разкош! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. това са курабиите - истински. С мас, амонячна сода :)
    Страхотни снимки си им направила, Инче! Идва им времето, у нас Великден без курабии не минава, жалко, че през останалото време рядко се сещам. Но пък си имам добър ученически спомен с тях.
    Поздрави и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, от старите тефтери! :) И мен ме подсетиха за тях.
      Спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Вкусни и носещи приятни спомени.
    Усмихната седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много приятни спомени! :)
      Хубаво начало на седмицата, Габи!

      Изтриване
  4. Честита пролет, мила Тили! И баба ми прави тези курабии, а от кога чакам да ми даде и рецептата! Трябва да правя сравнения тука ;) Поздрави и усмивки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Честита да е и на теб!
      Ще се радвам да прочета и рецептата на твоята баба.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Ах, колко мило ми стана като ги видях! Уют и сладост има тук, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Радвам се, че съм предизвикала приятни усещания!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Браво на детето и на мен ми е домъчняло много за такива вкусотии с познат и вечно любим вкус :) С удоволствие ще следя какво още ще му приготвиш, Инче!
    Курабиите са точно както ги обичам, с мнооого захар :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, "детето" е вече на 25 г, но се радвам че ме досети за тези стари и обичани на времето рецепти.
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Любим спомен и у дома са тези курабии,Инче!Майка ми не правеше много разновидности десерти,но тези курабии обичаше да прави често.Твоите са бижу с кафенцето и дъхавите теменужки!Щастливи пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, може би най-често правените курабии преди време. Засищат, добра закуска с чаша прясно или кисело мляко.
      Благодаря ти, радвам се че снимките ти харесват!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Тили, браво, че подсещаш (или по-скоро внука ти) за тези стари рецепти. Аз лично не съм ги правила, мама ги прави, но и тя не е скоро. Мисля, че не слага амонячна сода, трябва да я питам:)
    Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз затова и пиша че това е един от вариантите. Слагат и по 2 амонячни соди; или само със сода; или със сода и бакпулвер. В най-старите рецепти пише сода и кремотартар, който явно не се намира по пазара сега.
      А мамината рецепта е най-сигурна, така че я ползвай! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Прекрасни са!Направих ги и вече са само спомен.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нанита, радвам се че надникна в блога ми и предложението ми ти е дало идея за тези курабии, които наистина бързо свършват!
      Усмихнат ден!

      Изтриване