неделя, 28 август 2016 г.

Пълнени патладжани с булгур и кайма




Засищащо ястие от меки, сочни патладжани, поели всичките вкусове на плънката от месо, булгур, зеленчуци и подправки и добавили своя.

Продукти
3 броя патладжани
1 – 2 домата
2/3 ч.ч. булгур
1 морков
1 по-голяма глава лук
300 г кайма
сол
подправки на вкус – например: черен пипер;бял пипер;чубрица; риган; магданоз; кимион;джинджифил;
80 – 100 мл олио

 по желание може да се добавят целина; чушка; скилидки чесън;

Приготвяне
Булгурът се залива с двойно повече вода. Като кипне се посолява и ври 10 минути. Отстранява се от огъня и остава захлупен да поеме от течността и да омекне.
На измитите патладжани се махат дръжките и се разрязват по дължина на половина (моите бяха кръгли и затова видът им е такъв). Обелват се на ивици, като се запазва кората непосредствено след разреза и на дъното. Така омекват, но и запазват стабилността си и едновременно поемат от мазнината и подправките.
С чаена лъжичка внимателно се отстранява вътрешността, като при това се оставя дебелина на стената на патладжана около 1 см.
Патладжана и вътрешността се посоляват и се поставят в наклонен съд, за да изтече образуващата се течност. След около 30 минути се измиват обилно с вода и се изцеждат.
Почистените и измити зеленчуци се нарязват – лукът и добре изцедената вътрешност на патладжана - на ситно, морковът се рендосва, доматите се обелват и нарязват на малки кубчета.
Лукът и морковът се задушават в мазнината за 3 – 4 минути. Добавят се  вътрешността  на патладжана,  доматите и след малко -  каймата и избраните подправки . Разбърква се добре и се задушава още 5 – 7 минути.
Добавя се булгурът (ако има още течност тя се изцежда). Хубаво се разбърква.
С тази плънка се напълват патладжаните и се поставят в намаслена тава. (ако остане плънка може да се разпредели между патладжаните или да се напълнят  други зеленчуци, например както при мен – чушки). Поръсват се с малко олио.
Долива се половин чаша вода и се пекат в умерено загрята фурна на 180 градуса.


Патладжаните може да се приготвят и с доматен сос. Настъргват се домати, овкусяват се със сол, щипка захар и подправки по желание и се заливат патладжанените лодки. Пекат се докато сосът остане на мазнина.

Адаптирано от Източник   
  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Много вкусно и съвсем лятно - есенно! Ще го направя, защото обичам патладжани!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, щом обичаш патладжани,вярвам че ще ти допадне тази комбинация!
      Приятно начало на седмицата!

      Изтриване
  2. Тили,
    и аз използвам булгур в различни плънки.Става много вкусно и ароматно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, вкусни са ястията с булгур!
      Лека вечер!

      Изтриване
  3. Гояма вкусотийка са станаи, Тили!

    ОтговорИзтриване
  4. И вкъщи от вчера има пълнени патладжани, но нашите са постни.
    Много интересно съчетание с булгур, Инче, и много красиви снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, благодаря ти! Не отказвам и с постна плънка!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Много добре се съчетават всички съставки. Пробвай. :)

      Изтриване
  6. Някой да направил рецептата? Може ли да сподели резултата? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Ще се радвам, ако опитате! Ако сте приготвяли патладжан с плънка от кайма и ориз, предполагам че и горното предложение ще Ви хареса! :)
      Поздрави!

      Изтриване