Засищащо
ястие от меки, сочни патладжани, поели всичките вкусове на плънката от месо,
булгур, зеленчуци и подправки и добавили своя.
Продукти
3 броя патладжани
1
– 2 домата
2/3
ч.ч. булгур
1 морков
1 по-голяма глава лук
300 г кайма
сол
подправки на вкус – например: черен пипер;бял пипер;чубрица; риган; магданоз; кимион;джинджифил;
80 – 100 мл олио
по желание може да се добавят целина; чушка; скилидки чесън;
Приготвяне
Булгурът
се залива с двойно повече вода. Като кипне се посолява и ври 10 минути.
Отстранява се от огъня и остава захлупен да поеме от течността и да омекне.
На
измитите патладжани се махат дръжките и се разрязват по дължина на половина (моите бяха кръгли и
затова видът им е такъв).
Обелват се на ивици, като се запазва кората непосредствено след разреза и на
дъното. Така омекват, но и запазват стабилността си и едновременно поемат от мазнината
и подправките.
С
чаена лъжичка внимателно се отстранява вътрешността, като при това се оставя
дебелина на стената на патладжана около 1 см.
Патладжана
и вътрешността се посоляват и се поставят в наклонен съд, за да изтече
образуващата се течност. След около 30 минути се измиват обилно с вода и се изцеждат.
Почистените
и измити зеленчуци се нарязват – лукът и добре изцедената вътрешност на
патладжана - на ситно, морковът се рендосва, доматите се обелват и нарязват на малки
кубчета.
Лукът
и морковът се задушават в мазнината за 3 – 4 минути. Добавят се вътрешността на патладжана, доматите и след малко - каймата и избраните подправки . Разбърква се
добре и се задушава още 5 – 7 минути.
Добавя
се булгурът (ако
има още течност тя се изцежда). Хубаво се разбърква.
С
тази плънка се напълват патладжаните и се поставят в намаслена тава. (ако остане плънка
може да се разпредели между патладжаните или да се напълнят други зеленчуци, например както при мен –
чушки).
Поръсват се с малко олио.
Долива
се половин чаша вода и се пекат в умерено загрята фурна на 180 градуса.
Патладжаните
може да се приготвят и с доматен сос. Настъргват се домати, овкусяват се със
сол, щипка захар и подправки по желание и се заливат патладжанените лодки. Пекат
се докато сосът остане на мазнина.
Адаптирано
от Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много вкусно и съвсем лятно - есенно! Ще го направя, защото обичам патладжани!
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица!
Габи, щом обичаш патладжани,вярвам че ще ти допадне тази комбинация!
ИзтриванеПриятно начало на седмицата!
Тили,
ОтговорИзтриванеи аз използвам булгур в различни плънки.Става много вкусно и ароматно.
Поздрави !
Елена, вкусни са ястията с булгур!
ИзтриванеЛека вечер!
Гояма вкусотийка са станаи, Тили!
ОтговорИзтриванеПрава си Траянче! :)
ИзтриванеПриятна вечер!
И вкъщи от вчера има пълнени патладжани, но нашите са постни.
ОтговорИзтриванеМного интересно съчетание с булгур, Инче, и много красиви снимки!
Поздрави!
Светле, благодаря ти! Не отказвам и с постна плънка!
ИзтриванеПрегръдка!
Чудесно, обичам патладжан!
ОтговорИзтриванеМного добре се съчетават всички съставки. Пробвай. :)
ИзтриванеНякой да направил рецептата? Може ли да сподели резултата? Благодаря!
ОтговорИзтриване
ИзтриванеЩе се радвам, ако опитате! Ако сте приготвяли патладжан с плънка от кайма и ориз, предполагам че и горното предложение ще Ви хареса! :)
Поздрави!