понеделник, 8 август 2016 г.

„Торфен” сладкиш с извара




Сочен изварен сладкиш, който се приготвя бързо  и е отлична комбинация  от какаови трохи и нежна изварена плънка.
До колкото разбрах от руските източници, рецептата е естонска. Нарекли са го „торфен” защото тестото представлява ронливи тъмнокафяви трохи, които  приличат на торф.
При печенето, долният слой на тестото се пропива от влагата на плънката и уплътнява, докато отгоре сладкишът остава ронлив и хрупкав.

Продукти
Тесто
400 г брашно
3 – 4 с. л. какао
100 г захар
250 г масло

Плънка
500 г безсолна извара
2 -3 с. л. нишесте
150 г заквасена сметана (кисело мляко)
4 яйца
200 г захар
2 ванилии

Приготвяне
Използва се форма с подвижно дъно, с диаметър  21 – 24 см. Стената се намаслява леко, а на дъното се поставя хартия за печене.

За тестото:
Смесват се сухите съставки – брашното, пресято с какаото и захарта. Прибавя се студеното масло (извадено от хладилника) и нарязано на малки парчета. Смесва се и се претрива на трохи.
Малко повече от половината какаови трохи (между ½ и 2/3) се изсипват във формата. Заравняват се, като не се притискат.

За плънката:
Яйцата, захарта и ванилиите се разбиват на  пухкав крем.
Към изварата се прибавят  нишестето и заквасената сметана (киселото мляко). Разбъркват се. Прибавя се яйчената смес. Смесват се до еднородна смес, която се изсипва върху какаовите трохи във формата.
Заравнява се и отгоре се разпределя равномерно остатъка от трохите.

Сладкишът се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса С, около 45 – 60 минути (зависи от фурната).

Изпеченият сладкиш се оставя с формата върху скара да се охлади напълно, за да може изварената плънка да се стегне и при сервиране по-лесно да се разреже.
Като изстине, сладкишът се изважда от формата, като се откопчава и маха стената.


*  За направата на десерта използвах количествата на продукти от различни източници, но първо го видях тук.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Този сладкиш на мен много ще ми се понрави :) Само трябва да измисля повод да го направя. Изглежда много съблазнително, Инче. Особено като го виждам рано сутринта.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, направи го без повод! :) Заслужава си!
      Хубав летен ден!

      Изтриване
  2. Ех, че ми хареса! Прекрасен е, Тили! Непременно ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, и двете сме любителки на шоколадово-изварените десерти, така че не се и съмнявам че ще го пробваш!
      Спорна нова седмица!

      Изтриване
  3. Охааа....Великолепен!Вярвам ,че и с топка сладолед няма да е зле ?!:) Благодаря,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, на който както му харесва! А ти като пробваш - сподели! :)
      Успешен ден!

      Изтриване
  4. Тили,
    твоите сладкиши с извара са вълшебни.Честно казано от теб научавам много неща за приложение на изварата.И този пореден сладкиш е наистина изненадващ.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Наистина в кухнята ми често се използва извара, не само за сладки неща,особено ако ми попадне добра извара.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. има хубав вид ,,,ще го пробвам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уверявам Ви, че и вкусът му не е по-лош! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Тили, така хубаво си го описала този сладкиш!А и снимките направи ме дърпат към печката :)
    Ще пробвам при първа възможност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нат! В горещините избягваме печките, но този сладкиш си заслужава!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Купила съм си превъзходна извара- тъкмо навреме. Сладкишът много ми допада, Тилия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, предполагам че вече си го направила и се надявам и на вас да ви е харесал! .
      Поздрави!

      Изтриване
  8. О, изварата и нейните проиводни и на мен са много любими, Тили. Сладкиша ти е истинско изкушение, а снимките - прекрасни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Веси!
      Аз наистина много употребявам извара. Харесала съм си 2 местни марки и даже често закусвам с извара и някакъв плод.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Сподели за марките, аз ползвам от тази на Лидл, харесвам и на Олимпус.

      Изтриване
    3. "Дунавия" и една нова, от Вършец.

      Изтриване
  9. Ама наистина като торф! Суперска е! Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19 май 2017 г., 9:52

    Може ли да заменим иварата с маскарпоне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм пробвала, но както се заменя маскарпонето с извара, предполагам че може да стане и обратното.

      Изтриване