С наситен лимонов аромат, лек, сочен, освежаващ
– това е подходящ десерт по време на горещините !
Продукти
За
блата
3
-4 яйца
1
ч.ч. захар
1
ч.ч. брашно
1
ч. л. бакпулвер
1 ванилия
За
крема
600
г – 800 г кисело мляко 4,5 % или 3,6 %
1
ч.ч. захар
1
лимон
(1 ч. ч. = 200 мл)
Приготвяне
Жълтъците
се разбиват с половината от захарта до пухкав крем. Добавя се ванилията и 3
с.л. вода (от чешмата). Разбива се.
Прибавя
се брашното, пресято с бакпулвера и се разбърква.
Белтъците
се разбиват на сняг с останалата захар.
Смесват
се жълтъчната и белтъчната смеси, като с шпатула внимателно се разбърква
отдолу-нагоре, за да не спадне сместа. Прехвърля се в намаслена и набрашнена форма с подвижно
дъно и диаметър около 24 см (или дъното покрито
с хартия за печене).
Пече
се в предварително загрята фурна, на 180 градуса, около 30 минути.
В
това време се приготвя крема, като се смесва киселото мляко със захарта, настърганата на ситно ренде лимонова кора и сокът от половин лимон.
След
като блатът се опече, формата се поставя
върху скара. Леко охладеният блат се залива с приготвения млечен крем.
* Тук добавям една препоръка (поне при мен се
получи така, въпреки че киселото мляко, което използвах беше 4,5 %) – получава
се доста сиропиран десерт и част от сиропа, макар и малко, изтича от формата. Затова формата да се
постави в поднос, да се залее блатът с крема и така да се съхранява в
хладилника.
Готовият
сладкиш се прибира в хладилника за 5-6 часа.
Преди
сервиране, с нож, прокаран плътно по
стената на формата, се отделя кремът и блатът. Десертът заедно с дъното се изваждат от формата и
отново се поставят върху подноса.
Украса
по желание и според фантазията.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много свеж и лек десерт! Точно за лятото, Ина!
ОтговорИзтриванеПоздрави за красивите снимки и хубавото поднасяне!
Благодаря, Габи! Отдавна го имам записан, но едва сега го направих.
ИзтриванеПоздрави!
Обичам рецептите ти, Тили а това е един разкошен десерт...
ОтговорИзтриванеИзглежда слънчево красив и с този свеж лимонов аромат -
наистина неустоимо предложение за лятото.
И още чудесни нови неща си харесах.
Благодаря ти, поздрави и хубаво лято!
Много си мила, Диана! Благодаря ти!
ИзтриванеТопли летни поздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванеаз имам една записана рецепта за торта, която се прави по подобен начин.Но кремът е много лек и вкусен с лимонов аромат.Чудесно представяне и снимки.
Поздрави !
Елена, наистина кремът е много лек и приятен за консумиране, пък още повече в комбинация с блата.
ИзтриванеХубав ден!
Чуден е, Тили! Смятам, че често лимоновите десерти се подценяват, тъй като човек не винаги се облизва при мисълта за лимона, но всъщност са наистина много вкусни! А твоят си предизвиква облизване от снимките :) Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, лимонът може да предизвиква други усещания, :) но ароматът му е неповторим!
ИзтриванеБлагодаря ти и приятен летен ден!
Лек и много апетитен летен сладкиш, Инче!
ОтговорИзтриванеА и след като прочетох рецептата мисля, че се приготвя и много бързо, без да отнема много време около котлоните и фурната. :)
Поздрави!
Светле, много си права. Блатът се приготвя лесно, пече бързо, кремът се приготвя още по-бързо и накрая десертът изчезва бързо! :)
ИзтриванеПоздрави!
Хеей, Тили, това е сладкиша на леля Нуша, майката на моята приятелка. Правеше го, като бяхме деца, имам и рецептата, но не съм го приготвяла.
ОтговорИзтриванеСнимките ти са чудесни!
Поправи този пропуск, Веси! Хем ще се подсладиш в горещините, хем ще събуди хубави спомени! :)
ИзтриванеБлагодаря ти!