четвъртък, 28 юли 2016 г.

Сладкиш с лимонов крем





С  наситен лимонов аромат, лек, сочен, освежаващ – това е подходящ десерт по време на горещините !

Продукти
За блата
3 -4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия

За крема
600 г – 800 г кисело мляко 4,5 % или 3,6 %
1 ч.ч. захар
1 лимон

(1 ч. ч. = 200 мл)


Приготвяне
Жълтъците се разбиват с половината от захарта до пухкав крем. Добавя се ванилията и 3 с.л. вода (от чешмата). Разбива се.  
Прибавя се брашното, пресято с бакпулвера и се разбърква.
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар.
Смесват се  жълтъчната и  белтъчната  смеси, като  с шпатула внимателно се разбърква отдолу-нагоре, за да не спадне сместа. Прехвърля  се в намаслена и набрашнена форма с подвижно дъно и диаметър около 24 см (или  дъното покрито с хартия за печене).
Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса, около 30 минути.
В това време се приготвя крема, като се смесва киселото мляко със захарта, настърганата  на ситно ренде лимонова кора и сокът  от половин лимон.
След като блатът се опече,  формата се поставя върху скара. Леко охладеният блат се залива с приготвения млечен крем.
 *  Тук добавям една препоръка (поне при мен се получи така, въпреки че киселото мляко, което използвах беше 4,5 %) – получава се доста сиропиран десерт и част от сиропа, макар и малко,  изтича от формата. Затова формата да се постави в поднос, да се залее блатът с крема и така да се съхранява в хладилника.
Готовият сладкиш се прибира в хладилника за 5-6 часа.
Преди сервиране, с нож, прокаран  плътно по стената на формата, се отделя кремът и блатът. Десертът  заедно с дъното се изваждат от формата и отново се поставят върху подноса.
Украса по желание и според фантазията.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Много свеж и лек десерт! Точно за лятото, Ина!
    Поздрави за красивите снимки и хубавото поднасяне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Отдавна го имам записан, но едва сега го направих.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Обичам рецептите ти, Тили а това е един разкошен десерт...
    Изглежда слънчево красив и с този свеж лимонов аромат -
    наистина неустоимо предложение за лятото.
    И още чудесни нови неща си харесах.
    Благодаря ти, поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Диана! Благодаря ти!
      Топли летни поздрави!

      Изтриване
  3. Тили,
    аз имам една записана рецепта за торта, която се прави по подобен начин.Но кремът е много лек и вкусен с лимонов аромат.Чудесно представяне и снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, наистина кремът е много лек и приятен за консумиране, пък още повече в комбинация с блата.
      Хубав ден!

      Изтриване
  4. Чуден е, Тили! Смятам, че често лимоновите десерти се подценяват, тъй като човек не винаги се облизва при мисълта за лимона, но всъщност са наистина много вкусни! А твоят си предизвиква облизване от снимките :) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, лимонът може да предизвиква други усещания, :) но ароматът му е неповторим!
      Благодаря ти и приятен летен ден!

      Изтриване
  5. Лек и много апетитен летен сладкиш, Инче!
    А и след като прочетох рецептата мисля, че се приготвя и много бързо, без да отнема много време около котлоните и фурната. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, много си права. Блатът се приготвя лесно, пече бързо, кремът се приготвя още по-бързо и накрая десертът изчезва бързо! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Хеей, Тили, това е сладкиша на леля Нуша, майката на моята приятелка. Правеше го, като бяхме деца, имам и рецептата, но не съм го приготвяла.
    Снимките ти са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поправи този пропуск, Веси! Хем ще се подсладиш в горещините, хем ще събуди хубави спомени! :)
      Благодаря ти!

      Изтриване