Известни
са с много имена – добруджанки; сиренки; бързи сиренки ; сиренарки; мързеливи питки;
мързеливи соленки; софиянки …
Лесни
и бързи за приготвяне и не на последно място – вкусни!
Поднесени
с чаша плодов сок, кисело мляко (айрян), компот или пресен плод, са чудесна сутрешна
или следобедна закуска.
Продукти
1
ч. ч. кисело мляко
1
ч. л. сода бикарбонат
1
ч. ч. сирене (кашкавал или смес 50/50 от двете)
2,5
– 3 ч. ч. брашно (320-390 г )
0,5
ч. л. сол (ако сиренето е много солено, сол не
се слага)
1
яйце - по желание
масло
кашкавал
олио
за намазняване на плота и ръцете
Приготвяне
Ако
се ползва яйце, то може да се смеси с другите продукти или да се ползва белтъка в
сместа, а жълтъка за намазване на оформените питки.
В
купа се изсипват 2 чаши брашно, киселото мляко с разтворената в него сода,
натрошеното сирене и евентуално солта и яйцето (или белтъка) . Разбърква се с
лъжица (тестото не се меси). Постепенно се прибавя и останалата част от
брашното. Получава се доста меко, малко лепкаво тесто.
Прехвърля се върху леко намаслен плот, разделя се на 4
части, които също се разделят на 4. Така се получават 16 парчета.
С
намаслени ръце се оформят на топчета и се редят на разстояние в тавата към
печката ( с размер около 35/35 см) , застлана с хартия за печене.
В
средата се прави малка дупка (ако се ползва яйце се мажат с жълтък), в която се
слага по малко парченце масло.
По
желание се поръсват с настърган кашкавал.
Почиват
10-тина минути (докато се загрее
фурната).
Пекат
се в предварително загрята фурна, на умерена температура - 180 градуса, около
25 минути.
С белтък в сместа и намазани с жълтък |
1 ч. ч. = 200 мл
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Прекрасни са, Тили! Баба ми ги прави същите и ти благодаря, че ми припомни тази рецепта! Усмихната седмица, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, радвам се че събудих приятни спомени! :)
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!
Коко са ухани и златисти! Взимам си една, не!... две, и копвам си и рецептата :)
ОтговорИзтриванеПоздрави от слънчевия Баку!
Една и две няма да ти стигнат, Аля! :)Ще видиш, когато ги направиш.
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесни стават тези добруджанки, лесни и много вкусни за закуска.Правила съм ги и наистина се получават с минимални усилия и минимум време.
Поздрави !
Елена, в много семейства са приготвяни,но младите не ги знаят. Така че не е лошо да си припомняме от време на време и старите рецепти!
ИзтриванеХубав ден!
Наистина са много лесни, а толкова пухкави, вкусни и уханни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря и за тази рецепта, Тили! Очарована съм от всички Ваши рецепти, които съм опитвала досега.
Бъдете здрава и всичко най-добро!
Стойчева, благодаря за милите думи! Радвам се че сте останали доволни от пробваните рецепти!
ИзтриванеУспешна нова седмица!