Непретенциозна,
с малко продукти, но много вкусна.
Продукти
300
г праз лук
500
г картофи
3
с.л. олио
1
яйце
1/2
ч.ч. кисело мляко
сол
1
с. л. масло
Приготвяне
Празът
се нарязва на ситно и се задушава в олиото
да омекне (използвам целия стрък, включително и зелената част).
Прибавят
се нарязаните на малки кубчета обелени картофи. Задушават се 2-3 минути, след
което се заливат с 1,5 л гореща вода и се посолява.
След
като картофите се сварят, супата се отстранява от
огъня, маха се капака на тенджерата и се оставя десетина минути леко да се охлади.
В
това време се приготвя застройката - разбива се добре яйцето и киселото мляко.
На тънка струйка се прибавят постепенно около 2 черпака от течността на супата,
като непрекъснато се разбърква с тел. Застройката се сипва обратно в супата на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване.
Накрая
се прибавя маслото.
Супата
може да се поднесе с натрошено сирене или поръсена с прясно смлян черен пипер.
* За да не се
пресече супата, ако остане от нея и се наложи повторно затопляне, то става на
слаб огън, при непрекъснато разбъркване и не се допуска кипване, а само
затопляне до нормалната за консумация температура.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесна е тази семпла супа.Много вкусна става с праз - лук, защото той е по - сладък.Вече им идва времето на тези вкусни зимни супи.
Поздрави и лека почивка !
Ели, така е - като застуди търсим нещо топличко, а какво по-добро от една супа, па макар и постна! :)
ИзтриванеПриятни почивни дни и на теб!
Обичам тази супа, Тили!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Веси, неочаквано добра, за толкова малко продукти!
ИзтриванеПоздрави!