четвъртък, 12 октомври 2017 г.

Картофена супа с праз лук


Непретенциозна, с малко продукти, но много вкусна.

Продукти
300 г  праз лук 
500 г картофи   
3 с.л. олио
1 яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко
сол
1 с. л. масло

Приготвяне
Празът се нарязва на ситно и се задушава в олиото  да омекне (използвам целия стрък, включително и зелената част).
Прибавят се нарязаните на малки кубчета обелени картофи. Задушават се 2-3 минути, след което се заливат с 1,5 л гореща вода и се посолява.
След  като  картофите се сварят, супата се отстранява от огъня, маха се капака на тенджерата и се оставя десетина минути леко да се охлади.
В това време се приготвя застройката - разбива се добре яйцето и киселото мляко. На тънка струйка се прибавят постепенно около 2 черпака от течността на супата, като непрекъснато се разбърква с тел. Застройката се сипва обратно в супата  на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване.
Накрая се прибавя маслото.
Супата може да се поднесе с натрошено сирене или поръсена с прясно смлян черен пипер.




*     За да не се пресече супата, ако остане от нея и се наложи повторно затопляне, то става на слаб огън, при непрекъснато разбъркване и не се допуска кипване, а само затопляне до нормалната за консумация температура.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    чудесна е тази семпла супа.Много вкусна става с праз - лук, защото той е по - сладък.Вече им идва времето на тези вкусни зимни супи.
    Поздрави и лека почивка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, така е - като застуди търсим нещо топличко, а какво по-добро от една супа, па макар и постна! :)
      Приятни почивни дни и на теб!

      Изтриване
  2. Обичам тази супа, Тили!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, неочаквано добра, за толкова малко продукти!
      Поздрави!

      Изтриване