Това е
питката за рождения ми ден. Начинът на оформяне го има на много места в
интернет, така че не мога да посоча източник. Обяснявам го по начина, по който
аз го направих.
Продукти
1 кг
брашно
14 г
суха мая
4 ч. л.
захар
500 мл
прясно мляко
2 яйца и
1 белтък
6 с. л.
олио
2 ч. л.
сол
за
намазване на корите – олио; масло; мас
за
намазване на питката - 1 жълтък, по няколко капки олио и прясно мляко
Приготвяне
Брашното
се пресява. От продуктите, посочени по горния ред, се омесва меко, еластично
тесто. Поставя се в намаслен съд, покрива се и се оставя на топло място да
втаса (удвои обема си).
Втасалото
тесто се прехвърля върху плота, отделя се една част (около 300 г).
Останалото
тесто се разделя на 3 части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора с
дължина около 40 см и ширина около 25 см. Две се намазват с избраната мазнина. Трите кори се поставят една върху друга, като най-горната не се намазва.
Разрязват
се от двете страни, от средата към края, на ленти с ширина около 2 см.
Преплитат се лентите. Полученото руло се
поставя в тава с диаметър 30 см и височина 7,5 см., върху хартия за печене.
Отделеното
тесто се разточва на кора и се изрязват с чаша 5 кръгчета. Поставят се едно
върху друго с леко застъпване, навиват се на руло по дължина. Леко се разделят
листенцата и получената роза се поставя в средата на питката.
От
изрезките се оформя друга вид роза - разточва се кора, разрязва на 4 части от
периферията към центъра, да се образуват 4 трапеца и едно след друго се завиват
листенцата. Получената роза се поставя да съедини двата края на рулото.
Снимката е от интернет |
Така
оформената питка се покрива и оставя на топло да втаса.
Втасалата
питка се намазва с разбития с прясното мляко и олио жълтък
и се пече в
предварително загрята на 160 градуса фурна ( съобразете се с вашата фурна!).
Изпечената
питка, след като леко се охлади, се прехвърля върху скара и се покрива с кърпа.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесна питка Тили !
ОтговорИзтриванеТили, завидях и за питката, и за кокичетата:)
ОтговорИзтриванеВеси, не е сложна за направа питката. А кокичетата цъфтят още от Нова година. Много подраниха.
ИзтриванеПоздрави!