петък, 9 февруари 2018 г.

Конфитюр от киви и ябълки



С добавката на ябълки и лимонов сок, конфитюрът придобива сладко-кисел вкус и приятен аромат.

Продукти
1 кг почистени плодове киви
500 г почистени ябълки
сокът на 0,5  лимон
750 г захар

Приготвяне
За приготвянето на този конфитюр трябва да се ползват сладки ябълки, за да неутрализират киселия вкус на кивито.
Измитите плодове киви се обелват (Специализирах се в беленето му покрай тези конфитюри! Понеже плодовете са малки, използвах лъжичка за кафе и обелването става много бързо)





и нарязва на кръгчета.
Измитите ябълки се обелват, маха се сърцевината им и се нарязват на малки парченца.
Плодовете се поставят в подходяща тава и се поръсват равномерно със захарта. Престояват около час. Прибавя се лимоновия сок и малко вода – около 150 мл. Тавата се поставя на слаб огън и цялата смес се разбърква. 

От време на време се разбърква, докато захарта се стопи и се образува сироп. Тогава котлонът се засилва, да заври и след това се вари на умерена степен около 20-30 минути. Изключва се котлона и след 2-3 часа конфитюрът се доварява до готовност.
Пълнят се сухи, затоплени бурканчета, затварят се с капачките и се обръщат. За по-голяма сигурност може да се стерилизират 5 минути.

Не изглежда ли красиво този кехлибарен оттенък и контрастиращите семена ?!



Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Наистина е като кехлибар сладкото ....Чудесна комбинация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, съжалявам че по-рано не се сетих да направя конфитюри с киви, при такова голямо количество, което имахме! :) Много са вкусни.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Надявам се скоро да го ползвам в някои сладкиш! Приятна вечер, Веси! :)

      Изтриване
  3. Наистина изглежда страхотно! А колко бурканчета излязоха от това количество?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря! 4 бурканчета от по 300 мл.

    ОтговорИзтриване