С
добавката на ябълки и лимонов сок, конфитюрът придобива сладко-кисел вкус и приятен
аромат.
Продукти
1 кг
почистени плодове киви
500 г
почистени ябълки
сокът на
0,5 лимон
750 г
захар
Приготвяне
За
приготвянето на този конфитюр трябва да се ползват сладки ябълки, за да
неутрализират киселия вкус на кивито.
Измитите плодове киви се обелват (Специализирах
се в беленето му покрай тези конфитюри! Понеже плодовете са малки, използвах
лъжичка за кафе и обелването става много бързо)
и
нарязва на кръгчета.
Измитите
ябълки се обелват, маха се сърцевината им и се нарязват на малки парченца.
Плодовете
се поставят в подходяща тава и се поръсват равномерно със захарта. Престояват
около час. Прибавя се лимоновия сок и малко вода – около 150 мл.
Тавата се поставя на слаб огън и цялата смес се разбърква.
От време на време се
разбърква, докато захарта се стопи и се образува сироп. Тогава котлонът се
засилва, да заври и след това се вари на умерена степен около 20-30 минути. Изключва
се котлона и след 2-3 часа конфитюрът се доварява до готовност.
Пълнят
се сухи, затоплени бурканчета, затварят се с капачките и се обръщат. За
по-голяма сигурност може да се стерилизират 5 минути.
Не изглежда
ли красиво този кехлибарен оттенък и контрастиращите семена ?!
Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Наистина е като кехлибар сладкото ....Чудесна комбинация!
ОтговорИзтриванеМиленка, съжалявам че по-рано не се сетих да направя конфитюри с киви, при такова голямо количество, което имахме! :) Много са вкусни.
ИзтриванеПоздрави!
Деликатесно сладко!
ОтговорИзтриванеНадявам се скоро да го ползвам в някои сладкиш! Приятна вечер, Веси! :)
ИзтриванеНаистина изглежда страхотно! А колко бурканчета излязоха от това количество?
ОтговорИзтриванеБлагодаря! 4 бурканчета от по 300 мл.
ОтговорИзтриване