Чорбите
със зрял боб, зелен боб, леща или тази - с боб-леща ги предпочитаме така –
постни, без запръжка. И както винаги при мен, има различни варианти, които са в
зависимост от сезона и наличието на пресни, сушени или консервирани продукти и
тях ги посочвам в скоби.
Боб-лещата
ни е домашно производство и естествено предпочитана за употреба. Видът ѝ е на
зрял боб, вкусът клони към леща, по-бързо увира, няма страничните последствия
на зрелия боб. J
Продукти
250 г
боб-леща
1 глава
лук (пресен лук, праз лук)
1 морков
1 прясна
чушка (през зимата сушена или печена -
сушената чушка се слага да ври заедно с боба. Накрая,след като е сварена, се
изстисква месестата част, която се връща в боба; печената се добавя заедно с
домата)
по
желание целина - парче корен или зелена дръжка
1
домат (домат от консерва)
2 – 3 скилидки
чесън (стрък пресен)
стрък
суха чубрица и съцветие сух копър (или пресни стръкове)
сол
2 с.л.
олио
пресни подправки
– копър; магданоз; джоджен;чубрица;
Приготвяне
Почистената
и измита боб-леща се накисва за една нощ в студена вода. Сменя се водата с нова
и се вари на умерен огън заедно със сухите подправки. (за по-бързо използвам
тенджерата под налягане). Когато е почти сварена, се отстраняват сухите
подправки (те са си пуснали аромата и вкуса) и се добавят олиото, нарязаните
лук, морков, чушка, целина, сол и олио.
След като зеленчуците се сварят се прибавят обеленият и нарязан на дребно (или рендосан на едро ренде) домат, нарязаният чесън. Ври още 5-10 минути.
След като зеленчуците се сварят се прибавят обеленият и нарязан на дребно (или рендосан на едро ренде) домат, нарязаният чесън. Ври още 5-10 минути.
Отстранява
се от огъня и се поръсва с избраната ситно нарязана зелена подправка.
Приятен
апетит!
Много вкусно изглежда, Тили! Да ви е вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Габи. Наистина е вкусно.
ИзтриванеПриятна вечер!
Тили,
ОтговорИзтриванемного вкусна е боб - лещата, засявали сме я и ние.Но скоро не съм засявала.Аз лично повече харесвам боб - леща отколкото боб - соя.Чудесна е за зимния сезон.
Поздрави !
Ели, на кое казваш "боб-соя"? За пръв път чувам и ми е много интересно.
ИзтриванеПоздрави!
Изглежда много, ама много вкусно!
ОтговорИзтриванеВеси, не само изглежда, но си е и наистина много вкусно! :)
Изтриванепоздрави