четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Конфитюр от дюли


 
Незаслужено пренебрегнат плод, от който се получава изключително ароматен и вкусен конфитюр!

Продукти
1 кг почистени от семенната част дюли
600 г захар
200 мл вода
3 - 4 зърна карамфил
1 равна ч. л. лимонена киселина

Приготвяне
Водата и захарта се поставят в съда, в който ще се вари конфитюра и се слагат на огъня. Разбърква се докато захарта се разтвори напълно и сиропът се сгорещи.
Сухите дюли се почистват от мъха с кърпа. Измиват се и се разрязват на четвъртинки или осминки, ако са по-големи. Изчистват се от семенната част и се настъргват на едро ренде. Прибавят се веднага в горещия сироп, за да не почернеят. Когато цялото количество дюли се настърже, сместа се слага да заври. Прибавят се зърната карамфил. Ври докато дюлите станат прозрачни и сиропът се сгъсти. Конфитюрът е готов, когато се капне от него върху  порцеланова чиния и капката, след като малко се охлади, не се разтича. Няколко минути преди свалянето от огъня се добавя лимонената киселина.
Горещият конфитюр се насипва в чисти, сухи, затоплени бурканчета, които се затварят херметически и се оставят върху капачките докато напълно изстинат.
За по-сигурно може да се стерилизират за 4-5 минути.

Приятен апетит!

*   От 1,5 почистени дюли, 900 г захар и 300 мл вода се напълват 7 бурканчета от по 230 г.
*   Изрязаната семенна част я изсушаваме добре  и след това използваме като съставна част за направата на чай против кашлица заедно с листа подбел и мащерка.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара: