Рецептите
за чушки с прясно или кисело мляко открих минала година. Нещо ново за нашето семейство,
но явно традиция на други места в страната. Някои от снимките са от миналата
година, други от тази. И въпреки че навън вали сняг, качвам рецептите, докато
съвсем не съм ги забутала по папките! J Пък
кой казва че могат да се приготвят само през лятото и есента – има целогодишно
пресни чушки на пазара, а и не вярвам в някое семейство да няма печени консервирани
или пък съхранени във фризера.
Леко и
много вкусно ястие, което може да разнообрази менюто покрай тежките коледни и
новогодишни празненства!
Продукти
12-16 бр.
чушки
сол
брашно
1/3 ч.
ч. олио за пържене
0,500 мл
прясно мляко (до 1 л, ако обичате повече сос, който е много вкусен)
магданоз
Приготвяне
Комбинирам
трите рецепти, които съм приготвяла, като давам и източниците. Количествата на
продуктите са ориентировъчни, общият принцип е един – чушките се изпичат,
обелват, посоляват, овалват в брашно и изпържват.
Може да
се приготвят и със сурови чушки, които да се изпържат, но тогава обезателно в
мазнината се запържва малко брашно и тогава се довършва по един от вариантите.
Първи вариант –
Изпържените
чушки се нареждат в дълбок съд, като всеки ред се поръсва обилно с нарязан
магданоз. В тигана от пърженето се налива прясното мляко и се вари 4-5 минути.
Посолява се и се излива върху чушките. Съдът се покрива с капак. Ястието се
поднася най-рано след 30 минути.
Втори вариант
Изпържените чушки се нареждат в по-голям тиган или в
малка тавичка и се заливат с прясното мляко. Посолява се на вкус и се оставя ястието да къкри няколко
минути на слаб огън.
С чушки от фризера |
Трети вариант (с добавка на 1 ч.ч. натрошено сирене)
В мазнината от изпържените чушки се слагат 1 с. л
брашно, леко си запържва, налива се прясното мляко и се бърка докато се получи
гладък сос. Отнема се от огъня и се прибавя сиренето. Оставя се да престои 20
минути, овкусява се със сол и се заливат чушките. Поръсва се с нарязан
магданоз.
С нарязани печени чушки |
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванепо нашия край пиперките с прясно овче мляко или каймак са едно старо и много , много вкусно ястие.Правя ги запържени, но без брашно.Когато наливам мляко или каймак задължително пиперките ги прехвърлям в тигана, в който ще изсипвам и млякото.Така само да клокнат за няколко минути и са готови.Но тези пиперки задължително се правят с прясно овче мляко или с каймак.С пиперки от фризер или консервирани ястието става съвсем различно и не толкова вкусно.Най - вкусно става когато пиперките са сезонни , а млякото е прясно, домашно и овче / то е по - гъсто /.С каймак пък пиперките стават още по - вкусни.
Весели празници и приятна предпразнична подготовка !
Тили,
Изтриванезабравих да добавя - млякото е в количество колкото да покрие пиперките.Даже пиперките трябва да се виждат в млякото, не е много.Сосът наистина е много вкусен, но когато се сложи много мляко ястието придобива съвсем друг вкус.За 10 - 15 пиперки слагам най - много 500 мл., а понякога и по - малко.Така ястието става много вкусно и красиво.
Поздрави !
Ели, така е - варианти различни. Разбира се че най-вкусни са така приготвени чушките през лятото, но защо да се лишаваме и през другите сезони?!. :) Малко разнообразие. Радвам се че сподели как се приготвят по вашия край.
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на празниците и на теб!
Чудесно изглеждат всичките. Аз съм правила подобни, с прясно, и с кисело мляко, по рецепти на Жоро Бордовски, много са вкусни!
ОтговорИзтриванеВеси, правила съм и с кисело мляко, но не знам кога ще им дойде реда за публикуване! :)
Изтриване