вторник, 31 март 2020 г.

Пролетна зелена салата с йогурт дресинг




  

Свежа и вкусна пролетна салата.

Продукти:
За салатата
1 бр. зелена салата или салата айсберг
100 г пресен спанак
1 бр. краставица
2 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън
1 връзка репички
маслини

4 бр. яйца
1 с.л. горчица
зехтин

За дресинга
50 г кисело мляко
1 с.л. зехтин
10 листа мента или джоджен
сол на вкус

Приготвяне
Зеленчуците се почистват и измиват добре с вода.
Листата на зелената салата и спанака се подсушават и нарязват  или накъсват на едро; краставицата и репичките се нарязват на кубчета; лука и чесъна - на ситно; маслините – на кръгчета. Смесват се в купа.
Яйцата се сваряват (около 10 минути за твърдо сварени), обелват и разполовяват по дължина. Внимателно се отделят жълтъците от белтъците. Жълтъците се намачкват с вилица и смесват с горчицата. Добавя се малко зехтин и се разбърква много добре, за да се получи гладка смес. По желание може да се добави малко червен пипер, за по-пикантен вкус  - лют.
С тази смес чрез шприц или пош се напълват белтъчните лодки, като се оформят розички.
За дресинга се смесват киселото мляко, зехтина, ситно нарязаната мента (джоджен) и сол на вкус.
По-голяма част от  дресинга се смесва със салатения микс, внимателно се разбърква, за да се овкуси равномерно и салатата се разпределя в чинии. Отгоре се поръсва с останалия дресинг  и се гарнира с яйчените лодки.

Приятен апетит!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Mного свежо и пролетно предложение, Инче! Този вариант ми е сред любимите! :)
    Доста дълго време те нямаше в блога, надявам се, че всичко е наред при теб и че отново по-често ще чета публикациите ти. :)
    Поздрави и много усмивки от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Светле! Имам някои проблеми, боря се с тях! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Наистина е свежа, красива, вкусна и пролетна тази салата, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване