Ефектни,
вкусни, лесни за приготвяне.
Не са необходими
специални сладкарски форми и приспособления – само една купа и бъркалка.
Продукти за 30 бр.
250 г
масло
110 г
пудра захар
4 с. л. (без
връх) нишесте (24 г)
60 мл
олио
1
ванилия
около 360/400
г брашно
Тава с размери
35/35 см
Приготвяне
В купа се поставя мекото масло, предварително нарязано
на кубчета. Добавя се пудрата захар и се смесват с бъркалка (силиконова
шпатула, лъжица – с каквото разполагате, аз използвах дървена бъркалка).
Последователно се добавят нишестето, олиото
и ванилията, като след всеки добавен
продукт се разбърква до еднородна смес.
На 2
пъти се добавя пресятото брашно и се размесва. С ръка се доомесват продуктите,
като се обира от страните на купата навътре. Получава се меко, нелепнещо към
ръцете тесто. Не се меси дълго – просто се събира и се оформя на топка. Увива се в стреч фолио или се слага в найлонов плик и се
поставя за 20-30 минути в хладилника.
Тук ще
споделя и малко похвати от практиката: при мен се получи тесто с тегло 816 г.
Разделих го на 2 равни части – по 408 г, за по -лесно оформяне, като едната
половина, отново завита, върнах в хладилника. Другата част прехвърлих върху силиконова
подложка и оформих на 30 см дълго руло (на подложката има отбелязани сантиметри,
което улеснява) . За да е по-равно, единият край на подложката прехвърлих върху
рулото и така го превъргалях няколко пъти
напред-назад. След това разрязах през 2 см и така се получиха 15 еднакви
парчета. Всяко парченце се овалва между
дланите на топче и след това на малко руло.
За да се получи характерната за шишарките форма, леко притискам дланите от към
безименните пръсти и така се оформя върха на „шишарката“.
С добре почистена островърха ножица се оформят „люспите“ на шишарката.Оформянето трябва да започне от широката част на шишарката, към върха.
По същият начин
се оформя и втората половина от тестото.
Така
оформените шишарки се нареждат на малко разстояние (защото леко бухват) върху застлана с хартия
за печене тава и се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна за
около 15-20 минути.
Трябва
да се оставят леко да поизстинат в тавата преди да се извадят, защото се много
крехки.
Готовите
и изстинали бисквити се поръсват с пудра
захар.
Приятен
апетит и весели празници!
Чудесни шишарки, Инче!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Благодаря, Дани! Весело посрещане на празниците и на теб!
Изтриване