вторник, 7 април 2020 г.

Здравословен хляб с лимецово брашно


Беше ми интересно  дали ще се стане нещо за ядене, при положение че се използва само брашно от лимец, вода, сода и оцет, без мая, без мазнина. Получи се малко невзрачен на вид, но много вкусен и полезен хляб, който остана мек и в следващите дни.

Продукти
250 г  брашно от пълнозърнест лимец
200 мл вода
1 ч. л. сода
1 с. л. домашен ябълков оцет
0,5 ч.  л. сол

Използвах правоъгълна форма за кекс с размер 24 см/9,5 см/7,5 см

Приготвяне
Смесва се водата и содата и се разбърква до пълното разтваряне на содата. Прибавя се оцетът, разбърква се бързо и шупналата смес веднага се изсипва в брашното. Разбърква се много добре до получаването на полутечно тесто.
Изсипва се във формата, застлана с хартия за печене и се заравнява. Отгоре може да се украси като се набоде с вилица.
Пече се в предварително загрята умерена фурна на 170-180 градуса С,  около 60 минути. Проверка за готовност – с дървено шишче.
Опеченият хляб се намазва с вода и се завива с кърпа.


Приятен апетит!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Примами ме, Инче, може да опитам! Слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, не е привлекателен на вид, но е много вкусен! Хубави дни и на теб!

      Изтриване
  2. Тилия,
    чудесен хляб се е получил.Знам,че ще е вкусен.Защото съм пробвала подобен.Чудесни снимки си направила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване