Продукти
0,800 - 1
кг спанак (лапад, коприва, лобода)
1 глава
кромид лук (връзка пресен лук)
3-4
скилидки чесън (1-2 стръка пресен чесън)
1 морков
3-4 с.
л. олио
Заливка
3 бр.
яйца
300 г
сирене
1 ч. ч.
кисело мляко (200 г)
черен
пипер
сол
Приготвяне
Избраната
зеленийка се почиства, обилно измива с
вода и изцежда. Нарязва се на ситно,
като предварително лапада и копривата трябва да се обработят:
- ако листата
на лапада са по-големи и имат твърда жилка, се прегъват по дължина на две и от долната страна жилката
се изрязва с нож .
- за нарязването
на копривата може да се използват ръкавици, за да не пари; или може да се
бланшира като се потопи във вряла вода за 3-4 мин.,
след което се охлади със студена вода, изцеди и накълца на дребно.
- за
спанака и лободата не е необходима предварителна обработка.
Ситно
нарязаният лук и моркова, рендосан на едро ренде, се задушават в олиото. Прибавя се зеленийката
и се задушава докато спадне и омекне (ако се ползва бланширана коприва, само се
смесва със задушените лук и морков). Сместа
се подправя на вкус и се изсипва в намаслена тавичка.
Отгоре
равномерно се разпределя заливката, приготвена като се смесят леко разбитите
яйца с натрошеното сирене, след което се прибавя киселото мляко.
За
по-добър вкус отгоре може да се разпределят парченца масло.
Запича
се в умерена фурна, на 180 градуса С,
докато придобие златист цвят.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Няма коментари:
Публикуване на коментар