Нисковъглехидратен
кекс, без глутен и захар, с леко влажна,
сочна текстура.
Продукти
3 бр. яйца
60 г
еритритол
100 мл
олио
1
ванилия
1 ч. ч.
кисело мляко
50 г
кокосово брашно
10 г
бакпулвер
щипка
сол
2/3 чаша
със стафиди, фурми и орехови ядки
1 пълна
ч. л. обикновено брашно
Чаша с
обем 200 мл
Продълговата
форма за кекс с размери 23 см/9 см/7 см
Приготвяне
Смесват
се кокосовото брашно с бакпулвера и солта.
Фурмите
са нарязват на малки парченца, ореховите ядки - на едро. Смесват се със стафидите
и чаената лъжичка обикновено брашно.
В купа
се разбиват с миксер яйцата и еритритола, докато сместа побелее и удвои или утрои
обема си.
Прибавят
се олиото, ванилията и киселото мляко, като се разбива след всяка
добавка.
Постепенно,
на 3-4 пъти се прибавя брашнената смес. Разбива се след всяка добавена порция
кокосово брашно, защото то бързо поема течността и ако се добави изведнъж, може да стане на буца и след това трудно да се
разбие. Накрая се добавят сухите плодове и орехи и се разбърква с шпатула.
Сместа
се изсипва в кексова форма, намазнена и поръсена с брашно или върху хартия за
печене.
Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна. След като се постави във фурната, градусите се намаляват на 170. Пече се около 50- 55 минути. Проверка с дървено шишче около 45-тата минута.
Изпеченият кекс се оставя 10-тина минути да се охлади, след което внимателно се изважда от формата, маха се хартията и се оставя върху скара до пълното му изстиване.
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар