четвъртък, 11 май 2023 г.

Лобода със забулени яйца, сирене и кашкавал, запечени на парти грил




Дойде време на любимата ми лобода, набрана от градината! Ястието става и с коприва, лапад и киселец, но те вече станаха големи и груби. В оригиналната рецепта се използва спанак. Чудесно пролетно ястие!

Приготвих го с малко изменения, по мой вкус, с по-малко налични продукти, като за 2 порции, но давам количеството по оригиналната рецепта.

Продукти

Около 450-500 г листа от лобода (пресен спанак)

1 малка глава кромид лук

60 мл готварска сметана

200 г бяло саламурено сирене

100 г кашкавал за настъргване

4 яйца

25 г масло

1 с. л. олио

сол, ако е необходимо

по желание - пресен магданоз; копър; джоджен;

 

Приготвяне

Лука (аз използвах 2 стръка пресен лук и малко от стрък пресен чесън. Може да се използва и праз лук)  се нарязва на ситно, лободата – на фини ивички. Сиренето се намачква с вилица, кашкавала се настъргва на едро ренде.

В по-голям тиган се загряват олиото и маслото. Слага се лука и лободата  да се задушат за няколко минути и да намалее обема на лободата. Разбърква се няколко пъти.

Добавя  се  сиренето и се задушава под капак 5 минути. Налива се сметаната и се разбърква. Тук прибавих и по малко ситно нарязани магданоз, джоджен и копър. Ако е необходимо се посолява, но трябва да се има в предвид, че след това отгоре ще има кашкавал.

Сместа се прехвърля в тавичка. Правят се със супена лъжица 4 вдлъбнатини, в които се счупват от ниско яйцата. Около тях се поръсва с настърган кашкавал.

Пече се в предварително загрята умерена фурна на 180 градуса за до 20 минути, да се забулят яйцата. Може и по-малко, ако искате да са леко рохки.

За моята малка тавичка не си заслужаваше да паля фурната, затова измислих друго – сложих капак върху тавичката и я оставих на слаб огън върху котлона да почнат леко да се забулят яйцата. След това преместих в парти грил и запекох до исканата твърдост на яйцата и запичане на кашкавала.

При сервиране поръсих яйцата с малко лют кайенски червен пипер и ситно нарязан копър.

Вместо в тавичка ястието може да се приготви в индивидуални гювечета.

 


Източник

 

Приятен апетит!

 

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар