Дойде
време на любимата ми лобода, набрана от градината! Ястието става и с коприва,
лапад и киселец, но те вече станаха големи и груби. В оригиналната рецепта се
използва спанак. Чудесно пролетно ястие!
Приготвих
го с малко изменения, по мой вкус, с по-малко налични продукти, като за 2
порции, но давам количеството по оригиналната рецепта.
Продукти
Около
450-500 г листа от лобода (пресен спанак)
1 малка
глава кромид лук
60 мл
готварска сметана
200 г
бяло саламурено сирене
100 г
кашкавал за настъргване
4 яйца
25 г
масло
1 с. л.
олио
сол, ако
е необходимо
по
желание - пресен магданоз; копър; джоджен;
Приготвяне
Лука (аз
използвах 2 стръка пресен лук и малко от стрък пресен чесън. Може да се
използва и праз лук) се нарязва на
ситно, лободата – на фини ивички. Сиренето се намачква с вилица, кашкавала се
настъргва на едро ренде.
В
по-голям тиган се загряват олиото и маслото. Слага се лука и лободата да се задушат за няколко минути и да намалее
обема на лободата. Разбърква се няколко пъти.
Добавя се
сиренето и се задушава под капак 5 минути. Налива се сметаната и се
разбърква. Тук прибавих и по малко ситно нарязани магданоз, джоджен и копър. Ако
е необходимо се посолява, но трябва да се има в предвид, че след това отгоре ще
има кашкавал.
Сместа
се прехвърля в тавичка. Правят се със супена лъжица 4 вдлъбнатини, в които се
счупват от ниско яйцата. Около тях се поръсва с настърган кашкавал.
Пече се
в предварително загрята умерена фурна на 180 градуса за до 20 минути, да се
забулят яйцата. Може и по-малко, ако искате да са леко рохки.
За моята
малка тавичка не си заслужаваше да паля фурната, затова измислих друго – сложих
капак върху тавичката и я оставих на слаб огън върху котлона да почнат леко да
се забулят яйцата. След това преместих в парти грил и запекох до исканата
твърдост на яйцата и запичане на кашкавала.
При
сервиране поръсих яйцата с малко лют кайенски червен пипер и ситно нарязан
копър.
Вместо в
тавичка ястието може да се приготви в индивидуални гювечета.
Приятен
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар