понеделник, 15 май 2023 г.

Копривена яхния със сирене и забулени яйца



Простичка и вкусна пролетна гозбица!

 

Продукти

300 г прясна коприва

3 стръка пресен лук

2 скилидки чесън  (1 стрък пресен)

5 с. л. олио

2 ч. л. червен пипер 

2 -3 с. л. брашно

сол на вкус

200 г сирене

4 бр. яйца

пресен девесил (копър; магданоз)

 

Приготвяне

Почистената коприва се измива хубаво в няколко води и се поставя в купа. Залива се с гореща вода и оставя за 2-3 минути да омекне. След това се изцежда и нарязва на дребно (понеже по принцип се старая да избягвам продължителната топлинна обработка на зеленийте, я нарязах сурова).

В тенджера се налива половин чаша студена вода ( 50-60 мл. ) и олиото. Прибавят се нарязаните на дребно лук и чесън. Затваря се с капак и се загрява. Задушават се 5 минути, докато изври водата и остане на мазнина. Тогава се поръсва с червения пипер и брашното, разбърква се и се добавя нарязаната коприва (използвах и малко останали доматено и пиперково пюрета).

Налива се 0,5 л гореща вода, и ястието се задушава за 10-15 минути под капак на слаб огън - на 2-ра или 3-та степен от 9 възможни.  Трябва да се получи плътен, гъст сос.

Когато копривата е готова се добавя натрошеното сирене. Пробва се на сол и ако е необходимо се посолява.

С опаковата страна на супена лъжица се правят вдлъбнатини и в тях от ниско се счупва по 1 яйце. Не се бъркат. Слага  се капак и се готви на тих огън за 3-4 минути или повече, докато се забулят, в зависимост от това  как ги искаме – рохки или по-твърди.



При поднасяне се поръсва със ситно нарязана зелена подправка.

Приятен апетит!

 

 Източник    

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара: