неделя, 17 август 2014 г.

Миш-маш




Запържени лук, сурови чушки и домати. Добавка – сирене и яйца. Това е  миш-маша у дома.
И тук вкусът ни е различен! :) Внукът както винаги „такова” не яде, или евентуално ще топне някои залък в соса от моята порция; аз го обичам без сирене и яйца (сиренето отделно); дъщерята – пържено с яйца и сирене.
Приготвяме го и с печени чушки (консервирани), но главно през сезоните, когато няма пресни.
Продукти
1 – 2 глави лук
4 – 5 големи чушки
3 – 4 домата
5 с. л. олио
сол
щипка захар
”””””””””””””””
1 – 2 яйца
100 г сирене
”””””””””””””””
магданоз

Приготвяне
Под капак задушавам  за 3 – 4  минути в сгорещената мазнина ситно нарязания лук. Прибавям нарязаните на ивички чушки. След като и те се задушат и всичко леко се карамелизира, прибавям настърганите на едро ренде домати /или обелени и нарязани/ , захарта и сол, като имам в предвид, че след това ще се добави в едната част сирене. Пържа докато течността се изпари и ястието остане почти на мазнина.
Тук вече го разделям на две – половината част пресипвам в чиния и поръсвам със ситно нарязан магданоз. /това е моята порция :) /

Към останалата част добавям яйцата и начупеното сирене . Като стегнат яйцата, отстранявам от огъня  /това е порцията за дъщерята/.


При едно от ходенетата ни до село сготвих миш-маш с продукти от градината. Е, вкусът е съвсем различен  с набрани пресни зеленчуци (да оставим настрана умората от работата и чистия въздух)! Такава вкуснотия в града, с купени зеленчуци  не се постига!


  

И част от изсушените подправки и билки
Джоджен, копър и цвят от копър

Чубрица и жълт кантарион
  При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Инче, безспорно, вкусът на плодовете и зеленчуците от градината на село е несравним с този на купените. Имам възможност да консумирам само такива и то, благодарение на това, че свекъра и свекърва ми живеят там. Иначе, ще имаме пресни, ама друг път. :)
    А за яйцата и селските птици да не говорим... Нашите пък са в Североизточна България и се грижат за голяма ябълкова градина. Цяла зима имаме свежи и вкусни ябълки. Да са ни живи и здрави! Помагаме, разбира се, но трябва някой да има в градините, иначе - всичко ще бъде обрано. Колкото за различните вкусове у дома - познато ми е - един иска с едно, друг - с друго, един иска рядко, друг - гъсто ... Глезотии! Хубава вечер и прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, докато бяха живи сватовете и зетя /лека им пръст!/ и ние ползвахме пресни продукти - месо, плодове и зеленчуци и много помагахме. Сега ходим 1 - 2 пъти в месеца и всичко запустя, за съжаление!
      Прохладна вечер!

      Изтриване
  2. Вкусът на току що откъснатия домат,патладжан,чушка.......е несравним....Мирише на "зелено",както казват децата ми:)!Няма по-вкусен домат от този,който съм откъснала от двора на баба(:.....
    Миш машите ти,Тили са чудесни във всичките им вариации:))))
    Прегръщам те!:)Лека нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как децата точно умеят да определят! Наистина мирише на зелено, на свежо!
      Благодаря, Миленка и хубав ден!

      Изтриване
  3. И моите родители, Тили, като се пенсионираха станаха "селяни", години наред много им помагахме - всяка седмица. Сега обаче, по ред причини рядко ходим, пък и те понамалиха работата, но още ни помагат с каквото могат. Вкуса на купешки домат няма нищо общо с този, откъснат от градината, все едно различни неща ядеш. Тази година лошото време не остави е един домат за жалост.И с всичко останало, което е домашно - е така - вкусно.
    Харесвам миш-маша всякак. Аз не слагам лук, само чушки, предпочитам сурови, домати, сирене и яйца. Дъщерята обича да е по-сочен, да има да се топи...
    Много вкусно си снимала твоите миш-маши.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и ние ходехме от ранна пролет да късна есен всяка седмица - от петък вечерта до неделя вечерта. Сега ходим по 1 ден един или два пъти в месеца, пребиваме се от работа и после 3 дни не можем да се съвземем! :)
      Дъщерята обича само с чушки, но чак толкова екстри няма, ако не готви миш-маша тя! :) Аз пък обичам с повече лук.

      Изтриване
  4. Инче,това ще направя за вечеря,така ми се хапва миш-маш,благодаря ти за провокацията и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У нас такива простички ястия са на почит през лятото. Радвам се, че те провокирам!
      Прохладна нова седмица!

      Изтриване
  5. Друг е вкусът на градинските ни зеленчуци; друг е въздуха на село; друг апетит ни гони :)
    нареждам се при порцията на дъщеря ти, Ина :) така го харесвам и аз.
    Поздрави на теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Казва го човек, който има връзка със село и знае!
      Да де, ясно е че ще си като дъщерята, особено по въпроса за магданоза! :) :) :)
      Приятен ден!

      Изтриване
  6. Това си е истинска класика, Тили! А за различните вкусове - аз пък го предпочитам с всичко, но без лук :)
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Така е - всеки с вкуса си!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. ето я утрешната ни вечеря;) любима лятна манджичка! Поздрави, тИЛИЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи има нужда от публикуването - подсеща да се сготви! :)
      Приятна вечер!

      Изтриване
  8. Тили, точно така го приготвяме и ние вкъщи (майка ми де) - като теб. И с пресни през лятото, и с консервирани чушки през зимата. Иначе моят човек е точно като внука ти - "такова нещо" не яде, даже и залче няма да си топне. Не че яде много неща, ама това е друга тема. Но... те изпускат. ;)
    И няма как да не потвърдя, защото и ние си имаме градина, та знам какво е след работата в нея - няма по-вкусно хапване след умората там. :)
    Ех, много ме усмихна, да знаеш! Силно те прегръщам, мила Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оле, тези капризи! Но наистина изпускат!
      Гери, радвам се че съм предизвикала приятни спомени и емоции!
      Прегръдка!

      Изтриване