вторник, 7 октомври 2014 г.

Банички (соленки) с кайма и патладжан




По-старите кулинари (а по-младите ако са ги виждали в библиотеката на мама или баба), сигурно ще си спомнят тези стари класьорчета с рецепти. 


От едната страна – продуктите, начина и необходимото време за  приготвяне, количеството калории за 1 бройка (порция); от другата - цветна снимка на готовото ястие. Дъщерята ги беше захвърлила на село. Оказа се че има много интересни рецепти и пак си ги върнахме!  :)
Наименованието на рецептата е ”Соленки с мляно месо и сини домати”. Когато взех да я преписвам се сетих – та тогава наистина не се продаваше така кайма, като сега. В месарницата си избираш месо и ти го смилат.
За бели, лиляви и не знам си още какви цветове патладжани не се говореше. „Патладжан” е равносилно на „син домат”.
И понеже  по ми приличат на банички,  а „патладжан” е обобщаващо име,  прекръстих рецептата! :)

Продукти за 24 броя
6 кори за баница
125 г кайма
1 патладжан (около 250 г)
1 малко яйце
1 глава кромид лук
50 г сирене
0,5 връзка магданоз
1 ч. л. лютеница (доматено пюре)
6 с. л. олио
сол на вкус

Приготвяне
Патладжанът се изпича (аз го увих плътно в алуминиево фолио и използвах фурната, като го изпекох заедно с една питка).  След като изстине се обелва и нарязва на ситно.
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в 2 с. л. олио. След омекването му се прибавя каймата. Задушаването продължава, докато се получи ронлива маса. След като се охлади, към нея се прибавят натрошеното сирене, белтъкът на яйцето, лютеницата, патладжана и ситно нарязания магданоз. Получената маса се разбърква добре. Посолява се на вкус. 
Всяка кора се разстила по дължина и се намазва (напръсква) с олио.


Прегъва се на две – съединяват се двете къси страни. Отгоре повторно се намазва.


След това се нарязва на 4 еднакви ленти, успоредно на новополучената къса страна.


В единия край на всяка лента се поставя по 1 ч. л. от пълнежа, след което се нагъва така, че да се получи триъгълна форма.


* Често се затруднявам,  когато трябва равномерно да разпределя такава плънка.  Затова, за по-лесно, разделих сместа на две (просто отбелязвам отгоре с дръжката на вилица или лъжица). Всяка половина разделих на 4 и всяка четвъртинка на 3. Като сложа по 1 ч. л. на три лентички, лесно може да се коригира.
Приготвените соленки (банички) се мажат с разбития жълтък.


Пекат се в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса С.








При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

36 коментара:

  1. Ама какви са златисти и колко ще са вкусни, като гледам плънката... Тили, много хубаво сте си върнали книжките, сигурна съм, че крият богатства. Пък и нали знаеш - новото е добре забравеното старо. ;)
    Прегръдки, Тили, и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, те са отнесени на село зад гърба ми, не съм знаела! :) Но е намерила интересни неща и затова ги е върнала.
      Баничките малко ги попрепекох (ФБ !!!), но успях да ги спася от провал!
      Прегръдка и на теб!

      Изтриване
    2. Ооо, чуднички са си! Аз точно така ги харесвам - да си имат загар. ;)
      Ще чакам да видя и какво друго ще си харесаш от книжките, Тили, поздрави!

      Изтриване
  2. Чудни!Тези книжки наистина са богатство,Тили,но пък не може да се отрече и майсторлъкът....:).Прегръдки и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни банички Тили, запази ми една за закуска :) И аз имам от тези книжлета, но с рецепти за риба, за това с нетърпение ще следя за следващите вкусотийки от твоите! Усмихнато утре ти желая Тили :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, готово! :)
      Аз нямам с риба, ще ми бъде интересно да споделиш някоя рецепта!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. добре, но не обещавам, не съм почитател на рибата особено, а е хубаво да се хапва поне веднъж в седмицата

      Изтриване
  4. Чудни, чудни за закуска рано, рано съм дошла:)))) Виждала съм ги и аз тези книжки:))) много мили спомени навяват. Прекрасен ден, мила Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, ти наистина си дошла рано, рано! :)
      Наистина навяват приятни спомени!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Чудесни рецепти има в тези стари книжки!
    И съм сигурна колко са вкусни баничките
    с тези съставки!
    Прегъдка, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, беше нещо ново и интересно с тези цветни илюстрации. И удобно - рецептата и как изглежда готовото ястие! :)
      Прегръдка и на теб!

      Изтриване
  6. Много са хубави и мисля, че спокойно стават за обяд или вечеря :) Поздрави Тили !

    ОтговорИзтриване
  7. Чудни банички Инче,и за закуска,че и за обяд са подходящи.Много хубави рецепти има в старите книжлета и готова кайма нямаше навремето наистина а патладжана си беше с един цвят :)Поздрави и хубав ден ти желая Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Времената бяха такива. След време кой знае какво ще бъде. Храним се вече с химикали!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Чудесни златисти банички, Инче! И ние вкъщи имаме такива книжки и винаги ми е интересно да ги разглеждам. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, недей само да ги разглеждаш, а сготви нещо от тях! :))) Ще видиш колко вкусни неща има!
      Прегръдка!

      Изтриване
  9. Охо, много апетитни и неустоимо вкусни са станали!

    ОтговорИзтриване
  10. Апетитно зашеметяващи! И толкова правилни форми!
    Взимам си за обяд едничка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, лесно се приготвят. Обяснението е повече, отколкото времето необходимо за прегъване!
      Заповядай!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Ммм прекрасни са тези банички,идеални за закуска.Приятен ден!:)

    ОтговорИзтриване
  12. О, уцели ме в десятката, Тили - точно по мой вкус, а и какви си ги натъкмила симпатични тези банички...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, много се радвам че ти харесват!
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Абе моята мама точно тези не мие правила, но пък ми харесаха и ще опитам. За неделя сутрин са идеални;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, тя може и да не ги е правила, но пък ти ще си майсторката!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Много апетитно изглеждат тези банички, Инче! Помня тези книжки с рецепти, много ги уважавах заради снимките, че по това време готварските книги бяха само с текст :) Ама как хубаво си ги обяснила и така вкусно сервирала, направо огладнява човек :)
    Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Снеже!
      Това наистина бяха първите рецепти онагледени със снимки (и то цветни !). Не можеха да не събудят интерес.
      Слънчев ден и прегръдка!

      Изтриване
  15. Аууу, Тили, бива ли така, както съм сега на работа и гладна, такива неща да ми показваш...:)
    Чудесни са тези банички. Трябва да планирам кога да ги вмъкна в менюто. Майак ми много ще се зарадва, тя обожава патладжан :) Прегръдки и ти пожелавам прекрасни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, само ти ли да съблазняваш с твоите невероятни вкусотии! :)))
      Много ще се радвам ако допаднат на майка ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. Прекрасна рецепта. Изпълнена с продукти, които аз много, много обичам.
    Поздравления.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Радвам се че рецептата е по вкуса ти!
      Поздрави и приятни почивни дни!

      Изтриване
  17. Банички,нахут,мариновани камби,от кое да си вкуся по-напред,Инче?Както винаги отлични предложения ни поднасяш ,от вкусни по-вкусни!С пожелание за щастливи есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай от всичко! :) Благодаря ти, Роси!
      Слънчев ден!

      Изтриване