вторник, 7 април 2015 г.

Хляб с тиква и слънчогледово (тиквено) семе




Докато да кача тази рецепта зимата измина и тиквите се свършиха! Но искам да запазя рецептата и снимките за следващата реколта, защото определено ще се прави този хляб. Приготвям го вече 3 пъти, с различни брашна. Резултатът - мек,  с много приятна хрупкава коричка, жълт на цвят, вкусен хляб!
Тази година имахме много тикви, реших да пробвам какво ще се получи, ако прибавя тиква в хляба. Има картофен хляб, различни сладки питки и кифлички с  тиквено пюре, беше ми интересно какъв ще е вкусът на обикновен хляб с тиква! Щеше ми се да добавя тиквени семки, но в момента имах слънчогледови и тях ползвах.

Продукти    1ч. ч. = 200 мл
4 ч. ч. бяло брашно (= 500 г) + за доомесване)
(или както е в единия случай – смес от 2 ч. ч. бяло брашно; 1 ч. ч. царевично брашно; 1 ч. ч. типово брашно; 1 пълна с. л. ленено)
7 г суха мая
1 ч. ч. пюре от тиква (около 180 г)
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
3 с. л. олио
150 мл топла вода 
2  пълни с. л. обелени слънчогледови (тиквени) семки

Приготвяне
За тиквеното пюре – тиквата се измива добре. Нарязват се парчета (без да се белят). На дъното на тенджера под налягане се  налива 1 ч. ч. вода и се поставят  решетката за пара. Отгоре се нареждат парчетата тиква.

Тенджерата се затваря с капака и се слага на силен огън. Щом започне да съска, огънят се намалява и след около 8 минути  тенджерата се сваля. След десетина минути се изпуска парата, капакът се маха.
След като тиквата изстине, обелва се кората и останалата част се смачква на пюре. При всички положения ще останат парчета тиква, с които може да се направи някакъв бърз десерт – да се поръсят с мед, канела, едро счукани орехи или ако тиквата е достатъчно сладка, да се изядат без никаква добавка! :)
Едната чаша с бяло брашно се отделя.
Другите 3 чаши  брашно се  пресяват 3 пъти със солта и сухата мая. Прави се кладенче в средата на брашното и се добавят олиото, захарта, тиквеното пюре и водата. Меси се няколко минути с миксер (с приставките за тесто) или с лъжица. Постепенно се прибавя и останалата чаша бяло брашно. Ако е необходимо се добавя още малко, за да се получи меко, но не лепнещо тесто. Поставя се в намаслен съд, отгоре се намазва с малко олио, покрива се и се оставя на топло да втаса и удвои обема си.
Втасалото тесто съвсем леко се оформя върху плота в исканата форма (кръгла, продълговата или на топчета) и се поставя в тава, постлана с хартия за печене. Покрива се и се оставя на топло да втаса.

Пече се в предварително загрята фурна, на 170 – 180 градуса С.
Изпеченият хляб се изважда от тавата, може да се намаже със смес от олио, вода и щипка захар  и се поставя върху скара до пълното му изстиване.

 
Със смес от брашна



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Еха ! Хляб и тиква..нямаше да ми дойде наум :) Но изглежда страхотно Тили :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега вече ще знаеш! :)))
      Интересното е, че до край (а това са 4 - 5 дни) хлябът е мек.
      Весели празници, Кайти!

      Изтриване
  2. Тили, и аз правя едни питки с тиква - чудно пухкави стават, и твоята рецепта не се съмнявам, че е вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи знаеш за какво става дума, щом и ти правиш подобни.
      Хубави празници, Веси!

      Изтриване
  3. Да, ама аз си имам замразена и я използвам целогодишно, великолепни хлебчета, представям си какъв е вкуса! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блазе ти! Нямам фризер и това много ме ограничава.
      Весело посрещане на празника, Павлинка!

      Изтриване
  4. Наистина нямам вече тиква, но непременно ще опитам тази вкусотия наесен:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да сме живи и здрави, ще се прави отново!
      Весели празници, Траянче!

      Изтриване
  5. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
    Здраве и благоденствие да има в дома ти!
    Светли празници

    ОтговорИзтриване
  6. Христос Воскресе! Здраве и много благоденствие ти желая, Тили! :)
    А хлебчетата са чудни!

    ОтговорИзтриване
  7. Интересен хляб, Тили! Аз лично не съм срещала тиквата в хлебно превъплъщение, но определено е много любопитно :) Твоите питчици са просто чудни!
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, има рецепти, но в повечето случаи са за сладки хлебчета, а аз исках да видя как ще се получи за обикновен хляб. И съм много доволна, щом вече 3 пъти го приготвям!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Тили,
    не съм правила хлебчета с тиква - нито в сладък, нито в солен вариант.Благодаря за идеята, перфектни хлебчета са се получили.Честито Възкресение Христово с малко закъснение, бъди жива и здрава !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, радвам се че идеята ти харесва. Благодаря за пожеланията, желая ти същото!
      Поздрави!

      Изтриване